DOK SE DRUGI SPREMAJU ZA EURO, U FSS-u BESNI BORBA ZA FOTELJE: Na čiju će stranu stati država (ako reaguje)?
Foto: FSS

šta je sve (ne)legalno?

DOK SE DRUGI SPREMAJU ZA EURO, U FSS-u BESNI BORBA ZA FOTELJE: Na čiju će stranu stati država (ako reaguje)?

Ni predsednik, ni zamenik predsednika, ni počasni predsednik nisu prisustvovali Sednici kojoj po Statutu samo neko od njih može da predsedava

Objavljeno:

Fudbalski savez Srbije je javnosti u Srbiji priredio još jedan buran ponedeljak.

U samo nekoliko sati vršilac dužnosti predsednika FSS Marko Pantelić je u skladu sa svojim nadležnostima isključio iz članstva Izvršnog odbora Nenada Bjekovića, Marjana Rnića, Dušana Mrakića, Dragana Ilića i Branka Stojakovića, i o tome upoznao javnost putem saopštenja na sajtu FSS.

Ali, nedugo potom, usledio je veleobrt - Pantelića su smenili njegovi oponenti na sednici Izvršnog odbora koju su sami zakazali i gde su za novog vršioca dužnosti zamenika predsednika FSS imenovali Nenada Bjekovića, koji se čak i oglasio na sajtu povodom nove funkcije.

Marko Pantelić
foto: Starsport©

Međutim, prema statutu FSS, koji je očito prenebregnulo novoizabrano rukovodstvo Saveza, sednicu izvršnog odbora ima pravo da sazove i održi samo predsednik FSS, zamenik predsednika FSS i počasni predsednik FSS. Kako nijedna osoba sa tom funkcijom nije bila prisutna, niti je organizovala sednicu (Pantelić jeste zakazao, ali je odložio za četvrtak), ona se može proglasiti nelegalnom, a donete odluke ništavnim.

Pošto je sednicu zakazao Marko Pantelić, pa je odložio za četvrtak, jedino je on bio ovlašćen da je zakaže ili otkaže. To znači da je sednica na regularan način zakazana za četvrtak, jer je iz određenih razloga odložena danas, ali predsednik ima pravo na to, po statutu. Što se tiče drugih stvari, sednicom može da predsedava, odnosno da je vodi ili predsednik, ili zamenik predsednika Saveza, ili počasni predsednik Saveza, a nijedna od te tri osobe nije bila tamo u tom trenutku. Veliko je pitanje ko je predsedavao tom sednicom.

FSS, Nenad Bjeković, Zvezdan Terzić
foto: FSS

Iz toga proizlazi da je današnja sednica neregularna, jer, prvo, nije zakazana na način koji je predviđen propisima, drugo nije ni vođena na način na koji je propisan propisima. Što se tiče imenovanja gospodina Bjekovića za zamenika predsednika Saveza, u članu 50 Statuta piše da Izvršni odbor ima pravo da izabere, ali samo na predlog predsednika Fudbalskog saveza, koga u ovom trenutku nema, a čije pravo vrši Marko Pantelić kao zamenik predsednika. To znači da postoji osoba koja je mogla da predloži Bjekovića na mesto zamenika predsednika.

Konkretno, sazivanjem današnje sednice i imenovanja Bjekovića na mesto zamenika predsednika FSS, postoje i suštinske i formalne povrede Statuta. Sednica nije mogla da se održi, da se zakaže, odnosno mogla je da se zakaže na drugi način. Postoji u Stautu stavka da određeni broj članova IO može da je zakaže, a ukoliko neće niko od njih, oni su dužni da je zakažu u roku od 15 dana, ali ovo nije ta situacija. Sednica je bila zakazana za danas, pa je bila odložena za četvrtak. A svi članovi IO su bili obavešteni da je sednica odložena. Pa su je ipak održali - i smenili Pantelića.

Ostaje sada pitanje da li će sednica koju je Pantelić prolongirao za četrvtak biti održana.

Sve što je urađeno mimo statuta nije u skladu sa propisima, i te odluke se proglašavaju kao nezakonite od strane nekog organa, a to će u ovom slučaju biti državni organi jer u okviru FSS ne postoji takva vrsta organa.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.