PEŠIĆ SUTRA OBJAVLJUJE SPISAK ZA EUROBASKET: Razmišljamo i da igramo sa 3 beka! (VIDEO)
Svetislav Pešić, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

poslednje trimovanje

PEŠIĆ SUTRA OBJAVLJUJE SPISAK ZA EUROBASKET: Razmišljamo i da igramo sa 3 beka! (VIDEO)

"Orlovi"se sada okreću Evropskom prvenstvu koje počinje 1. septembra

Objavljeno: 13:32h

Košarkaška reprezentacija Srbije je zabeležila pobede u obe utakmice avgustovskog "prozora" kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i tako zadržala solidne šanse za plasman na takmičenje.

"Orlovi"se sada okreću Eurobasketu koji počinje 1. septembra, a selektor Svetislav Pešić u beogradskoj "Areni" drži konferenciju za medije na kojoj bi trebalo da saopšti imena 12 košarakaša koje će povesti u Prag.

- Najvažnije je zdravlje, to je vrlo naporan šampionat gde se igra svaki dan. To je tako, 12 igrača igraju, sve se promenilo, korona je još uvek tu, jedna naporna sezona je iza nas. Plus pored svega, kvalifikacije su tu koje su sve ekipe igrale. To je jedan ogroman napor. Vrlo je čudno da organizator nije povećao broj igrača za turnir, on traje 18 dana. Igra se u četiri države, što je pozitivno. Sa naše strane gledišta, mi se još uvek nalazimo u procesu unapređenja svega, igre i razumevanja. Sa jedne strane, moramo da pobeđujemo ako mislimo da idemo za Berlin. To je naš cilj, moj cilj, ostale ciljeve ste sami postavili, mi ne moramo da postavljamo te ciljeve. Mi imamo cilj da u Pragu unapređujemo svoju igru, koristimo da ostanemo dobri u fizičkom stanju. To je prvi kratkoročni cilj - kazao je Pešić u uvodu.

Svetislav Pešić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Potom je Kari prepustio reč Marku Guduriću za koga su novinari imali više pitanja:

- Treba da iskoristimo prvu fazu, da unapređujemo svoju igru i da ostanemo zdravi, kao što je selektor rekao. Sigurno da svi verujemo da jesmo, neka bude jesmo. To je manje važno, bitno je da tamo pokažemo. Zdravstveno sam dobro. Svi se dobro slažemo, stvarno je tako. Igrači znaju svoje uloge, verujemo selektoru, svi smo spremni da se žrtvujemo od prvog dana. Svako zna ko su lideri i svako zna svoj posao, sve je u redu za sada - naglasio je Gudurić.

Gudurić se vratio na teren posle povrede.

- Znači mi puno, odradio sam samo bio tri treninga sa ekipom pred Grčku. To je bila moja prva utakmica od juna, sada mi svaki trening znači. Osećam se sve bolje i bolje. Treba ići korak po korak, iz utakmice u utakmicu, dizati formu i to je to, nadati se najboljem.

Marko Gudurić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

- Tu ulogu sam imao u Feneru, ne znam kako će biti na prvenstvu, ali to je moj kvalitet kroz karijeru da nemam problem da radim šta god je potrebno. To ima većina igrača u ekipi, zato smo dobri. U nekim situacijama volim da počinjem sa klupe, kada ekipe uđu u bonus. Šta god treba, lak sam za saradnju, kouč - rekao je Gudurić i bacio "kosku" Pešiću.

Svetislav Pešić, Marko Gudurić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Dosta vremena su proveli sa Novakom Đokovićem koji je pratio njihove obe utakmice kvalifikacija za Mundobasket.

- Bio je Nole, zadržali smo ga sat i po-dva u hotelu. Bilo je dosta pitanja, svi smo bili kao mala deca. Razna su pitanja bila, i za tenis, i za košarku, oporavak... Dva sata smo pričali, siguran sam da je svima puno značilo što je Nole bio sa nama i što je podelio neke svoje tajne, stvari.

