NOVA ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Fudbal bi uskoro mogao da se igra potpuno drugačije (FOTO)
Foto: Profimedia

MOGUĆA VELIKA PROMENA PRAVILA

NOVA ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Fudbal bi uskoro mogao da se igra potpuno drugačije (FOTO)

Premijer liga je preporučila igračima da na treninzima tokom sedmice imaju najviše deset udaraca glavom

Objavljeno: 19:07h

Bivši engleski fudbalski reprezentativac Teri Bučer zalaže se da igranje glavom postepeno bude izbačeno iz sporta kako bi se smanjio rizik od povreda mozga i neurodegenerativnih bolesti.

Bučer je bio veoma poznati defanzivac, a nastupajući za englesku reprezentaciju doživeo je povredu glave u kvalifikacionom meču za Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine (u pitanju je meč odigran 1989. godine protiv Švedske).

- Mislim da u fudbalu možemo i bez jakih vazdušnih duela, od kojih se dobija trauma, jer mozak trpi jake udarce od lobanje. Voleo bih da se nekontrolisani vazdušni dueli polako izbacuju iz igre i oko toga bi svi trebali da se slože - rekao je Bučer za „BBC“.

Nova istraživanja su pokazala da bivši fudbaleri imaju tri i po puta veće šanse da dobiju demenciju od prosečne osobe.

Rizik je još veći kod igrača odbrane, koji imaju čak pet puta veći rizik oboljevanja od demencije. Oni se češće nalaze u vazdušnim duelima, a neretko se dešavaju i sudari glavama, te udarci laktom u predelu glave i vrata.

Na osnovu ove studije Premijer liga je preporučila igračima da na treninzima tokom sedmice imaju najviše deset udaraca glavom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.