PROJEKAT NIJE MRTAV! Perez nadmeno o "malima", engleskom klubu i čoveku koji ga je sabotirao!
Foto: EPA/Yoan Valat

superliga evrope

PROJEKAT NIJE MRTAV! Perez nadmeno o "malima", engleskom klubu i čoveku koji ga je sabotirao!

Neubedljivo je predsednik Reala pokušao da objasni korist koju bi mali klubovi imali od Superlige

Objavljeno:

Predsednik Real Madrida i prvi čovek propalog projekta Superlige, Florentino Perez, pojavio se u javnosti dan nakon što je planirano takmičenje doživelo potpuni fijasko.

Klubovi su jedan za drugim odustajali. Počelo je sve od engleskih ekipa, a na kraju su igri ostali samo Real, Juventus i Barselona.

- Protekla noć je bila veoma duga. Bili smo na vezi do jedan sat ujutro - počeo je Perez svoje izlaganje za El Largero.

Florentino Perez
foto: AP

- Godinama smo radili na ovom projektu i možda nismo sve objasnili kako treba, ali nam nisu ni dali šansu da objasnimo. Tužan sam i razočaran nakon svega. Tri godine smo uložili u projekat Superlige kako bismo se borili protiv teške ekonomske situacije kroz koju prolazimo - rekao je Perez.

Predsednik Real Madrida veliki je protivnik trenutnog sistema takmičenja u Ligi šampiona i smatra ga neinteresantnim.

- Trenutni format Lige šampiona je zastareo i interesantan je samo od četvrtfinala. Ima utakmica koje apsolutno niko ne gleda. Od ovih 12 ekipa (osnivača Superlige) mi smo prošle godine izgubili 650 miliona evra. Ove sezone ćemo izgubiti dva ili tri puta više. Ovaj format očigledno ne funkcioniše. Domaća prvenstva bi ostala nedodirljiva i samo bi se promenila situacija sa LŠ-a. Zbog svega smo dobili žestoke pretnje. Označeni smo kao ubice fudbala, a mi ga ustvari spasavamo. Želeli smo da kreiramo novi format sa ligom najboljih klubova sveta koja bi se igrala od avgusta do juna. To bi nam donelo mnogo više novca za kompletnu fudbalsku industriju - tvrdi Perez.

FK Liverpul, FK Real Madrid, Kazemiro, Fabinjo
foto: EPA/Peter Powell

Iako je projekat Superlige za sada propao, Španac nema nameru da odustane.

- Ako ovaj projekat nije uspeo, drugi sigurno hoće. Svih 12 klubova potpisalo je ugovore i projekat je sasvim ostvariv bez nemačkih i francuskih klubova - istakao je i nastavio:

- Juventus i Milan nisu napustili ligu. Barselona još razmišlja o tome. Možda možemo da napravimo određene promene u sistemu, da ulaze po četiri najbolje ekipe iz Engleske, Španije... Važno je da veliki klubovi igraju jedni protiv drugih kako bi fudbal ponovo privukao decu.

Perez je potom objasnio kako bi u 'fudbalskoj piramidi' zaradili apsolutno svi ako bi došlo do kreiranja lige.

- Kada veliki klubovi zarađuju novac, kompletna industrija zarađuje. U tenisu svi žele da gledaju meč Nadala i Federera. Mogu u ligu ulaziti četiri najbolja tima iz lige, ali smo otvoreni i za druge predloge. Ipak, ako bi klub iz neke manje lige, recimo Turske, želeo da uđe, to bi bio problem jer oni ne donose novac. Velike utakmice donose zaradu i novac, a ne utakmice koje nisu nikome interesantne. Veliki čovek nosi veliko odelo, mali čovek malo odelo. Svi moraju da se osećaju ugodno u odelu koje nose. To je realnost kada se pogleda gledanost utakmica. Samo pokušavam da pomognem svima - rekao je on, mada je ostalo nejasno kako bi to pomogao "malom čoveku"...

Florentino Perez
foto: EPA/Fernando Alvarado

Istakao je Perez da su čelnici Juventusa i Barselone čvrsto uz njega.

- Ovaj projekat nije mrtav. Juventus i Barselona su uz nas, a Superliga se ne može napustiti tek tako. Nećemo nikog tužiti, niko za sada neće platiti kaznu. Gotovo svi smo i dalje u projektu. Neki klubovi su umorni, pokušaćemo da rešimo problem, ali ugovor je potpisan i ako ga neko prekrši, platiće ogromne kazne. Engleski klubovi su istupili zbog velikog pritiska.

Optužio je Perez vlasnike Mančester junajteda da su započeli priču oko gašenja domaćih liga zbog čega je nastao potpuni haos.

- Vlasnici Mančester junajteda su počeli sa manipulatorskom kampanjom da ćemo prekinuti domaća prvenstva. Neko od šest engleskih klubova od samog početka nije imao interes za Superligu i uticao je i na ostale - razočaran je Perez.

Aleksander Čeferin
foto: EPA/Sebastien Nogier

Komentarisao je prvi čovek Reala proteste navijača Čelsija, ali i poruke koje su nosili igrači na određenim utakmicama.

- Čelsijevi navijači koji su protestvovali? Bilo ih je ukupno 40. Mogu vam tačno reći ko je doveo tih 40 navijača na proteste. Taj isti čovek je učinio da igrači Kadiza nose poruke na majicama - završio je izlaganje o famoznoj Superligi Florentino Perez, ostavši zagonetan po ovom pitanju. Da li je u ptianju Aleksander Čeferin?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.