Ko je lider ekipe?

- Mislim da je svima jasno da je Nikola lider, pored njega je tu Vasa. Prelagano je sa njim igrati, čini sve nas mnogo boljima. Trudim se da uživam kad sam u ekipi sa njim. Kada nisam, onda je mnogo teže - zaključio je Gudurić.

Marko Gudurić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Pešić je, onda, odgovorio na pitanje koje najviše interesuje javnost - spisak će biti tek sutra objavljen!

- Sutra ćemo, kada se završi poslednji trening pred Eurobasket. Svaki trening može biti nezgodan. Dobri su, malo se tu smirila situacija sa povredama, međutim, naporno je. Prvenstvo se igra svaki dan, moraćemo da vidimo kako i gde. Što se tiče Nemanje i jednog i drugog... Večeras imamo trening i sutra, videćemo koliko su u stanju da pomognu ekipi i onda ćemo da donosimo odluku.

- Baza svega je ako hoćeš da uradiš nešto specijalno, moraš specijalno i da pripremiš. Odbrana koju smo prikazali, demonstrirali, prerano je da se hvalimo, ali to je to što bismo voleli da igramo. Reakcija na to što smo pripremali je za mene bila iznenađujuće dobra. Imamo talenat u napadu, tu nema nikakvih dilema niti diskusija, ali baza svega je odbrana. Drago mi je da je reakcija bila iznad mojih očekivanja, i sa aspekta taktičkih priprema i jednostavno taj odnos prema individualnim zadacima. To je bilo na dosta dobrom nivou.

- Videli smo da smo u trećoj četvrtini pali, pošto nismo zadržali odbranu. Počeli smo da filozofiramo u napadu, bilo je i pritiska sa njihove strane. Bilo je i to za očekivati. Uvek kažem da je treća četvrtina nova utakmica i mi smo u 3/4 ušli samo da je dobijemo. Međutim, bilo je pritiska sa njihove strane, bilo je i odbrane, odluka. Padova će uvek da bude, samo je pitanje kada padneš kako ćeš brzo da se digneš. To je Evropsko prvenstvo, to će biti dosta zahtevno prvenstvo, ekipe posle pet godina dolaze sa velikim motivom i željom. Biće iznenađenja, mi ćemo se truditi da to ne bude negativnih, ali moramo da budemo spremni.

Svetislav Pešić, Marko Gudurić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

- Moramo da napredujemo iz jedne u drugu utakmicu, a to je moguće samo ako se radi bez velike euforije. To je jedan turnir, sve je moguće. Svako može svakoga da pobedi, možda BiH ne može da dobije Francusku u "best of five" ili "best of three", ali u jednoj može. Nas gledaju kao Jugoslaviju, višestruke šampione sveta i Evrope, imamo MVP NBA, MVP Evrolige, veliki je motiv igrati protiv nas. Moramo da pokažemo igračima šta smo mi uradili u prvom poluvremenu u nekim detaljima odbrane. Sve je moguće, ako želimo i ako imamo dobru koncentraciju.

Da li sprema neku posebnu strategiju s obzirom na igrače na raspolaganju?

- Razmišljamo o svemu, i da igramo sa tri beka i tako dalje... Uvek verujem da si u prednosti ako radiš svoje stvari onako kako si trenirao. Da je neko drugo vreme, a nažalost nije, mi bi i sa aspekta "meč-ap" situacija igrali... Ali, kažem, želeli bismo da zbunimo protivnika, a ne da zbunimo samo sebe. Da vidimo šta možemo da dobijemo, a šta da izgubimo.

Povređeni su Aleksa Avramović i Nemanja Bjelica pa su u konkurenciji ostali ovih petnaest igrača:

Plejmejkeri: Vasilije Micić

Bekovi: Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nemanja Nedović, Ognjen Jaramaz

Krila: Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Dejan Davidovac

Krilni centri: Filip Petrušev, Boriša Simanić, Marko Jagodić-Kuridža

Centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Dušan Ristić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.