SVI RONALDOVI REKORDI NA EP-u: Da li je Kristijano najbolji igrač EURO-a svih vremena? Ili će to CR7 TEK postati?
Foto: EPA/ Georgi Licovski

euro 2020

SVI RONALDOVI REKORDI NA EP-u: Da li je Kristijano najbolji igrač EURO-a svih vremena? Ili će to CR7 TEK postati?

Napadač Portugala se već upisao zlatnim slovima u mnogim kategorijama, ali neke rekorde bi tek mogao da postavi. Možda već ovog leta?

Objavljeno: 20:04h

Kristijano Ronaldo će danas predvopditi tim reprezentacije Portugala u duelu sa Mađarskom, a učiniće to, kao što nas je već navikao, spreman da postavi nove rekorde.

As Juventusa (36) je već ostavio veliki pečat u osvajanu prethodnog EURO-a, 2016. godine, ali ima osnova da postane i najveći igrač Evropskih prvenstava, svih vremena.

Ronaldo je odigrao više utakmica na ovom turniru od bilo kog igrača u istoriji, postigao više golova u kvalifikacijama nego ijedan drugi a ako postigne još jedan gol ovovg leta - izdvojiće se i kao najbolji strelac završnog turnira.

Pa, kako ga uporediti sa ostalim velikanima EURO-a? Koje bi to nove rekorde mogao da postavi?

GOLOVI

Kristijano trenutno deli prvo mesto na listi najboljih strelaca Evropskih prvenstava sa devet golova na 21 nastupu, tokom četiri takmičenja. Jedini je igrač koji je bio strelac bar jednom na četiri različita završna turnira.

Titulu najboljeg strelca deli sa Mišelom Platinijem, legendarnim igračem i osramoćenim funkcionerom UEFA-e. Francuz je postigao devet golova za "Galske petlove" u pet utakmcia EURO-a 1984. ali više nije igrao! Danas to zvuči suludo, ali to je bio jedini Evropski šampionat na kom su Francuzi igrali od 1960. do 1992.

Grafikon EP
foto: Printscreen

CR/ je bio strelac dva gola 2004, jednog 2008. i po tri 2012. i 2016. -tako postavši jedini fudbaler sa bar po tri gola na dva završna turnira.

Svih devet pogodaka je dao iz šesnaesterca, a od toga pet glavom - još dva rekorda.

Šest golova je dao u grupnoj fazi, jedan u četvrtfinalu EURO 2012. protiv Češke i dva u polufinalima - protiv Holandije 2004. i Velsa 2016.

Kristijano Ronaldo, Mišel Platini
foto: EPA/Ali Haider

Treba napomenuti da bi Antoan Grizman mogao da prestigne Ronalda i Platinija ako bi imao još jedan dobar turnir. Ima trenutno šest golova (tri manje od njih), a sve je postigao na EURO 2016. kada je osvojio "Zlatnu kopačku".

Ronaldo je takođe vodeći strelac kvalifikacija za EP sa 31 golom. Ovaj rekord je relativno nov jer je Robija Kina (23) prestigao u septembru 2019.

USPESI

Kristijano Ronaldo je konačno osvojio veliki turnir sa reprezentacijom - nešto što i dalje ne uspeva veliki rival Lionel Mesi - kada je sa Portugalom pobedio domaćina Francusku u finalu EURO-a 2016.

Izašao je tad iz igre u 25. minutu zbog povrede, ali je do kraja meča neprestano davao uputstva saigračima na putu ka trijumfu 1:0 posle produžetaka.

Jedan je od 44 fudbalera koji su igrali u dva finala EP-a, 2004. i 2016. Niko još nije igrao u tri. A samo Ronaldo i Bastijan Švajnštajger su igrali u tri polufinala.

Ako osvoji svoje drugo EP, Kristijano će se pridružiti nekadašnjem članu trijumfalnih timoiva Zapadne Nemačke iz 1972. i 1980, Rajneru Bonhofu, ali i 12 fudbalera Španije koji su se na krov Evrope popeli 2008. i 2012.

Ronaldo takođe deli rekord u najviše pobeda na EURO-ima - ima ih 11, kao i Fransesk Fabregas i Andres Inijesta. Dakle, biće samo njegov ako Portugal ostvari makar jednu pobedu.

