NOVI KANDIDAT ZA MVP PRIZNANJE: Brojke mu nisu kao Jokiću i Embidu, ali 1 JAK ADUT je na njegovoj strani! (VIDEO)
Žoel Embid, Devin Buker i Nikola Jokić (ilustracija), Foto: Profimedia

ko je najkorisniji igrač nba lige?

NOVI KANDIDAT ZA MVP PRIZNANJE: Brojke mu nisu kao Jokiću i Embidu, ali 1 JAK ADUT je na njegovoj strani! (VIDEO)

Do sada se 12 puta desilo da košarkaš koji ispunjava ove uslove postane MVP NBA lige

Objavljeno: 10:59h

Prestižnu nagradu MVP regularnog dela NBA sezone liga je do 1980. birala glasovima igrača, a od tada glasovima panela sportskih novinara širom SAD-a i Kanade.

Iako se u javnosti pre nekoliko godina kreirala priča da su igrači na poziciji centra, klasične petice, prevaziđeni, trijumf Lejkersa uz vrlo visoku postavu 2020. promenio je mišljenje mnogih.

I od tada kao da se forsira suprotna priča, da su centri najkorisniji igrači, a posebno se ceni ako uz dominaciju u reketu, šutiraju dobro sa distance i proigravaju saigrače poput Nikole Jokića.

Tako su ove sezone uz Jokića, aktuelnog MVP-ja, još dvojica centara dugo bili glavni kandidati za titulu najkorisnijeg košarkaša najjače lige sveta. U pitanju su dvostruki dobitnik ove nagrade Janis Antetokumpo i Žoel Embid, koji je na poslednjem preseku preuzeo vođstvo.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ali, mnogim navijačima je neshvatljivo kako su na ovoj listi "stručnjaka" tako nisko prve vedete Finiks Sansa - kapiten Devin Buker i veteran Kris Pol.

Pre svega jer je Finiks, aktuelni vicešampion, ubedljivo najbolji tim ove sezone i već je osigurao najbolji učinak i prvo mesto Zapada, ali i prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa, u slučaju da opet doguraju do velikog finala.

Za to su najzaslužniji upravo Buker i Pol. Popularni CP3 je najbolji asistent lige (10.8 po utakmici) i zadivljuje publiku iz meča u meč, ali je deo podrške izgubio zbog povrede.

Kris Pol
foto: Profimedia

Sa druge strane, Buker je u tom periodu dodatno preuzeo odgovornost na sebe, postao agresivniji, ali i efikasniji ne samo u napadu već i odbrani.

Tako su navijači "Sunca" u poslednje vreme sve glasniji u povicima MVP posle briljantnih partija Buka u martu, a možda se najviše istakla ona sa 49 poena u Denveru - gde je nadigrao upravo Jokića, a i naročito jednim potezom.

Sinoć je imao dobar okršaj i sa Embidom kada su u Finiksu porazili Filadelfiju za osmu pobedu u nizu.

Između ova dva meča franžiza iz Arizone je istakla zanimljiv argument zašto bi upravo Devin Buker trebalo da bude novi MVP: kao član najboljeg tima lige ima prosek 26.3 poena, 5.1 skok i 5 asistencija po meču.

Do sada se 12 puta desilo da je igrač najbolje ekipe lige imao učinak od minimum 25-5-5 u glavnim statističkim kategorijama i svaki put je taj igrač bio MVP!

1 / 5 Foto: Profimedia

Jasno je da je ovo jak adut, ali i da brojke generalno nisu jake kao kod pomenutih centara, mada Buker definitivno kao bek uzima teže šuteve od njih. Neki kažu da bi Lebron Džejms sigurno bio MVP da Lejkersi nisu tako loši ove sezone.

Šta treba da bude glavni parametar i kriterijum u određivanju MVP-ja, dakle najkorisnijeg a ne najboljeg igrača? Samo njegove brojke, ili i učinak tima? ili kombinacija toga? I ko je onda vaš izbor? Dajte glas u anketi ispod.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.