NBA ZVEZDE ODUŠEVLJENE MUNDOBASKETOM: "Zaista je neverovatno, velika je čast kada predstavljate svoju zemlju"!
Foto: Wu Zhuang / Xinhua News / Profimedia

oduševljenje

NBA ZVEZDE ODUŠEVLJENE MUNDOBASKETOM: "Zaista je neverovatno, velika je čast kada predstavljate svoju zemlju"!

Nisu štedeli na komplimentima za FIBA

Objavljeno:

Svetsko prvenstvo je već na samom startu donelo mnogo dobrih mečeva i zanimljivosti, a u centru pažnje su najviše igrači iz NBA lige koji predvode svoje selekcije na šampionatu.

I pored toga što na prvenstvu ne učestvuju najveća imena kao što su Jokić, Antetokumpo, Marej, ipak je tu čak 55 NBA igrača koji na odlični način reprezentuju najbolju ligu na svetu.

- FIBA košarka je neverovatna. Velika je čast kada možede da predstavljate svoju zemlju. Mnogi NBA igrači prepoznaju koliko je igra globalna. I sjajno je pružiti navijačima iz drugih zemalja priliku da vide NBA igrače u akciji - rekao je centar Dominikanske Republike i Minesote Timbervulvs Karl-Entoni Tauns, koji se vratio u svoju reprezentaciju prvi put od 2013. godine.

Džordan Klarkson sa Filipina kaže da košarka samo nastavlja da raste. - To je globalna igra. Svi je igraju. To samo pokazuje koliko je porasla i koliko su svi talentovani. Ako sada pogledate NBA, puna je ljudi sa svih strana. To je svedočanstvo koliko igra raste istovremeno, to je svedočanstvo koliko svi vole ovu igru - rekao je bek Jute Džez.

Američki centar Bobi Portis iz Milvoki Baksa rekao je:

- Međunarodna košarka je sve bolja i bolja. Kada pogledate NBA draft vidite više stranih momaka koje timovi biraju. I na svakom spisku u ligi imate najmanje dva, tri ili četvoricu stranih momaka. Naša igra raste, postaje sve bolja. A naša igra postaje globalna igra.

Bogdan Bogdanović
foto: Starsport©

Sve veće prisustvo vrhunskih svetskih igrača pomaže da se motivišu i inspirišu mladi košarkaši, kaže bek Atlanta Hoksa Bogdan Bogdanović iz Srbije.

- Svake godine ima sve više igrača u NBA i sigurno utiču na svet. Samo gledanje igre i kako igrači igraju i mogućnost da to vidite pomaže vam u igri. Dakle, u svetu ima mnogo talenata. A pošto je NBA globalna, to možete da vidite kada ste mladi i to vam pomaže u razvoju - rekao je Bogdanović.

Zahvaljujući FIBA mnogi NBA igrači su dobili novu šansu da igraju sa nekim od svojih dugogodišnjih prijatelja.

- Većina igrača uživa da igra za svoju zemlju i da dolazi. Učestvovati na ovim turnirima je zabavno, posebno zato što sa mnogim igračima sa kojima sada igram, igrao sam sa njima kada sam bio mlađi, nekako sam odrastao sa njima, tako da je zabavno biti sa njima na parketu. Čast nam je da predstavljamo svoje zemlje - rekao je crnogorski centar Čikago Bulsa Nikola Vučević.

Pomoćnik trenera Južnog Sudana i predsednik saveza Luol Deng rekao je da svi međunarodni igrači utiču na NBA.

- Globalna košarka postaje sve bolja i bolja. Čini se da je NBA sve manja sa brojem igrača iz celog sveta u njoj i sve više momaka koji dolaze - rekao je Deng, koji je 15 godina igrao u NBA za pet timova.

Luol Deng
foto: Daniel Majak / Avalon / Profimedia

Selektor SAD Stiv Ker rekao je da je novi rekord samo dokaz koliko je ostatak sveta sve bolji.

- Tim SAD će uvek imati 12 NBA igrača. Dakle, činjenica da obaramo rekord na Svetskom prvenstvu znači da su ostali timovi sve bolji i bolji - rekao je Ker.

- Igra se sve više globalizuje i svuda se poboljšava. I zato imate toliko sjajnih igrača u NBA iz inostranstva. Oni dobro treniraju, imaju dobru konkurenciju koja im omogućava da dođu do ove tačke, a to znači da je toliko je teže za Sjedinjene Države da osvoje zlatnu medalju.

Rekord je mogao biti i veći da nije bilo mnogo igrača nedostupnih zbog zabrinutosti zbog povreda. - Neverovatno. Zapanjujuće je razmišljati o tome - rekao je trener Filipina Čot Rejes kada mu je rečeno o rekordu.

- A onda mislite da bismo se lako približili broju 70 da ti momci koji nisu mogli da dođu zaista došli. To je u najmanju ruku zapanjujuće.

Čini se da je rekordu suđeno da bude oboren za četiri godine u Kataru.

Bonus video:

00:38

NOVI PROBLEM ZA PEŠIĆA, ALI TU SU I LEPE VESTI! Jaramaz otpao sa spiska za Mundobasket, ali su se ovi momci priključili Orlovima!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.