ISTRAŽIVANJE KAŽE: Crvenoj zvezdi dosuđeno NAJVIŠE penala u Evropi, Partizan na trećem mestu u Srbiji!
Foto: STARSPORT/ Peđa Milosavljević

interesantno

ISTRAŽIVANJE KAŽE: Crvenoj zvezdi dosuđeno NAJVIŠE penala u Evropi, Partizan na trećem mestu u Srbiji!

Crvenoj zvezdi je tokom jesenje polusezone dosuđeno pet jedanaesteraca od kojih je šampion Srbije tri realizovao

Objavljeno: 07:30h

Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) rangirao je klubove iz 31 lige Evrope po broju dosuđenih jedananesteraca, a na vrhu liste našla se Crvena zvezda.

Istraživanje prestižne statističke kuće stacionirane u Švajcarskoj zasnovano na podacima InStata od sezone 2018-2019. do početka 2022. godine i obuhvata državne šampionate većine zemalja Starog kontinenta.

Na vrhu liste koju čini nekoliko stotina klubova našla se Crvena zvezda kojoj je u pomenutom periodu u proseku penal suđen na svaka 239 minuta. Crveno-beli, su se na čelu tabele po istom kriterijumu našli i leta 2020. godine kada su na svakih 209 minuta izvodili udarac sa bele tačke. Šampion Srbije nešto ređe je bio u prilici da izvodi najstrožu kaznu u poslednjih godinu i po dana što je uticalo na prosek, a u međuvremenu je i pokvario učinak i sa 79,5% uspešnosti pao na 75%.

Korak iza Beograđana našao se Dinamo Kijev sa jedanaestercem na svakih 256 minuta, dok su u proseku samo minut iza PAOK i Slavija Prag. Iza pomenutih klubova slede Galatasaraj, Porto, FCSB, Sporting i Šahtjor Donjeck, nakon kojih je prvi predstavnik liga petice Mančester Junajted. Crveni đavoli udarac sa bele tačke izvode na 299 minuta, a prvi klub iz najkvalitetnijih liga koji sledi je Pari Sen Žermen sa 305 minuta iza kojeg su Lacio i Inter sa po 315.

Kada je u pitanju superligaška pozornica, prvi pratilac Crvene zvezde je Spartak iz Subotice kojem je u proseku suđen penal na 341 minuta, a treći je Partizan uz jedanaesterac na 344 minuta. Radnički iz Niša koji je na pomenutoj listi 2020. godine bio drugi u Srbiji, a u samom vrhu i u Evropi (šesti na Starom kontinentu) sada je na petom mestu u konkurenciji domaćih timova uz penal na 413 minuta. Na dnu liste Superligaša po broju dosuđenih jedanaesteraca nalazi se Voždovac u čiju korist je najstroža kazna suđena na svakih 686 minuta.

Crvenoj zvezdi je tokom jesenje polusezone dosuđeno pet jedanaesteraca od kojih je šampion Srbije tri realizovao, a isti učinak imaju i Čukarički i Spartak. Četiri puta najstrože kazne izvodili su Partizan, Radnički Niš i TSC, a za razlliku od crno-belih i tima sa Čaira koji su iskoristili sva četiri penala, superligaš iz Bačke Topole ima polovičan učinak sa bele tačke.

Zanimljiv je i poredak klubova prema procentu iskorišćenih jedananesteraca, a čak sedam klubova sa Starog kontinenta je besprekorno u realizaciji najizglednijih prilika za gol. Real Madrid, Krotone, Zlate Moravce, Rems, Majnc, Vulverhempton i Barnli imaju savršen učinak, dok je u superligaškoj konkurenciji Čukarički prvi sa 95% realizovanih šansi.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.