Otkriveni neverovatni detalji Jokićeve životne priče: Brat mu ludovao sa Miličićem u Detroitu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP/Profimedia

Malo ljudi znao ove stvari

Otkriveni neverovatni detalji Jokićeve životne priče: Brat mu ludovao sa Miličićem u Detroitu! (FOTO) (VIDEO)

Američki časopis "Sports Ilustrejted" otkriva šta se krije iza meteroskog uspona trenutno najboljeg srpskog košarkaša
Objavljeno: 15:21h

Nikola Jokić je okupirao američku sportsku javnost svojim za sve ljubitelje NBA iznenađujućim vrhunskim igrama u dresu Denvera i prošle, a pogotovo ove sezone.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Srpski reprezentativac blista i novi je vođa tima Nagetsa koji u direktnom duelu sa najboljim igračima na njegovoj poziciji, čini da oni izgledaju kao klinci sa kojima igra basket na lokalnom igralištu.

Zato je poznati američki časopis "Sports Ilustrejtid" objavio priču o fenomenu iz Srbije sa mnogobrojnim zanimljivim detaljima iz njegovog života koje čak nisu znali ni ljubitelji košarke u Srbiji, a posebno je zanimljiva njegova povezanost sa Darko Miličićem.

Nekadašnji srpski košarkaš za koga se tvrdilo da je bio najveći potencijal sa ovih prostora nije ostvario ni delić onoga što se od njega očekivalo, a bio je drugi pik na NBA draftu 2003. godine odmah iza Lebrona Džejmsa.

- U leto 2004. Darko Miličić je pozvao starog drugara iz Srbije da dođe kod njega, u predgrađe Detroita. Miličić je prethodne godine izabran od strane Pistonsa kao drugi na draftu, i to ispred Karmela Entonija, Krisa Boša i Dvejna Vejda, ali je njegova debitantska sezona bila razočaravajuća. Iako oje Detroit uzeo titulu, visoki fenomen nije uspeo da se izbori za šansu: imao je 1,4 poen za prosečno 4,7 minuta šanse. Miličić se mučio da se uklopi sa novim saigračima, pa je rešio da se vrati nekadašnjim. Uključujući i dinamično krilo, Nemanju Jokića. Jokić, koji je bio zvezda ekipe u Srbiji zajedno sa Miličićem, kada su imali po 16 godina, i sam je bio zainteresovan da se preseli u SAD kako bi igrao koledž košarku - počeo je priču novinar "Sports Ilustrejteda".

Nemanja Jokić je stariji Nikolin brat koji je i sam bio talentovani košarkaš i koji je prihvatio stipendiju Detroit Mersija i živeo u Miličićevoj vili u predgrađu "grada motora" i sve što je bilo Darkovo bilo je i njegovo.

- Živeo sam život NBA igrača, pravio najbolje žurke u Darkovoj kući. Grešio sam, kad sam bio mlad, košarka nije bila prioritet. Izlaženje, provod, devojke, alkohol… To su bili prioriteti. Problem je što sam sam donosio odluke poput one da neću na treninge. Zapravo mi je nedostajala podrška porodice - govorio je iskreno Nemanja o tom periodu.

Nakon toga njegov i Miličićev put se razdvojio, prvi je otišao u Orlando, a Nemanja na Long Ajland. I posle osam godina Miličić je završio karijeru, a Nemanja se vratio u rodni Sombor i takoreći upoznao brata Nikolu koji jedva da je imao 10 godina kada je njegov najstariji brat otišao u Detroit.

Nikola je bio klinac koji je voleo sve sportove, i fudbal, i odbojku i konje, ali i probleme sa kilažom. Kada je stigao u Mega Leks imao je skoro 140 kilograma i u očajnoj fizičkoj spremi. Ali imao je nešto drugo, "kliker" za "magičnu igru pod obručima i voleo je baš to, voleo je da se zabavlja.

- Hteo je da stoji na rubu reketa, da ima loptu, i da baca fensi lob-dodavanja pored ušiju svojih čuvara. Najviše je voleo da igra tri-na-tri, na pola terena. Tada ne bi morao da vodi računa o odbrani u tranziciji. Kada sam ga prvi put gledao, bacao je sva ona dodavanja iza leđa, koja se drugi ne bi ni usudili. I, svi bi ga puštali da to radi. Nisu mu govorili 'Nemoj to da radiš!'. Znali su da ima tu veštinu u sebi" - nastavio je priču Nemanja.

Sa Nikolom je u Beograd došao i njihov treći brat, Strahinja, koji će voditi računa o tome da se sa njim ne ponovi ono što se desilo Nemanji i on je preuzeo na sebe obavezu da najmlađi član porodice redovno trenira, pridržava se dijete.

Pred draft 2014. godine niko nije verovao u njega, videli su talenat mnogi menadžeri i stručnjaci, ali su se bojali novog Darka Miličića, naročito zbog Jokićeve građe i mekane konstitucije i niko nije bio zainteresovan za njega, osim sportskog direktora Nagetsa, Tima Konolija, koji je verovao u njega i uzeo ga na draftu kao 41. pika i onda je započeo naporan rad na njegovom doterivanju fizike, pa tako sada ima svega 113 kilograma.

A porodica je uz njega i ne želi da dopusti da se ponovi priča kao sa Nemanjom. Zato obojica braće žive sa njim i njegovom devojkom u Denveru u trosobnom stanu.

- Nikola ne može da bira da li smo uz njega ili nismo. Nikola vam je inteligentan momak i siguran sam da ne bi skrenuo na pogrešnu stazu. Ali, ovo su jako važni momenti i želim da mu pružim podršku koju ja nisam imao. Uvek mu govorim 'Ti živiš moj san. Nemoj to uzimaš olako. Nemoj da praviš greške koje smo mi pravili".

BONUS VIDEO: Pogledajte kako su Dejan Radonjić i Aleksandar Džikić proživljavali Večiti derbi!

(Espreso.co.rs / Izvor: Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.