KOBI, AJVERSON, REJ ALEN I SRBIN! Najspektakularniji NBA draft ikada - klasa 1996. će biti zauvek upamćena! (FOTO)
Peđa Stojaković NBA draft, Foto: Twitter/printscreen

legendarno!

KOBI, AJVERSON, REJ ALEN I SRBIN! Najspektakularniji NBA draft ikada - klasa 1996. će biti zauvek upamćena! (FOTO)

Podsećanje na jednu od najboljig generacija u NBA

Objavljeno: 09:54h

Protekle noći je održan NBA draft gde je Srbija imala imala svog predstavnika! Nikola Jović je izabran kao 27. pik od Majami Hita, a mnogi se nadaju da će ova generacija biti jedna od onih koje će se upisati u istoriji najjače košarkaške lige.

Jedan od najspektakularnijih draftova ikada je bio onaj 1996, kada je čak jedna trećina izabranika u prvoj rundi kasnije postala NBA All-Stars.

Ova klasa je dala tri igrača koji su zajedno osvojili četiri NBA MVP nagrade (Kobi Brajant, Alen Ajverson, Stiv Neš), sedam drugih draftovanih igrača koji su postali Ol-Stars (Šerif Abdur-Rahim, Rej Alen, Židrunas Ilgauskas, Stefon Marberi, Džermejn O'Nil, Peđa Stojaković, Antoan Voker).

NBA draft 1996. prikazao je neke od najvećih košarkaša u istoriji lige. Mnogi ga smatraju najboljom NBA draft klasom svih vremena, sa izuzetkom klase iz 1984. u kojoj su legendarni igrači kao što su Majkl Džordan, Hakim Oladžvon i Čarls Barkli. Još jedna grupa koja je u konkurenciji najjačih je draft klasa 2003. u kojoj su bili Lebron Džejms, Dvajn Vejd, Karmelo Entoni i Kris Boš.

Podsetimo se nekoliko najvećih imema legendarnog drafta 1996.

Prvi pik Alen Ajverson - Filadelfija Seventisiksers

Jedanaestostruki Ol-Star, NBA MVP 2001, sa prosekom karijere od 26,7 poena, 3,7 skokova i 6,2 asistencije po utakmici. Ušao je u Kuću slavnih 2016.

Peti pik Rej Alen - Minesota Timbervulfs

Alen je deset puta bio Ol-star, do skoro je bio vodeći je svih vremena po postignutim trojkama sa 2973, a ušao je u Kuću slavnih 2018. Ima prosek u karijeri od 18,9 poena, 4,1 skok, 3,4 asistencije po utakmici.

Trinaesti pik Kobi Brajant - Šarlot Hornets

Kobi Brajant
Kobi Brajantfoto: Reuter/Gary A Vasquez

Još uvek je teško poverovati da je veliki Kobi Brajant otišao. Međutim, njegova zaostavština živi! Bio je 18 puta Ol-star, petostruki šampion NBA lige, dva puta MVP finala, MVP lige 2007-2008, i nalazi se na četvrtom mestu svih vremena na NBA listi strelaca sa 33.643 poena. Najviše ga pamte po svom ubistvenom mentalitetu i košarkaškoj ličnosti nazvanoj "Crna mamba". Brajant je završio sa prosekom od 25 poena, 5,2 skoka i 4,7 asistencija po utakmici za 20 godina kao član Los Anđeles Lejkersa.

Petnaesti pik Stiv Neš - Finiks Sansi

Ono što je neverovatno je da se penzionisao sa nula titula. Bez obzira na to, Neš je osmostruki Ol-star, dva puta MVP, treći je svih vremena po ukupnom broju asistencija sa 10.335. Pored Reja Alena, Stiv Neš je takođe postao član Kuće slavnih 2018. Druga značajna imena iz ove klase su Peđa Stojaković, Džermejn O’Nil, Markus Kambi, Antoan Voker, Šaref Abdur-Rahim, Stefon Marberi, Derek Fišer i Zidrunas Ilgauskas.

Četvrnaesti pik Peđa Stojaković - Sakramento Kingsi

Predrag Stojaković
Predrag Stojakovićfoto: Profimedia

Stojaković je igrao na tri Ol-star utakmice i dva puta je pobedio u brzom šutiranju trojki. Jedan je od najboljih igrača u istoriji srpske košarke, a takođe važi za jednog od najboljih šutera u NBA istoriji. Sakramento kingsi su njegov broj na dresu 16, povukli iz upotrebe.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.