ZATEGAO SI LICE? - NE, SAMO SAM OTIŠAO IZ REALA! Legenda Madrida: "Najveća inteligencija koju sam video na terenu!"
Foto: Profimedia

'filozof fudbala'

ZATEGAO SI LICE? - NE, SAMO SAM OTIŠAO IZ REALA! Legenda Madrida: "Najveća inteligencija koju sam video na terenu!"

Horhe Valdano se divi Raulu, igraču kom je upravo on dao šansu u Real Madridu kad je imao samo 17 godina

Objavljeno:

Horhe Valdano (66) je istinska legenda Real Madrida. Sa "Kraljevima" je kao najbolji strani igrač osvojio La Ligu 1986. kada se sa argentinom popeo na krov sveta, uz to i dva UEFA kupa. Onda je 1995. kao trener predvodio Real do titule prvaka, a od 1997. do 2005. pa od 2009. do 2011. učestvovao u osvajanju još pregršt trofeja kao sportski direktor kluba.

Sada je u intervju sa madridskim AS-om naširoko pričao o svom vremenu u madridskom gigantu dok je bio trener i funkcioner, a najviše je ostao impresioniran jednim igračem i čovekom . U pitanju je takođe slavni napadač i kapiten, a sada trener omladinaca Raul Blanko Gonsales.

- To je najveća inteligencija koju sam video na fudbalskom terenu. Poseban je doživljaj bio gledati ga kako se sprema za revanš utakmice i proučava protivnika, sudiju, publiku, sve! Otelotvorio je ideju o Madridu. Govorio sam ljudima: Ako bude rata, Raul će ići sa zastavom Reala!

Raul Gonzales
foto: AP

Od prvog dana kad ga je video u akciji, Valdano je rekao da Raul ne sme da napusti klub.

- Zaljubite se u igrača, njegovu želju da stalno ima loptu, hrabrost. Imao je skoro pa drzak karakter od početka. Na jednom treningu, jedan iskusniji igrač ga je razneo u duelu. Raul je ustao, tražio opet loptu i krenuo na istog igrača. Kao da mu poručuje: 'Evo koliko te se plašim'. Kakav karakter.

Valdano je opisao i kako je Raul imao poseban odnos sa arbitrima.

- 'Gospodine sudija, bio je penal, ali ne brinite, pomoći ću vam', rekao bi. Pa sledeći put: 'Kako ste, gospodine? Je li sve u redu?" Tako se odnosio prema sudijama, to nikad nije viđeno. I nikad nije isključen. Kažem opet, super inteligencija.

Horhe Valdano
foto: Profimedia

Argentinac nema sumnje da će Raul biti i vrhunski trener.

- Biće jedan od najboljih trenera u istoriji. Traži od igrača isto što je tražio i od sebe, a prenosi im to s lakoćom. Ima nezaustavljivu energiju i 300 mladih igrača u glavi. Ne znam da li Real veruje u njega, ali on pretvara te klince u ljude. Jedan je napravio ružan gest posle gola na gostovanju, a Raul ga je odmah oduvao od besa. Trener te ekipe mi je rekao da je on posle toga za njega kao bog.

Da li je ipak spreman da vodi prvi tim?

- Raul je rođen spreman. Ubacili su ga u "čudovište" (prvi tim Reala) kad je imao 17 godina i nije se uplašio. Sad kad iza sbe ima takvu karijeru u tom čudovištu, mnogo je manje straha.

"Filozof fudbala" je slikovito opisao kako je ipak veliki pritisak na klupi najvećeg evropskog kluba.

- Pola godine nakon što sam napustio trenersko mesto, sreo sam prijatelja koji mi je rekao: 'Druže, ti si išao na zatezanje lica!'. Reako sam: Ne, napustio sam Real!

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.