DEDA LUKE DONČIĆA: "On je NAŠA KRV a Srbija ga nije htela! NEĆU UMRETI dok ne dođe da šutira na Kosovu"
Stojan Dončić, Foto: RTV KIM

ne može da prežali

DEDA LUKE DONČIĆA: "On je NAŠA KRV a Srbija ga nije htela! NEĆU UMRETI dok ne dođe da šutira na Kosovu"

Mislili su da je to običan neki košarkaš - rekao je Stojan Dončić

Objavljeno: 12:09h

Luka Dončić nije uspeo u nameri da sa Slovenijom osvoji makar treće mesto i bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Japanu, Indoneziji i na Filipinima i sada vratio u Dalas gde treba da predvodi Meverikse u napadu na titulu NBA šampiona koju drže Nikola Jokić i Denver Nagets.

Zna se da je i Luka veliki miljenik srpske košarkaške publike zbog porekla - Dončići vuku korene sa Kosova i Metohije - koje je i sam ponosno isticao.

Rođeni stric Lukinog oca Saše, Stojan Dončić, i danas živi u selu Biča, južno od Kosovske Mitrovice.

Stojan je pre nekoliko godina objasnio kako je njegov rođeni brat Srbobran sa suprugom otišao u Sloveniju gde je dobio sina Sašu, a zatim i unuka Luku.

- Ovde smo brat i ja odrasli. Srbobran je sa suprugom zbog teških uslova života još pre 40 godina napustio Biču i otišli su u Sloveniju. Tamo su dobili sina Sašu, koji je isto bio košarkaš. Ali njegov Luka nas je sve toliko obradovao uspehom da ja sad stalno pratim američku ligu. Meni je puno srce, i svih nas rođaka, što je neko naš iz ovakve provincije i sirotinje krenuo putem slave. A Luka je već obišao svet i postao jako poznat. Verujte mi, svi me pitaju šta mi je Luka. Ja sam sada zbog njega postao važan - pričao je Stojan Dončić za Kosovo Online.

On je govorio i o finalu Evropskog prvenstva 2017. godine kada je Luka sa Slovenijom pobedio reprezentaciju Srbije.

- To je kao kada bi nekog pitali koju ruku da mu otkinete, levu ili desnu. Ne bih voleo nijednu. To je neobjašnjivo, ali dete je sportista, plaćen je i radi za novac. Često i ne želim da gledam.

Nikel Aleksander-Voker, Luka Dončić, Košarkaška reprezentacija Kanade, Košarkaška reprezentacija Slovenije, Mundobasket, Svetsko prvenstvo u košarci
foto: EPA/MARK R. CRISTINO

Mogao je Luka da bira da li će igrati za reprezentaciju Srbije i Slovenije, a Stojan Dončić je objasnio zašto kandidat za MVP-a NBA lige nije obukao dres "Orlova". Razlog je baš tužan za zemlju koja se naziva zemljom košarke...

- Naši treneri nisu primetili da je on posebno inteligentan za košarku. Nisu bili zainteresovani. Slovenci su to brzo videli. Hoću da kažem da Luka nije prvi slučaj. Mi imamo puno sportista koje niko nije prepoznao. Sebe su našli u belom svetu. Takav je slučaj i sa Lukom. Menadžer i Lukin otac Saša, preporučili su ga Real Madridu. Kada su oni videli njegov talenat, automatski su ugovor potpisali.

U drugom intervjuu za RTV KIM, Stojan je sa gorčinom govorio o kiksu Srbije da ne uzme Luku.

- On je naša krv, uslovi su bili tada da nije mogao da igra za Srbiju... Ne bih sad da govorim zbog čega nije igrao za Srbiju. Nisu ga hteli, jednostavno mogu da kažem. Mislili su da je to običan neki košarkaš, međutim, ispalo je da dete super, inteligentno i previše.

Stojan Dončić
foto: Printscreen/Youtube

Stojan još čeka da ga Luka poseti. Isprečila se viša sila...

- Sa Lukinim ocem se čujem telefonom. Ali nije pogodan trenutak za Lukin dolazak, a i vreme je učinilo svoje. Udaljilo ga je od porodičnog korena - sa žalom u glasu konstatovao je Stojan a kasnije pojasnio:

- Luka je izrazio želju da dođe nekoliko puta, ali je u pitanju bezbednost njegova. Klub gde igra... Oni predvide kako ovde nije sigurno, a nama tvrde kako je sigurno. Međutim, doći će obavezno. Obavezno. I Luka i komplet svi. Očekujem, neću umreti dok oni ne dođu da šutiraju ovde. I Luka i svi ostali.

Bonus video:

01:46

Saša Dončić nakon meča Srbije i Litvanije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.