PEŠIĆ: Nisam TOLIKO LOŠ trener kao što mislite! SPISAK 24 sata pred Eurobasket!
Svetislav Pešić, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

konferencija pred ključne utakmice

PEŠIĆ: Nisam TOLIKO LOŠ trener kao što mislite! SPISAK 24 sata pred Eurobasket!

Nemanja Bjelica neće igrati ni protiv Grčke ni protiv Turske

Objavljeno: 12:39h

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, obraća se medijima uoči utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

"Orlovi" su se sa nekoliko kikseva doveli u nezgodnu poziciju, a Kari bi danas trebalo da saopšti 12 igrača koje će koristiti u ovom "prozoru", za bitne mečeve sa Grčkom u Beogradu u četvrtak veče i gostovanje Turskoj u nedelju.

Sa njim se novinarima obraća i Vladimir Lučić, novi kapiten posle sada već čuvenog precrtavanja Miloša Teodosića.

Svetislav Pešić, Vladimir Lučić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Podsetimo, Srbija je u grupi I kvalifikacija koja je druga faza takmičenja. Pošto je Srbija u prvoj grupi ostvarila loše rezultate protiv Letonije i Belgije, pa protiv Grčke i Turske imaju imperativ pobede.

Selektor je imao opširno obraćanje, koje je počeo sa prvim prozorom u kvalifikacijama.

- Ne bih potcenjivao to što je naša ekipa u prvim prozorima u prvoj rundi uradila, kroz tu prvu rundu je prošlo 23 igrača, to nije bilo dobro, jer nismo mogli da ostvarimo nikakav kontinuitet, jer je košarka timski sport. Trener je imao priliku i da vidi šta se dešava ovde u Srbiji. Da se vidi šta nam je ostalo od potencijala i koji su to momci koji mogu da nas predstavljaju i sada smo dobili kompletni uvid, jer da toga nije bilo možda ne bi ni znali da neki igrači postoje. Da se ne pomisli loše, naravno da je to takmičenje i ta prva runda nije bila selekcija za budućnost za one sledeće OI posle Pariza, ne gledamo toliko daleko, ali je objektivno da je i tim momcima i stručnom štabu bilo teško da naprave kontinuitet. Igrali smo protiv dve veoma jake reprezentacije, Letonije i Belgije. Ali za tu našu ekipu bez kontinuiteta, igrali smo protiv reprezentacija koje su bolje od nas. To su i pokazali.

- Nisam toliko loš trener kao što mislite. Ali nisam ni toliko dobar da možemo da išamaramo obe te reprezentacije za dva dana. Malo bih vas ovom pričom uveo da razmišljate o našoj košarci, jer moraju da se sagledaju i realne mogućnosti. Nikakav ovde nije uvod da se traži izvinjenje, naš prvi cilj nije bilo da vršimo selekciju, nego da pobedimo.

- Na tih 23 igrača počinje druga runda. Ovo sada, došlo je 8 novih igrača, znači sa 31 igračem igramo ove kvalifikacije. To nije lako ni igračima ni trenerima, gledamo da iz toga napravimo koliko možemo pozitivnu situaciju. Mislim da smo uspeli kroz ove pripreme u avgustu da se skupimo da probamo da napravimo timsku hemiju koja je osnova za vrhunske rezultate i tu smo na putu da se svaki dan popravljamo, i u zajedničkoj komunikaciji već postajemo, da tako kažem, tim. Nadamo se da će se to možda videti protiv Grčke. Grčka nikada nije imala reprezentaciju kao što je sada u istoriji. Oni su imali čuvenu generaciju sa Janakisom i Galisom, to je odavno zaboravljeno, ali ova generacija koja se skuplja na neki drugi način i to je najbolja reprezentacija koju Grčka ima. Oni su sigurno najozbiljniji kandidat za medalju na Evrobasketu, u kompletnom su sastavu, imaju atletiku, brzinu, ne samo Janis nego i oba burazera, ovaj centar Kostas posebno. Imaju veliko iskustvo, od Slukasa, Kalatesa, Papanikolaua, tu su još dva igrača koja nemaju ime Kalatesa i Slukasa, ali su prošli i sito i rešeto na koje moramo da obratimo pažnju, to je Agravanis i Kaselakis. Sve je to jedna dobra ekipa. Nismo ni mi loši, rekao sam već da se nadam da ćemo to što smo uradili. Kada Srbija igra u Beogradu, ona je uvek favorit, biće puna dvorana očekujem da nas publika malo podrži zbog ove naše neuigranosti, da nam pomogne.

Svetislav Pešić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Ne želi da ocenjuje igrače.

