THIS IS SPARTA: Dresove uzeli po ugledu na Arsenal, nekada bili NAJJAČI KLUB EVROPE, danas ih Rosicki vraća u vrh!
Foto: Profimedia

partizanov rival na skeneru

THIS IS SPARTA: Dresove uzeli po ugledu na Arsenal, nekada bili NAJJAČI KLUB EVROPE, danas ih Rosicki vraća u vrh!

Nadimak "Gvozdena Sparta" su stekli kasnih 20-ih i ranih 30-ih godina prošlog veka kada su smatrani najboljim timom u Evropi

Objavljeno: 15:25h

Partizan će u šesnaestini finala Lige konferencija igrati sa praškom Spartom.

Sparta je jedan od najtrofejnijih timova iz Centralne Evrope, a najtrofejniji češki. Osvojili su 36 titula nacionalnog prvaka, 15 kupova Češke, dva Superkupa, a igrali su polufinale Lige šampiona 1992. i polufinale Kupa pobednika kupova 1973.

Bordo dresove su uzeli 1906. po ugledu na one koje su fudbaleri Arsenala (tada Vulič Arsenal) nosili, a koji su se dopali tadašnjem predsedniku Sparte. Zanimljivo, na 100. godišnjicu tih dresova, Arsenal je u Ligi šampiona stigao do finala, a u grupi je igrao baš sa Spartom i kod kuće nosio takve dresove.

Žilberto Silva, FK Arsenal, FK Sparta Prag
foto: Profimedia

Praški klub je osvojio i tri Mitropa kupa (nekadašnji Centralnoevropski kup), a nadimak "Gvozdena Sparta" su stekli kasnih 20-ih i ranih 30-ih godina prošlog veka kada su smatrani najjačim timom u Evropi.

I 1950-ih su dominirali Čehoslovačkom i davali najbolje igrače reprezentaciji koja je tada bila jedna od najcenjenijih u svetu.

FK Sparta Prag
foto: Profimedia

Danas Sparta pokušava da opet zagospodari češkim fudbalom sa Tomašom Rosickim kao direktorom kluba, ali je konkurencija u vidu privatizovanog i bogatog gradskog rivala Slavije i Viktorije Plzenj dosta jaka.

Glavne uzdanice su odlični levi bek/štoper David Hancko, talentovani napadač Adam Hložek i vezista David Pavelka. Trener je Pavel Vrba. Trenutn osu treći na tabeli češke lige, sa sedam bodova manje od ljutog rivala i aktuelnog prvaka Slavije.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.