DUGOVEČNOST

Ronaldo je u velikoj grupi fudbalera koji suigrali na četiri EP-a. Ovog leta, postaće jedini koji je to učinio na pet.

Grafikon EP
foto: Printscreen

Nastupio je na 21 meču, tri više od Švajnštajgera, a četiri od legende Italije Đanluiđija Bufona. CR7 takođe vodi u minutima provedenim na terenu (1795).

U ČEMU JE JOŠ RONALDO PRVI?

Ko god je gledao Kristijana kako igra, neće se iznenaditi da je prvi u broju šuteva na gol. Imao ih je ukupno 122. Na svim turnirima od 1980. otkako sebeleži ovaj statistički podatak, sledeći na listi je Tjeri Anri sa - 52 šuta...

Razlika između ove dvojice u šutevima u okvir gola je manja - Ronaldo je opet na vrhu sa 32, Anri i Denis Bergkamp imaju po 20. Sledi Geret Bejl sa 17, iz samo 26 šuteva, sve sa EURO 2016.

Grafikon EP
foto: Printscreen

CR7 je pogađao stativu ili prečku šest puta - dva puta više nego bilo koji drugi igrač od 1980.

U istom peridou je zabeležio pet asistencija, a isto su učinila još petorica igrača. Ipak, tu je na drugom mestu jer je najviše dodavanja za gol zabeležio Čeh Karel Poborski (6), a ovo je još jedan rekord koji Ronaldo može da prigrabi ovog leta.

Pokušao je 83 driblinga od 1980. na ovamo, u čemu je drugi, iza zemljaka Luiša Figa. Ipak, uspešnih driblinga je imao samo 31 - u tome je tek sedmi.

ŠTA JOŠ MU JE OSTALO DA POSTIGNE?

Osim prilike da postane najbolji strelac Evropskih prvenstava i prv koji će zaigrati na pet završnih finala, Ronaldo može da obori još nekoliko rekorda na EURO 2020.

Već smo pomenuli da bi mogao da se izjednači sa onima koji su osvojili dva EP-a, a mogao bi da postane i prvi igrač koji bi zaigrao u tri finala, odnosno četiri polufinala.

A ako bude imao posebno dobar turnir, Kristijano bi mogao da dostigne jedan rekord koji ga sigurno posebno motiviše. Sa 104 gola za Portugal, on je trenutno na samo pet od rekorda koji sa 109 pogodaka u međunarodnim takmičenjima drži Iranac Ali Daei.

RONALDOVI TOP MOMENTI NA EP

Portugal - Holandija 2:1 (EURO 2004, polufinale): Postigao je gol glavom za vođstvo a onda asistriao Manišeu za drugi gol.

Portugal - Češka republika 1:0 (EURO 2012, četvrtfinale): Odličan nastup je krunisao moćnim pogotkom glavom kojim je matirao Petra Čeha.

Kristijano Ronaldo, Fudbalska reprezentacija Portugala, Fudbalska reprezentacija Velsa
foto: EPA/Ian Langsdon

Portugal - Mađarska 3:3 (EURO 2016, grupna faza): Dao je dva gola, drugi glavom za izjednačenje kojim su "Navigatori" izbegli eliminaciju.

Portugal - Vels 2:0 (EURO 2016, polufinale): Još jedan gol glavom, za vođstvo, a onda je lopta posle njegovog udarca pogodila Nanija i završila u golu Velšana.

Portugal - Francuska 1:0 (EURO 2016, finale): Iako se povredio rano, Ronadlo je ipak činio da se njegovo prisustvo oseti i konstantno glasno savetovao saigrače sa aut-linije...

RONALDOVI NAJGORI MOMENTI NA EP

Grčka - Portugal 1:0 (EURO 2004, finale): Selesao je izgubio kod kuće od autsajdera, a CR7 je prebacio ceo gol kada je izboio sam pred golmana u prilici za izjednačenje.

Kristijano Ronaldo
foto: EPA/BERND WEISSBROD

Portugal - Nemačka 2:3 (EURO 2008, četvrtfinale): Miroslav Kloze mu je umakao i povećao prednost Elfa na 2:0.

Portugal - Španija 0:0 (2:4 penalima) (EURO 2012, polufinale): Ronaldo je čekao da izvede penal u petoj seriji, ali do nje nije ni došlo...

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.