ČOVIĆ PROZVAO PARTIZAN! Živo me interesuje koliko su platili poreza poslednjih 4-5 godina!
Nebojša Čović, Foto: Starsport©

OTVORENO O SVEMU!

ČOVIĆ PROZVAO PARTIZAN! Živo me interesuje koliko su platili poreza poslednjih 4-5 godina!

Predsednik crveno-belih odgovorio je da li će Crvena zvezda naredne sezone imati najveći budžet ikada

Objavljeno: 07:30h

Košarkaški klub Crvena zvezda polako, ali sigurno se priprema i popunjava kockice za sledeću sezonu u kojoj će kao i u nekoliko prethodnih nastupiti u Evroligi, sa razlikom da ih tamo ovoga puta očekuje i najveći rival - Partizan.

Predsednik kluba, Nebojša Čović stoga je odlučio da progovori o svim važnim temama, a pre svega je govorio o budžetu kluba, ali je i ovoga puta uputio oštre reči na račun Partizana.

Nije jasno predsedniku Crvene zvezde zbog čega Partizan navodno nije izmirio poreske obaveze prema državi, zapitavši se odakle se licitira poljoprivrednim zemljištem sa severa Vojvodine.

Nebojša Čović
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

- Isto tako, nisu platili oko sedam miliona evra poreza, i glavnica i kamata, to ne može da se napravi za godinu dana. Živo me interesuje koliko su platili poreza poslednjih četiri-pet godina, mi smo od 2011. platili preko 7.200.000 evra. I svaki put ćemo da obaveštavamo koliko smo platili. Ne dugujemo porez na lična primanja, na plate, naknade, jer imamo dve poreske stope - jedna proističe iz ugovora o radu, jedna iz poreza za naknadu za potpisivanje ugovora. Jedna 60 odsto, druga sa skoro 12 odsto. Dalje, imate zakonsku obavezu da svaki profesionalni igrač i trener bude u radnom odnosu, da ima ugovor o radu, plus ugovor o naknadi. Zašto je to važno? Sad je velika ideja velikih magova kako će platiti porez, pa gde je to zemljište bilo do sada, pa čije je, šta je poreklo to zemljišta, od koga ste ga nabavili? Nemam ništa protiv, samo dosta više obmana u javnosti - rekao je Čović za portal Nova.

Nebojša Čović
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Da li će Crvena zvezda imati ove sezone najveći budžet ikada?

- Slušam priče oko budžeta i vidim da oni koji pričaju, čak su i u pojedinim klubovima, da ne razumeju određene stvari. Budžet kluba nije budžet prvog tima, već sadrži i prvi tim, stručni štab, medicinski deo ekipe, putovanja, zakupe hala, juniorski tim, kadetski, pionirski, školu košarke, menadžment... Sve to ukupno trebalo bi da bude oko devet miliona evra, od toga 65-70 odsto, prema pravilima Evrolige, treba da bude namenjeno za seniorski tim i trudićemo se da povećamo to. Ne mogu da fiksiram budžet, jer nikada nismo počeli sezonu a da nam je budžet 100 odsto zatvoren. Još jedna uzbudljiva sezona je pred nama, rekao sam okvir budžeta, možda će nešto izvesnije biti krajem avgusta ili tokom septembra. Nisu laka vremena, i u smislu sponzora i donatorstva firmi, košarka kao takva nije finansijski isplativ sport. Na sve te povike da li daje država, tako je, daje, a Zvezda je izašla vrlo transparentno sa kompletnim finansijama od 2011. godine, dali smo te preglede i u februaru i u junu, daćemo ih i pred početak sezone, očekujem da to urade i drugi klubovi, ali kod nas izgleda to nije u javnosti interesantno, već da paušalno pričate i dajete neke netačne informacije.

Nebojša Čović
foto: Starsport

Je l' se radujete što su i Crvena zvezda i Partizan u Evroligi?

- Mi kao da se ne radujemo nečemu što smo težili - da imamo dva evroligaša u Beogradu, da imamo ako je moguće još dva-tri kluba u Evrokupu ili FIBA takmičenju. Ne, stalno neka negativa, ako mi to nećemo, nema problema, samo neka se kaže. Trebalo bi da se radujemo. Mislim da nije nikakav problem što država izdvaja pare, to treba da bude transparentno, da nema nikakvih maglovitih sredstava. I da se tačno zna šta je od države, šta od javnih predužeća, a šta od preduzeća koja su na prvi pogled privatna a rade poslove samo s državom i onda date klubu sponzorstvo ili donatorstvo, sve ostalo sami zaključite, vrlo je jasno.

Gde će Zvezda igrati Evroligu, u Areni ili hali "Aleksandar Nikolić"?

- Mi smo prijavili i Arenu i Pionir. Niti je Zvezda vlasnik Pionira, niti je Partizan vlasnik Arene. Igraćemo tamo gde nam odgovara i kada treba njima Pionir, igraćemo ovde i jedni i drugi verovatno. Koliko ja znam, i jedna i druga hala su gradske hale i dalje. Imamo i dodatni predlog, da nam se podele hale i daju na gazdovanje i Zvezdi i Partizanu. Da li će to i kad proći, videćemo. Pričamo već tri-četiri godine na tu temu sa nadležnim organima. Samo što mislim da je Beogradu potrebna barem još jedna nova hala kapaciteta između 10.000 i 12.000 mesta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.