GOTOVO JE! Lukaku u Čelsiju za 115 miliona! A tek kolika će plata da mu bude, AU
Foto: EPA/Matteo Bazzi

TO JE TO

GOTOVO JE! Lukaku u Čelsiju za 115 miliona! A tek kolika će plata da mu bude, AU

Višenedeljni presing aktuelnog prvaka Evrope na rukovodioce Intera je urodio plodom

Objavljeno: 18:10h

Pukla je još jedna bomba u Premijer ligi. Došao je Džejdon Sančo u Mančester junajted za 85.000.000, zaveo je Mančester Siti Džeka Griliša kao najskupljeg britanskog fudbalera svih vremena vrednog 117.000.000 evra, a naredni veliki transfer realizovaće Čelsi. I to kakav. Na Stamford bridž vratiće se Romelu Lukaku.

Višenedeljni presing aktuelnog prvaka Evrope na rukovodioce Intera je urodio plodom. Dugo su Plavci lomili otpor novog šampiona Italije, pokušavali na razne načine da utanače posao, a kako javljaju dobro obavešteni izvori sa Ostrva, konačno su ovog vikenda savladali sve prepreke i sa Nerazurima dogovorili model po kome će angažovati belgijskog reprezentativca.

Biće to drugi najskuplji transfer u istoriji britanskog fudbala, Čelsi će u kasu Intera prebaciti 115.000.000 evra. To je suma koja po svim kriterijuma zadovoljava kineske vlasnike kluba iz Milana, pošto su pre dve godine tadašnjeg špica Mančester junajteda platili 74.000.000 evra, pa ispada da će na njemu zaraditi više od 40.000.000 evra, uz napomenu da im je Big Rom doneo 11 godina čekani Skudeto. Sjajan posao u finansijskom smislu.

Toma Munije, Romelu Lukaku
foto: EPA/Anton Vaganov/Ali Haider

Inter je dugo odolevao i glatko odbijao predloge uprave Čelsija da u posao, osim novca, bude uključen i neki igrač. Englezi su najpre nudili okrulo 100.000.000 evra i Markosa Alonsa, potom mamili drugu stranu Emersonom Palmijerijem, ali u oba slučaja Nerazuri su ostali nepokolebljivi. Želeli su isključivo keš kako bi mogli samo da izaberu mete u prelaznom roku, a ne da im drugi kroje igrački kadar. Na kraju, tu je i čisto ekonomski interes, da se naplati najbolja sezona od osvajanja Triplete, pa će tako posle prodaje Ašrafa Hakimija Pari Sen Žermenu za 60.000.000 evra ovim transferom biti osigurana budućnost kluba u finansijskom smislu. Koliko proletos su kansile plate igračima, a uprava nije mogla da reguliše rate iz transfera pojedinih fudbalera angažovanih pre nekoliko godina, pa se prodaja najboljih nametnula kao logično rešenje.

Interu preti raspad sistema ako ode Lukaku

Čelsi na ovaj način dobija pravog špica. Onog koji garantuje golove. Timo Verner se nije pokazao u prvoj sezoni po dolasku iz RB Lajpciga, Tejmi Ejbraham nije po ukusu Tomasa Tuhela, Olivije Žiru je prešao u Milan, a Kaj Havrec nije centarfor, već krilo, iako je odlučio finale Lige šampiona sa Mančester Sitijem. Zato – Lukaku.

Posle sedam godina otkako ga je Čelsi prodao Evertonu, dobiće snažni napadač drugu šansu u Londonu. Onu koju nije imao tokom trenerskih mandata Andresa Viljaša Boaša i Žozea Murinja koji su ga slali na pozajmice u Vest Bromvič Albion i Everton. Te 2014. Čelsi je uzeo 35.000.000 evra od kluba sa Gudisona i tad je delovalo je napravio dobar posao. Sad se grdno kaje, jer nije baš jednostavno zavući ruku u džep i iskeširati 115.000.000 evra. Makar će fudbalski profitirati, jer Romelu je u svakom klubu dosad davao golove. Čak 259 u karijeri. Trebalo bi da bude efikasan i na Stemford brdižu.

Lukaku će sa Čelsijem potpisati ugovor na pet godina. Prema informacijama fudbalskih eksperata za tržište, plata po sezoni biće mu između 12.000.000 i 13.000.000 evra. Kakav napredak u odnosu na primanja u Interu, gde je dobijao „samo“ 7.500.000.

Od transfera Romela Lukakua u Čelsi direktno će profitirati i Mančester junajted. Prema klauzuli iz ugovora Crvenih đavola i Intera, kad se Belgijanac selio u Italiju, predviđeno je da određeni procenti pripadnu klubu sa Old Traforda. Englezi doznadoše: 4.000.000 evra.

(Espreso/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.