- Ne bih ocenjivao, niti želim da ocenim igrača pojedinačno. Ovo nije debatni klub, nego konferencija. Mi smo kao i Grčka i na spoljnim i unutrašnjim pozicijama rastemo, treba da nas posluži zdravlje, ovo je ipak naporno vreme, dolazi posle naporne sezone, jer su noseći igrači, ne samo naši, već i ostali, igrali naporne sezone. Nakon toga je potreban aktivan ili pasivan odmor, dolazi do sitnih povreda koje remete kontinuitet. Videli ste da je Nedović pao na desnu stranu, pa nije odigrao kako on može da odigra, ali se borio. Ne bih ja ulazio u tuđu kuću da remetim mir, mnogo toga ostane u svlačionici, to su delovi svakog tima koji pokušava da zadrži mirnoću, da te probleme sa povredama koliko može što pre reguliše da igrači mogu dobro da spavaju i treniraju, time bih završio temu o igračima.

Svetislav Pešić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Objasnio je još povredu Nedovića, ali i stanje Bjelice i Gudurića.

- Pao je na kuk. Dobro je, velika je njegova želja da se što pre oporavi, oporavlja se iznenađujuće dobro. Videću kojih će 12 igrača igrati protiv Grčke, a za Tursku možemo da promenimo svih 12. Sačekaćemo još jedan trening. Bjelica neće igrati ove dve utakmice sigurno, on je super, dobro, analize pokazuju da nije toliko teška povreda kao što smo mislili, Gudurić je trenirao, videćemo još večeras, videću pre treninga koliko je spreman. Ostali su spremni. Svaki dan je trening, iz velike želje napraviš neki suvišan pokret.

O terminima za FIBA "prozore".

- Ne bih otvarao temu, to je poznata tema, mislim da te kvalifikacije, oni su za vašu informaciju, da znate, niti branim FIBA-u niti nekog napadam, kada je doneta odluka da te kvalifikacije, kada je Evroliga uvela ligaško takmičenje, napravljen je dogovor da se naprave prozori sa slobodnim terminima. Kada je uvećan na 18 klubova, onda više nije bilo slobodnih termina. Ja stvarno mislim ako već i navijači i savezi žele da i kroz reprezentaciju afirmišu košarku, da te kvalifikacije treba da igraju sve ekipe u kompletnom sastavu. Nama sigurno ne odgovara, ali ni drugim reprezentacijama.

Svetislav Pešić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Spisak od 12 košarkaša će ipak objaviti posle kvalifikacionih utakmica, odnosno pred polazak na Eurobasket.

- Kad krenemo za Prag. Posle Turske dolazimo u Beograd, nećemo da žurimo. Mi 1. letimo za Prag. Odredićemo spisak 24 sata pred početak Eurobasketa.

Lučić se osvrnuo na imenovanje za kapitena, ali i naglasio da su naredne dve utakmice bitne ne samo za Mundobasket već i za plasman na Olimpijske igre.

- Bjelica je tu sa nama, i dalje je on prvi kapiten. Nemam preveliku obavezu, jer sam imao priliku sa 22 godine da budem kapiten Partizana, posle i kapiten Bajerna. Kao što sam rekao, svi smo svesni važnosti utakmice, želimo da se nađemo na SP, koji je kvalifikacioni turnir za OI. Pobeda na narednim mečevima donosi odlazak na SP, a dolaze nam i mečevi gde neće svi moći da igraju, ali će neki drugi morati da podnesu pritisak. Svi koji su na spisku treba da daju doprinos da se nađemo na SP.

O kvalitetima Grčke:

- Treba da smanjimo broj primljenih poena iz tranzicije, gde su oni mnogo jaki i to im je jak timski kvalitet da dobro trče imaju dobru atletiku, Janis sa braćom i Kalates koji je jedan od najboljih igrača u tranziciji. Naravno, ima tu i individualnih zadataka, tu je i Dorsi, vidim da mu je trener dao dosta lopte u rukama, on se tu oseća dosta komotno. Janis je sigurno target za svaku odbranu, ne samo našu, ali nije on sam. To su sve igrači na koje moramo da obratimo pažnju i taktički da pripremimo kako da ih napadamo i branimo. Ako napadnemo njihove najbolje igrače, to može da bude nekada i najbolja odbrana.

Lučić je takođe dao svoje mišljenje o duelu sa Janisom.

- Kada se takmičiš protiv jednog od najboljih igrača na svetu to je čast za svakog igrača, što se njega lično tiče, mislim da ekipno kao tim treba dobro da ga čuvamo - rekao je Lučić i nadovezao se na predstojeće utakmice i analizu mečeva koji su zbližili ekipu.

Vladimir Lučić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

- Mislio sam kada sam rekao da se ekipa zbližila, Italijani su fizički neočekivano jako ušli u taj meč, kada smo mi počeli fizički da reagujemo na njihovu igru, što u napadu, što u odbrani, mislim da se ekipa tu zbliži. Pokazali smo to protiv Nemaca. Što se tiče samih priprema, sistem je takav kakav jeste, dobro smo radili iz utakmica smo napredovali i bivali bolji, to činimo i dalje, još nismo na nivou koji želimo, ali trudićemo se i posle Grčke i Turske da podižemo formu i da trijumfujemo u svakoj sledećoj utakmici.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.