MESI IDE NA RONALDA: Dobili smo APSOLUTNI DERBI osmine finala LŠ; Tadićev Ajaks će protiv Intera!
Foto: Profimedia

žreb za osminu finala lš

MESI IDE NA RONALDA: Dobili smo APSOLUTNI DERBI osmine finala LŠ; Tadićev Ajaks će protiv Intera!

Žreb možete pratiti uživo na blogu Espresa

Objavljeno: 12:54h

Grupna faza Lige šampiona se završila, a sada predstoji pauza za 16 klubova koji su izborili plasman u osminu finala, kao i za osam onih koji se sele u Ligu Evrope.

Najbolji evropski fudbal će se ponovo igrati krajem februara, ali dotada će svaki klub moći da detaljno skenira sledećeg protivnika jer će parovi osmine finala biti određeni današnjim žrebom u Nionu koji je počeo u podne.

Ovo su parovi osmine finala:

  • Benfika - Real Madrid
  • Viljareal - Mančester siti
  • Atletiko - Bajern
  • RB Salcburg - Liverpul
  • Inter - Ajaks
  • Sporting - Juventus
  • Čelsi - Lil
  • Mančester junajted - Pari Sen Žermen

Benfika i Real se nekim čudom nisu sastajali u elitnom takmičenju od sezone 1964/65. kada je portugalski tim slavio ukupnim rezultatom 6-3 u četvrtfinalu Kupa šampiona.

Jedini meč sem ta dva igrali su u finalu 1962. kada je slavni Euzebio vodio lisabonske "Orlove" do pehara (5-3).

Mančester siti je dobio oba prethodna duela sa Viljarealom, u grupnoj fazi 2011.

Bajern je 1974. postao prvak Evrope pobedom u dvomeču finala nad Atletikom, a "Jorgandžije" su se donekle revanširale eliminacijom Bavaraca u polufinalu 2016.

Igrali su još u grupama LŠ 2016-17, ali i prošle sezone. Ukupno, minhenski klub ima dve pobede više.

Liverpul i RB Salcburg su se sreli jedina dva puta u grupnoj fazi 2019-20. i "Redsi" su oba puta slavili, ali teškom mukom na Enfildu (4-3) - i na kraju osvojili "ušati" pehar.

Ajkas Dušana Tadića je 1972. slavio nad Interom u finalu Kupa šampiona, tj. generacija legendarnog Johana Krajfa.

U ovom veku su Milanezi ipak uspešniji. Oba puta su pobedili u grupi 2002-03, a 2006. su eliminisali "Kopljanike" baš u osmini finala.

Juve i Sporting se sastaju po prvi put od grupne faze 2017-18. kada je "Stara dama" slavila u Torinu, dok je u Lisabonu bilo nerešeno.

Verovatno najjači tim drugog šešira je imao mnogo sreće, kao i obično. Čelsi ide na Lil koji nije nagrađen za prvo mesto u grupnoj fazi. "Plavci" su dobili sa 2-1 oba prethodna duela sa francuskim klubom 2019.

Izbegnuti su mnogi potencijalni jaki parovi, ali je za kraj ipak servirana poslastica. Mančester junajted će se sa Kristijanom Ronaldom suprotstaviti PSŽ-u Lionela Mesija.

Oba kluba imaju po dve pobede u četiri susreta - a uvek je slavio gost. "Crveni đavoli" su neočekivano eliminisali Parižane u osmini finala 2019. a "Sveci" su se donekle revanširali prošle sezone kada su prošli sa prvog mesta u grupi, a Junajted ispao.

U prvom šeširu su se nalazili osvajači grupa:

Pehar Lige šampiona
foto: EPA/Laurent Gillieron

U drugom šeširu su drugoplasirani iz grupne faze koji će u prvim duelima osmine finala biti domaćini:

Prve utakmice osmine finala igraće se 15/16. odnosno 22/23. februara, a revanši 8/9. odnosno 15/16. marta. Titulu brani Čelsi.

Od ove sezone ne važi pravilo gola u gostima, tako da će se u svakom slučaju nerešenog ukupnog rezultata igrati produžeci.

Finale će se igrati 28. maja na stadionu Krestovki (Gazprom arean) u Sankt Peterburgu. Tim povodom, ambasador finala je bivši as Zenita, Arsenala i reprezentacije Rusije, Andrej Aršavin i on je izvlačio parove.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.