HRVATSKI STRUČNJAK UPOZORAVA: Šta će se desiti sa srpskim klubovima ukoliko Zvezda i Partizan napuste ABA ligu?
Foto: EPA/Costfoto

dilema

HRVATSKI STRUČNJAK UPOZORAVA: Šta će se desiti sa srpskim klubovima ukoliko Zvezda i Partizan napuste ABA ligu?

Ovo bi moglo da izazove dosta polemike

Objavljeno:

Hrvatski košarkaški stručnjak Aleksandar Petrović smatra da bi izlazak srpskih klubova iz ABA za njih bio kontraproduktivan potez.

On je izneo pretpostavku šta bi se desilo ako bi srpski klubovi izašli iz Regionalnog takmičenja odnosno kako bi se to odrazilo na njihova učešća u evropskim takmičenjima.

"Postoji jedna hipotetska pretpostavka vezana za izlazak Srbije iz ABA lige. Recimo da Zvezda i Partizan dobiju A licencu Evrolige. Koliko bi trajali svi drugi srpski klubovi u takmičenjima pod okriljem FIBA? Nedelju, dve, mesec? Pa imate bar 30 klubova sa budžetima većim od 5.000.000”, teoretiše Petrović i ima smisla ono što kaže.

Naravno, sve ovo je i dalje u domenu teorije i pitanja "šta bi bilo kad bi bilo" mada je KLS, na nedavnoj sednici Skupštine, povukla prvi potez ka nečemu što može biti najava izlaska srpskih klubova iz Regionalnog takmičenja.

Direktor KLS lige Aleksandar Grujin je posle sastanka klubova, kojem su prisustvovali i predstavnici Zvezde i Partizana, rekao da je plan da domaće takmičenje u roku od dve godine bude profesionalizovano i da će klubovi iz takvog takmičenja imati prohodnost u evropska takmičenja - tako da im za to neće biti potrebna ABA liga.

To može da znači da će srpski klubovi napustiti ABA ligu mada će pre biti da se prohodnost u evropska takmičenja odnosi na igranje Evrope pod okriljem FIBA - svih klubova osim Zvezde i Partizana.

Najveći srpski klubovi će i dalje kroz ABA morati da traže prolaz u Evroligu (osim ako ne dobiju A licencu) tako da je njihov izlazak iz Regionalnog takmičenja priča koja "ne pije vodu".

Bonus video:

00:13

Emotivan govor Alekse Avramovića


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.