ČUDNA ISTORIJA: Tuđman i Mamić menjali ime najtrofejnijem fudbalskom klubu u Hrvatskoj
Foto: Printscreen / Youtube

koliko zaista postoji?

ČUDNA ISTORIJA: Tuđman i Mamić menjali ime najtrofejnijem fudbalskom klubu u Hrvatskoj

Zanimljiva i burna prošlost kluba iz Zagreba

Objavljeno:

Klub je nebrojeno puta menjao svoj naziv, ali i zvaničnu verziju istorije kluba, zbog čega im se danas mnogi smeju.

Najtrofejniji fudbalski klub u Hrvatskoj imao je u ponedeljak svoj veliki jubilej - Dinamo Zagreb je proslavio 110 godina svog postojanja.

Ali da li je to baš tako? Da li su njihove tvrdnje tačne i da li u tom samom klubu uopšte znaju kako glasi njihova istorija?

Naime, Dinamo Zagreb tvrdi da je 26. aprila proslavio 110. rođendan od osnivanja kluba. Osim što stvari nisu ni izbliza tako jednostavne.

Dinamo je tokom svoje istorije čak pet puta menjao ime, a nebrojeno puta i verziju svoje istorije kluba. Samim tim, "menjao" i se datum osnivanja...

I dok Dinamo ove 2021. slavi 110. rođendan, davne 1998. su, nekako, slavili 95. godišnjicu, tvrdi tamošnji "Indeks". Već 2001. godine slavili su 90. rođendan, a 2005. tek 60. rođendan. Sa dolaskom Zdravka Mamića na čelo kluba, 2011. godine Dinamo proslavlja stogodišnjicu postojanja.

FK Dinamo Zagreb
foto: Profimedia

Šta se tu onda zaista dešavalo i šta je istina?

Nogometni klub Dinamo, zapravo, osnovan je 9. juna 1945. godina od strane komunističkih vlasti, kao fudbalska sekcija Fiskulturnog društva Dinamo.

Komunistička vlast je 1945. dekretom ukinula najpopularnije predratne zagrebačke klubove Građanski, HAŠK i Konkordiju, baš onako kako je to u Beogradu učinila sa BSK-om i Jugoslavijom.

FK Dinamo Zagreb
foto: EPA/Antonio Bat

Osnovan je NK Dinamo, klub koji će svoja "istorijska lutanja" nastaviti sa raspadom Jugoslavije. Od 1991. do 1993. Dinamo postaje HAŠK Građanski, pokušavajući da se nasloni na predratne klubove.

Na želju predsednika države Franje Tuđmana, 1993. klub se naziva Kroacija i u tom periodu godišnjice kluba slave kao da su osnovani 1911. godine. Stvari se menjaju 2000. posle protesta navijača, kada je klubu sa "Maksimira" ime vraćeno u NK Dinamo.

Dolaskom braće Mamić u klub, Dinamo 2011. postaje GNK Dinamo, sa prefiksom Građanski u nazivu i ponovo "preuzima" istoriju predratnog kluba Građanski kao svoju, iako je u prethodnoj deceniji tadašnja uprava bez problema govorila da je klub osnovan 1945. godine.

Njihov današnji grb neodoljivo podseća na onaj koji je Građanski koristi u Kraljevini Jugoslaviji, a sudeći po pisanju tamošnjih medija, izgleda da ni hrvatska fudbalska javnost ne može da se dogovori o tome kako zaista glasi istorija Dinama.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.