CRVENO-BELI SE OPROSTILI OD VLASTE: Nadamo se da će naše uspehe gledati sa neba!
Foto: Starsport©

Emotivna poruka

CRVENO-BELI SE OPROSTILI OD VLASTE: Nadamo se da će naše uspehe gledati sa neba!

Crvena zvezda izražava najdublje saučešće njegovoj porodici

Objavljeno:

Fudbalski klub Crvena zvezda oprostio se od proslavljenog glumca Vlaste Velisavljevića, koji je umro danas u 95. godini od posledica korona virusa.

Kako je saopštila Zvezda, proslavljeni srpski glumac bio često gost crveno-belih na stadionu "Rajko Mitić" i prisustvovao brojnim uspesima kluba.

- Nema sumnje da je Vlasta obožavao Zvezdu, kao i da su svi voleli da vide našeg proslavljenog glumca na tribinama 'Marakane'. Zbog toga mu ovom prilikom šaljemo poslednji pozdrav u nadi da će i sa neba gledati naše uspehe i radovati se kao što je to radio sa tribina - navodi se u saopštenju.

Velisavljević je rođen 28. jula 1926. u Beogradu.

Glumom je počeo da se bavi 1938. u pozorištu "Roda", koje je vodila ćerka Branislava Nušića - Gita Predić.

On je 1943. bio uhapšen i odveden je u nacistički logor Dortmund Herde, iz kojeg je uspeo da pobegne uz pomoć jednog majstora u fabrici koji mu je dao nemačku propusnicu.

Posle rata, sa nekoliko drugova pokušao je da pobegne u Ameriku, ali je ; uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji.

Proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine pošto, kako je govorio, nije želeo da izda kuma, pukovnika u JNA, koga su optuživali da je staljinista.

Kada je donet zakon o rehabilitaciji, podneo je zahtev i rehabilitovan je kao zatočenik Golog otoka.

Vlasta Velisavljević
foto: Dragana Udovičić

Prilikom hapšenja bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića u kojoj su bili i Olivera Marković, Djuza Stojiljković, Pepi Laković, Mihailo Viktorović.

U kasnijoj glumačkoj karijeri ostvario je 350 uloga u pozorištu, filmu i televiziji.

Najpoznatija pozorišna uloga je iz predstave Buba u uhu, koju je više od 1.600 puta igrao na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Bio je doživotni počasni član JDP.

- Svi ćemo pamtiti našeg Vlastu kao nekog ko je sa velikom emocijom bio deo crveno-bele porodice i nekog ko je dao ogroman nesebičan doprinos našoj kulturnoj sceni. Crvena zvezda izražava najdublje saučešće njegovoj porodici - navodi se u saopštenju Zvezde.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.