SUDIJA OPTUŽEN ZA RASIZAM IPAK KAŽNJEN: UEFA ga suspendovala do kraja sezone!
Foto: EPA/Ian Langsdon

sa utakmice psž - bašakšehir

SUDIJA OPTUŽEN ZA RASIZAM IPAK KAŽNJEN: UEFA ga suspendovala do kraja sezone!

Demba Ba i Kolcesku su preko zajedničkog prijatelja obavili razgovor kojim su izgladili nesporazum, a Ba je potom sam rekao da je uveren da rumunski arbitar nije rasista, već se samo loše izrazio

Objavljeno:

Evropska fudbalska unija (UEFA) suspendovala je danas do kraja sezone rumunskog fudbalskog sudiju zbog "neprimerenog ponašanja" tokom utakmice Pari Sen Žermena i Bašakšehira u decembru u Ligi šampiona.

Sudija Sebastijan Kolcesku optužen je da je na rasnoj osnovi vređao pomoćnog trenera istanbulskog kluba Kamerunca Pjera Veboa, u utakmici koja je odigrana 8. decembra prošle godine.

Kolcesku je na tom meču bio četvrti sudija, a posle incidenta, utakmica je prekinuta u 14. minutu. On je Veboa nazvao "negru", što je reč za crnca, ali na rumunskom nije uvredljiva. Vebo i Demba Ba su protestovali, pa je ubrzo Vebo isključen.

UEFA je navela da Kolcesku nije prekršio pravila u vezi sa rasizmom, preneli su britanski mediji.

Demba Ba, PSŽ, FK Bašakšehir, Rasizam
foto: EPA/Ian Langsdon

Pomoćni sudija Oktavijan Sovre je ukoren, ali nije suspendovan.

UEFA je utvrdila da su Kolcesku i Sovre prekršili Član 11 i Član 6 disciplinskih pravila, "koja zahtevaju od sudija da se ponašaju profesionalno i na odgovarajući način".

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), obojici je naređeno da do kraja juna pohađaju obrazovni program.

Utakmica je nastavljena sledećeg dana, 9. decembra, sa novim sudijama. Transparenti su bili postavljeni na Parku prinčeva, učesnici meča su kleknuli, a Pari Sen Žermen je pobedio sa 5:1.

Demba Ba i Kolcesku su preko zajedničkog prijatelja obavili razgovor kojim su izgladili nesporazum, a Ba je potom sam rekao da je uveren da rumunski arbitar nije rasista, već se samo loše izrazio.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.