OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU ALEKSEJA POKUŠEVSKOG: Pazite samo iz koje zemlje su mu PRECI
Aleksej Pokuševski, Foto: Profimedia

neverovatan životni put

OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU ALEKSEJA POKUŠEVSKOG: Pazite samo iz koje zemlje su mu PRECI

Deo familije se danas preziva Pakuševski i Pakuševskij

Objavljeno: 09:55h

Srpski košarkaš, Aleksej Pokuševski, nastavlja da pruža dobre partije u NBA predsezoni.

Njegova Oklahoma je kod kuće izgubila od Dalasa 96:98, a popularni "Poku" je za 18 minuta na terenu upisao osam poena (3/6), uz dve asistencije i skok.

Centar će pokušati da u predstojećoj NBA sezoni postane još značajniji deo ekipe Tandera, a zanimljiva je priča o njegovom poreklu.

Aleksej Pokuševski
foto: Profimedia

Pokuševski je rođen 26. decembra 2001. godine u Beogradu. Njegova porodica se u srpsku prestonicu doselila iz Prištine, a potom su se trajno nastanili u Novom Sadu. Ali, porodica Pokuševski je poreklom iz današnje Ukrajine!

Naime, njegova familija potiče iz Galicije, koja je tada pripadala Austrougarskoj, a danas Ukrajini. Početkom 20. veka, 1903. godine, doselili su se u Prnjavor (današnja Bosna i Hercegovina), a dvadesetih godina 20. veka su se nastanili u selu Vrelo kod Lipljana na Kosovu i Metohiji.

Deo Pokuševskih koji je ostao u Bosni dobio je prezime Pakuševski i Pakuševskij.

Nakon što je počeo rat na Kosovu, 1999. godine pobegli su prvo u Podgoricu gde je rođen Aleksejev brat Onjegin. Odatle su prešli u Beograd gde se rodio Aleksej, a potom su se trajno nastanili u Novom Sadu, gde su dečaci počeli da treniraju košarku.

Aleksej Pokuševski
foto: Profimedia

S obzirom na to da su mu se otac Saša Pokuševski i stric bavili košarkom, ne čudi što je Aleksej prvu košarkašku loptu dobio kada je imao samo dve i po godine.

Aleksej je voleo da igra fudbal i tenis, ali je ljubav prema košarci pobedila. Sa samo 13 godina se preselio u Grčku, a u jednom intervjuu priznao je da mu nije bilo lako da se odvoji od porodice tako rano. Ipak, istrajao je u nameri da postane vrhunski košarkaš i da zaigra u NBA ligi.

Naučio je grčki jezik, stekao prijatelje i upoznao svoju sadašnju devojku. Premda je imao mogućnost da izabere da li će predstavljati Srbiju ili Grčku na međunarodnim takmičenjima, odabrao je da nastupa u dresu Srbije. Pokuševski je u vezi sa Joanom Lau, studentkinjom političkih nauka iz Atine. Joana pažnju internet javnosti privlači atraktivnim fotografijama na društvenim mrežama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.