Na današnji dan naši Čileanci postali su prvaci sveta! Gde su i šta rade sada? (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/sp1873

postali su evropski brazilci

Na današnji dan naši Čileanci postali su prvaci sveta! Gde su i šta rade sada? (VIDEO)

Nažalost dvojica članova te sjajne generacije nisu više među živima
Objavljeno: 13:01h

Igor Štimac - Sada već legendarni hrvatski fudbaler najveći trag je ostavio kao igrač u splitskom Hajduku gde je proveo 8 godina u tri navrata, a pored "bilih" nosio je i dres Kadiza, Vest Hema i Derbi Kauntija, u čiji je idealni tim svih vremena izabran.

Sa Hrvatskom je uzeo bronzu u Francuskoj 1998. godine i igrao na šampionatu Evrope.

Po završetku igračke karijere se bavio različitim poslovima, bio je sportski direktor i trener Hajduka, vodio je i Cibaliju i Zagreb, a potom i selektor Hrvatske u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine, ali je podneo ostavku pred baraž mečeve. Bio je i potpredsednik Fudbalskog saveza Hrvatske, kao i kandidat za predsednika na izborima 2011. godine. Sada radi kao stručni konsultant na HRT-u.

Zoran Mijucić - Sjajni napadač sa perspektivnom karijerom koju je prekinuo u 23. godini, a igrao je za Vojvodinu u kojoj je ponikao, zatim u Grčkoj i nekoliko niželigaških klubova.

Preminuo je 2009. godine u 40. godini života posle duge i teške bolesti.

Zvonimir Boban - Postigao je prvi i poslednji gol na turniru, presudio je sa penala Nemcima i kažu najbolji fudbaler koga je Hrvatska imala do pojave Luke Modrića.

Posle šest godina u Dinamu iz Zagreba i onog napada na policajca tokom nareda na Maksimiru 1990. godine prešao je u Milan, čiji je bio član 11 godina, iako je po jednu godinu proveo na pozajmicama u Bariju i Selti. Osvojio je Ligu šampiona i bronzanu medalju sa "kockastima" 1998. godine, a proglašen je za najboljeg stranog igrača u istoriji Milana.

Posle igračke karijere se posvetio privatnom biznisu, a nedavno mu je blokirana imovina zbog duga prema bivšem poslovnom partneru i kumu. U međuvremenu je postao savetnik predsednika FIFA, Đanija Infantina. Takođe diplomirao je istoriju, a bavio se i sportskim novinarstvom u Hrvatskoj i Italiji.

Robert Prosinečki - Najbolji igrač turnira u Čileu je napravio impresivnu karijeru. Posle neslaganja sa trenerom i upravom Dinama iz Zagreba stigao je u Crvenu zvezdu i tu postao najbolji vezista planete početkom 90-tih kada je sa tim timom osvojio Kup evropskih šampiona i Interkontinentalni kup.

Usledila je selidba u Real Madrid, pa Ovijedo, Sevilju i onda postao jedan od retkih koji je zaigrao i za drugi najveći španski klub, Barselonu, potom se vratio u Dinamo, koji se tada zvao Kroacija, pa Hrvatski Dragovoljac, Standard, Portsmut, Olimpija Ljubljana, Zagreb i "kopačke o klin" okačio je u Savskom Marofu.

Igrao je za Jugoslaviju na Svetskom prvenstvu u Italiji i dao gol, a onda 1998. godine postao prvi igrač u istoriji Mundijala koji je postizao pogotke za dve različite reprezentacije kada je igrao za Hrvatsku i sa njom došao do trećeg mesta. Pored toga je igrao i na EURO 1996. godine i SP 2002. godine

Trenersku karijeru je započeo kao pomoćnik Slavena Bilića u mladoj reprezentaciji Hrvatske i sa njim prešao da vodi seniorsku selekciju dok nije postao trener Crvene zvezde u decembru 2010. godine. Sa crveno-belima je osvojio jedan Kup pre nego je u avgustu 2012. godine podneo ostavku.

Posle toga je vodio Kajzeri, a 2014. godine je izabran za selektora Azerbejdžana sa kojim odlično gura u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji 2018. godine.

foto: AP
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.