ISPRAVKA: UEFA priznaje Kosovo iako ga je u promotivnom spotu prikazala kao deo Srbije
Foto: EPA/Jean-Christophe Bott

ispravka

ISPRAVKA: UEFA priznaje Kosovo iako ga je u promotivnom spotu prikazala kao deo Srbije

Ispravka

Objavljeno: 12:18h

Portal Espreso je datuma 6.10.2021. objavio tekst pod naslovom "UEFA OBJAVILA PROMOTIVNI MATERIJAL ZA NAREDNI EURO: Kosovo precrtano kao samostalna država! (FOTO)" koji je sadržao netačne informacije.

U skladu sa analizom fekt ček portala "Fake News tragač" tekst je izmenjen, kao i njegov naslov.

Komletnu analizu pogledajte ovde:

Naime, UEFA je u promotivnom videu za naredno Evropsko prvenstvo Srbiju označila plavom bojom, sa crvenim i belim linijama, dok je teritorija Kosova označena plavom bojom, ali sa crvenim tačkama.

Ipak, za razliku od drugih članica, UEFA Kosovo nije označila kombinacijom boja sa zastave, već je umesto žute i bele koristila crvenu boju.

Ipak, iako su mnogi navijači iz Srbije slavili ovaj video i smatrali da je to pokazatelj da UEFA ne priznaje tzv. Kosovo, to ipak nije tako i činjenice to dokazuju. UEFA je tzv. Fudbalski savez Kosova uvrstila u svoje članstvo još 2016. godine, a ono je navedeno kao punopravni član UEFA i na zvaničnom sajtu Evropske kuće fudbala.

Takođe, na jednom od UEFA zvaničnih naloga na Tviteru objavljen je drugi spot za najavu kvalifikacija za EURO 2024. na kojem je istaknuta i zastava tzv. Kosova, što je jasan znak da je prvi spot za UEFA predstavljao samo grešku, ma koliko se srpski navijači nadali da on predstavlja promenu stava UEFA kada je u pitanju priznavanje Kosova.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.