PREMIJER LIGA: Mane vodio Liverpul do nove pobede, kiks Sitija na domaćem terenu, Arsenal igra kao preporođen!
Foto: Profimedia

pregled kola

PREMIJER LIGA: Mane vodio Liverpul do nove pobede, kiks Sitija na domaćem terenu, Arsenal igra kao preporođen!

U Mančesteru definitivno najveće iznenađenje dana

Objavljeno:

Dok je Liverpul u 5. kolu Premijer lige rutinski odrađivao posao protiv Kristal Palasa - 3:0, a Sadio Mane terorisao svoju redovnu žrvtu, Mančester siti se mučio sa Sautepmtonom - 0:0, a Arsenal nastavio da pobeđuje. Tobžije su posle idealnog slobodnjaka Edegarda počele gumicom da brišu jedan od najlošijih startova sezone u klupskoj istoriji.

U Liverpulu su znali na koga mogu da se oslone protiv Palasa. Iz sezone u sezonu, kada dođe na red meč sa Liverpulom i na teren istrči Sadio Mane, fudbalerima londonskog kluba se prevrne utroba jer znaju da će Senegalac pronaći način da im ćušne loptu u mrežu. Mane je krajem prvog poluvremena čak deveti put uzastopno pogodio protiv londoskih Orlova - nijedan igrač u istoriji Premijer lige nije vezao toliko uzastopnih golgeterski produktivnih mečeva protiv istog protivnika.

Cimikas je izveo korner, Guaita zaustavio Salahov pokušaj glavom, ali je odbitak nanjušio i u gol sproveo agilni Senegalac - na taj način ušao je u društvo fudbalera koji su postigli bar 100 golova za Liverpul. Uz klupskog kolegu Mohameda Salaha, Mane je drugi Afrikanac u istoriji Redsa kojem je to pošlo za rukom, a i Egipćanin je nastavio da poboljšava golgetersku statistiku. Petnaestak minuta pre kraja, Salah je osetio gde će lopta, a onda sa ivice peterca uhvatio volej za 99. gol u Premijer ligi. Tada je utakmica bila rešena, a trijumf je zapečatio Nabi Kejta pre u 89. minutu.

Jirgen Klop je ovaj meč odigrao bez startnih bekova Trenta Aleksander-Arnolda i Endija Robertsona, ali su se Kostas Cimikas i Džejms Milner postarali da se njihov izostanak ne oseti. Jedan od zanimljivijih detalja utakmice dogodio se par minuta pre vodećeg gola Liverpula. Glavni protagonista bio je Diogo Žota čija je dekoncentracija u odsutnom momentu režirala jedan od promašaja sezone.

Sadio Mane
foto: EPA/Naomi Baker

Kada je reč o Arsenalu, posle pet odigranih rundi, situacija na tabeli deluje neuporedivo bolje u odnosu na agoniju i nula bodova iz prva tri meča. Na minimalac protiv Noriča, Tobdžije su zalepile trijumf istim rezultatom u meču sa Barnlijem. Igra je još daleko od blistave, ali u okolnostima u kojima se Artetina ekipa nalazi, najvažnije je da se nižu pobede i sakupljaju bodovi.

Današnja tri obezbedio je Martin Edegard posle majstorski izvedenog slobodnog udarca iz 30. minuta. Norvežanin je postigao prvi gol na gostovanjima za Arsenal, a on je bio dovoljan da se probije led protiv Barnlija prvi put posle tri vezane utakmice. Napadačka igra ekipe sa Emirejtsa i dalje nikoga ne impresionira, ali činjenica da posle povratka igrača koji su projektovani kao starteri odbrana deluje znatno kvalitetnije. Kiran Tirni, Gabrijel, Ben Vajt i Takehiro Tomijasu drugu utakmicu zaredom čine defanzivnu četvorku i nakon dva meča bez primljenog gola počinju da ulivaju poverenje navijačima.

Impresivnu predstavu prikazao je Tomijasu koji je dobio svaki duel u kojem se našao (9), uključujući i vazdušne (4). Imao je pet osvojenih lopti, pet intervencija, jednu presečenu loptu... Ako uzmemo u obzir njegovo izdanje, pobedonosni gol Edegarda, kao i činjenicu da je golman Aron Ramzdej sačuvao mrežu i treći put na isto toliko nastupa, čini se da Arsenalova letošnja pojačanja ipak počinju da daju rezultate. Naravno, trebalo bi sačekati naredno kolo i duel sa Totenhemom na Emirejtsu, a potom i nove mečeve sa rivalima iz velike šestorke da bi se izvukao zaključak o konstantnosi letošnjih akvizicija.

FK Arsenal
foto: Profimedia

Mančester siti je na Etihadu protiv Sautemptona potpuno napadački podbacio. Naime, Građani su uputili tek jedan udarac u okvir gola i to u 90. minutu preko Fila Fodena - poslednji put bili su tako bezopasni marta 2017. godine protiv Stouka. Sveci su očekivano bili u podređenom položaju i igru fokusirali na odbranu svog gola, a jedna od najboljih šansi ukazala im se sredinom drugog dela. Armstrog se probio u šesnaesterac rivala gde ga je naizgled oborio Kajl Voker. Sudija Mos je pokazao na belu tačku, odnosno crveni karton beku Sitija, ali je promenio odluke nakon gledanja snimka.

Građani su mogli do tri boda posle pomenutog pokušaja Fodena. Reprezentativac Engleske je gađao glavom, Mekarti ga je zaustavio, a Sterling natrčao na odbitak i zatresao mrežu. Međutim, nakon konsultacije sa VAR tehnologijom, utvrđeno je da je krilni napadač bio u ofsajdu, pa Siti posle pet rundi ima 10 od mogućih 15 bodova.

FK Mančester Siti
foto: Profimedia

PREMIJER LIGA – 5. KOLO

Petak

Njukasl - Lids 1:1 (1:1)

/Sen Maksiman 44 - Rafinja 13/

Standings provided by SofaScore LiveScore

Subota

Vulverhempton - Brentford 0:2 (0:2)

/Toni 28p, Mbuemo 34/

Barnli - Arsenal 0:1 (0:1)

/Edegard 30/

Liverpul - Kristal 3:0 (1:0)

/Mane 43, Salah 78, Kejta 89/

Mančester Siti - Sautempton 0:0

Norič - Votford 1:3 (1:1)

/Puki 35 - Denis 17, Sar 63, 80/

Aston Vila - Everton (u toku)

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.