Kvinsi Menig je HEROJ PARTIZANA! KO SU BILI PRVI STRANCI U CRNO-BELOM? JEDAN ZAVRŠIO U ZATVORU, SADA JE SELEKTOR!
Kvinsi Menig, Đia Ćikvan i Liu Haiguang, Foto: Profimedia, twitter/Tristan Trasca, instagram/crnobeli_vremeplov

FK PARTIZAN

Kvinsi Menig je HEROJ PARTIZANA! KO SU BILI PRVI STRANCI U CRNO-BELOM? JEDAN ZAVRŠIO U ZATVORU, SADA JE SELEKTOR!

Kvinsi Menig je doneo pobedu Partizanu u Pragu protiv Sparte. Ko su bili prvi stranaci u crno-belom dresu?

Objavljeno:

Naime, pojava stranih fudbalera u domaćem fudbalu seže još do početaka ovog sporta u Srbiji i Jugoslaviji.

Dok je fudbal uzimao maha u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, docnije Jugoslaviji, zapažen broj igrača iz tada razvijenijih fudbalskih zemalja (Mađarske, Čehoslovačke, Austrije) nastupao je za tadašnje vodeće domaće klubove.

Partizan je svoje prve strance dočekao u sezoni 1987/88. Valja naglasiti da će u ovom tekstu biti pomenuti samo oni igrači koji su igrali takmičarske mečeve za Partizan i koji u momentu dolaska ili nastupanja za Partizan nisu bili državljani naše države, bila ona FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG ili Srbija.

Tako da ovde nećemo pominjati asove poput Milanića, Novaka, Zahovića, Kataneca, Omerovića, Jovetića…

PRVI STRANCI DOŠLI PRE 33 GODINE!

Bila je to 1987. godina, u Humsku je stigao tandem Kineza - Đia Ćikvan i Liu Haiguang, kojih se sećaju svi stariji “Grobari”(?)

Štoper Đia i napadač Liu odigrali su solidan broj utakmica, Liu se i tri puta upisao u strelce, ali krajem kalendarske 1988. Kinezi napuštaju Partizan.

Poznatiji i kvalitetniji od dvojice, Đia Ćikvan, bio je štoper i u tri navrata najbolji kineski fudbaler, kao i najbolji pojedinac Kupa Azije.

1 / 2 Foto: twitter/Tristan Trasca, instagram/crnobeli_vremeplov

Đia je u Partizanu postao prvi Kinez koji je zaigrao u Kupu UEFA, kada je u sezoni 1988/89 nastupio u duelu sa Romom. Ipak, po povratku u domovinu, bio je optužen i za nameštanje utakmica, proveo je i par meseci u zatvoru početkom ove decenije zbog toga.

A, gde je Đia 33 godine kasnije? Na klupi ženske fudbalske reprezentacije Kine. Na toj funkciji je od 2018, a pre toga je vodio i mladu, kao i olimpijsku selekciju svoje zemlje.

1 / 6 Foto: Starsport©

Sa druge strane, Lia je stigao u Humsku kao prvi strelac kineskog šampionata, ali se nije naigrao u crno-belom dresu. U trenutku kada je završio karijeru bio je nabolji strelac reprezentacije sa 26 datih golova. Posle je otvorio i svoju fudbalsku akademiju.

Espreso/Crnobelanostalgija/Objektiv


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.