ZAŠTO NEMA VAR-A U KVALIFIKACIJAMA? UEFA kaže - zbog pandemije!
Foto: EPA/Ali Haider

objašnjenje

ZAŠTO NEMA VAR-A U KVALIFIKACIJAMA? UEFA kaže - zbog pandemije!

Posle dva kola u Grupi A, Srbija i Portugal imaju po četiri boda na prvom i drugom mestu na tabeli

Objavljeno:

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je danas da je nameravala da primenjuje VAR tehnologiju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine, ali da se od toga odustalo zbog komplikovane situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

"Uefa je 2019. godine predložila Fifi upotrebu VAR tehnoligije u aktuelnim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Uticaj pandemije korona virusa na operativne i logističke sposobnosti naveo je Uefu da odloži primenu VAR tehnologije u grupnoj fazi Lige Evropa na sezonu 2021/2022, umesto na ovu sezonu, kao i da povuče predlog da se VAR koristi u evropskim kvalifikacijama za Mundijal 2022. godine", navodi se u saopštenju.

Uefa se oglasila posle kontroverzne situacije u završnici utakmice Srbije i Portugala, sinoć u Beogradu (2:2). Kapiten Portugala Kristijano Ronaldo postigao je gol u nadoknadi vremena za pobedu od 3:2, ali je loptu iz gola izbacio reprezentativac Srbije Stefan Mitrović.

Na video snimku vidi se da je lopta prešla gol liniju, ali sudija to nije mogao da proveri pošto na stadionu "Rajko Mitić" nema VAR tehnologije.

Ronaldo je bio besan zbog te odluke, bacio je kapitensku traku na travu i krenuo je da izlasi za terena, a posle toga sudija je odmah označio kraj utakmice.

"Takodje, VAR se nije koristio ni u grupnoj fazi Lige nacija prošle jeseni i zbog toga se do sada nije koristio u utakmicama grupne faze kvalifikacija reprezentacija koje igraju pod okriljem Uefa", navodi se u saopštenju evropske kuće fudbala. ; Selektor Portugala Fernando Santoš rekao je da je neprihvatljivo igrati utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo bez gol tehnologije i VAR-a.

Posle dva kola u Grupi A, Srbija i Portugal imaju po četiri boda na prvom i drugom mestu na tabeli.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.