UVEK JE BIO VIZIONAR: Francuz pre 12 godina predvideo formiranje SUPERLIGE!
Foto: Profimedia

upozoravao

UVEK JE BIO VIZIONAR: Francuz pre 12 godina predvideo formiranje SUPERLIGE!

Francuz je čak opisao kako bi takmičenja onda morala da izgledaju - baš kao što je i najavljeno u saopštenju Superlige u nedelju

Objavljeno: 15:13h

Nema džabe diplomu iz ekonomije. Uvek je besprekorno razumeo fudbal, ali i njegovo, za druge stručnjake, nepredvidivo tržište. Znao je da nanjuši talente gde ih niko drugi nije video, napravi od njih vrhunske igrače, pa nevoljno proda za mnogo veći novac.

Sve da bi tako finansijski održao svoj klub, uprkos i ogromnim kreditima za izgradnju stadiona, a ujedno ga je sa podmlađenim timom iznova i iznova uvodio u Ligu šampiona.

A sada je taj klub, engleski velikan Arsenal, napustio tu istu Ligu šampiona i našao se među potpisnicima osnivanja Superlige Evrope.

Emirejts stadion, Arsenal, FK Arsenal
foto: EPA/Andy Rain

Vest o novom elitnom takmičenju je zaprepastila fudbalsku javnost. Kao naučno-fantastični film koji jednog dana postane stvarnost. Mada se sve više pominjala takva mogućnost prethodnih meseci, svi su mislili da je u pitanju pregovarački blef i da od svega neće biti ništa.

Kako li je tek bilo Arsenu Vengeru kada je začuđenim novinarima isto najavio još 2009. godine!

Arsen Venger
foto: AP

Upitan da li misli da bi Rendžers i Seltik mogli da istupe iz škotske Premijer lige, on je tada odgovorio:

- Pre vidim stvaranje Evropske lige vremenom nego istupanje jednog kluba iz državnih okvira. Nacionalna prvenstva će preživeti, ali možda ćete za 10 godina imati Evropsku ligu.

- Nisam sto odsto siguran, ali osećam da unutar naše igre ima glasova iza scene koji žele da se nešto uradi povodom toga, pogotovo ako pravila postanu previđše ograničavajuća za ove klubove - objasnio je "Profesor".

Tjeri Anri, Serhio Ramos
foto: EPA/Lindsey Parnaby

Onda je pojasnio sopstveno stanovište.

- Lično, ja verujem samo u sportske zasluge. Pa, ako se takva liga kreira, mora da postoji ispadanje i promocija u istu, iako je to veoma teško rešiti u praksi i ne želimo da ubijemo nacionalne lige.

Francuz je čak opisao kako bi takmičenja onda morala da izgledaju - baš kao što je i najavljeno u saopštenju Superlige u nedelju.

- Klubovi bi morali da igraju Evropsku ligu tokom nedelje a domaće prvenstvo vikendom. To znači da bi praktično imali dva tima.

Florentino Perez
foto: EPA/Yoan Valat

Legendarni stručnjak je pogodio i uzrok ovakvom raspletu, a danas ga je potvrdio sam Florentino Perez, začetnik ideje otcepljenja.

- Kako se stvari razvijaju finansijski, teško da će čak i ogroman novac koji dolazi iz Lige šampiona biti dovoljan velikim klubovima koji troše previše novca. A prihode kontroliše UEFA, oni distribuiraju novac klubovima - zaključio je Venger.

Arsen je inače više puta dobijao ponudu upravo od Peresa da postane trener "kraljevskog kluba", ali je odbijao jer je tvrdio da predsednik ima previše kontrole nad timom...

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.