NEMA HUKA KOJI LEDI KRV, NEMA PESME KOJA NOSI: Od MAGLE do KORONE: Zvezda - Milan, peti sudar evropskih prvaka!
Foto: Starsport©

Vera u prvenac

NEMA HUKA KOJI LEDI KRV, NEMA PESME KOJA NOSI: Od MAGLE do KORONE: Zvezda - Milan, peti sudar evropskih prvaka!

Meč se igra večeras od 18.55 časova na stadionu "Rajko Mitić", a revanš je zakazan za sedam dana kasnije na "San Siru"

Objavljeno: 13:43h

Bio je hladan novembarski dan davne 1988. godine. U prestonici tadašnje Jugoslavije osećala se napetost u vazduhu. Gde god da bi krenuli, seli ili sa bilo kim razgovarali, samo se čulo može li večeras Crvena zvezda da prođe strašni Milan.

Karte su planule u rekordnom roku, tolika je pomama bila da ni tapkaroši nisu imali svoje zalihe, sve je bilo rasprodato. Kako je padala noć kolona navijača je krenula put stadiona, Autokomanda je bila dupke puna, kraj se nije nazirao.

Igrači su izašli na teren, huk sa tribina stvarao je neprijatnu jezu u kostima gostima iz Milana. Crveno-belima je bilo dovoljno i 0:0, pošto je sedam dana ranije u "gradu mode" prvi duel završen remijem 1:1.

Od trenutka kada je glavni arbitar susreta Nemac Diter Pauli dao znak za početak drugog meča osmine finala Kupa šampiona, gusta magla je krenula da se spušta nad prestonicom.

Kako je vreme odmicalo, vidljivost je bila sve manja. A onda u 50. minutu, huk sa severa, a ostali delovi stadiona su shvatili o čemu je reč, jer nisu videli ništa od gustog belog dima. Savićević je doveo Crvenu zvezdu u vođstvo!

Ipak, 15 minuta kasnije Pauli je morao da prekine meč i pošalje ekipe u svlačionicu. A onda je stiglo obaveštenje da se ova utakmica poništava i da će ponovo biti odigrana sutradan.

Ovoga puta prvi su poveli gosti, ali je opet završena sa 1:1, pa se ušlo u penal seriju koja je odlučivala o pobedniku.

Sa bele tačke više sreće su imali fudbaleri Milana koji su sa 4:2 otišli u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona.

Te 1988. godine Milan će na kraju takmičenja postati prvak Evrope. A sve je, možda, moglo biti drugačije da nije bilo – magle...

Ipak, tri godine kasnije i Crvena zvezda je osvojila titulu šampiona Evrope.

Od tada je prošlo tačno 18 godina, rosoneri su u međuvremenu osvojili još tri titule prvaka Evrope, a Crvena zvezda zbog svih nesrećnih dešavanja koja su zadesila zemlju ostala u senci nekadašnjeg velikana, ali je imala i neke živopisne evropske izlete.

Te 2006. godine Italiju je potresla afera Kalčopoli, gde su se otkrile razne malverzacije u fudbalu. Zbog nameštanja utakmica Juventus je izbačen u niži rang, kao i Milan. Ali kao klub kojim je tada upravljao italijanski političar na poziciji, Silvio Berluskoni, crveno-crni su ipak opstali u Seriji A, ali sa oduzetim bodovima.

Ipak UEFA im je dozvolila da nastupaju u evropskim kvalifikacijama i to baš sa Crvenom zvezdom.

Generacija koja je harala Evropom, predvođena Inzagijem, Sedorfom, Kostakurtom i ostalim zvezdama, uspela je da slavi na svom stadionu minimalnim rezultatom.

Ipak, u revanšu na "Marakani" navijači crveno-belih besni na odluku UEFA-a razvili su dobro poznati transparent koji je posle pokrenuo navijačku revoluciju u borbi sa Evropskom kućom fudbala - UEFA MAFIOSI.

Zvezda je imala stabilan tim, može se i reći jak za domaće okvire, ali Milan je bio bolji i slavio sa 2:1. Kasnije su u velikom finalu u Atini bili bolji od Liverpula 2:1 i tada su uzeli poslednji put pehar namenjen najboljoj evropskoj ekipi.

Sada u šesnaestini finala Lige Evrope, ponovo je došao na red dvoboj dva evropska velikana.

Ovoga puta, nadamo se neće, biti magle, ali će atmosfera biti mnogo čudna, jer zbog pandemije koronavirusa tribine će biti prazne, a vetar u leđa od navijača će ovoga puta izostati.

Podsetimo, na večernjem treningu pred ovaj duel navijači su došli u velikom broju ispred stadiona gde su sa stručnim štabom i igračima pevali i palili baklje i tako im pružili podršku.

Meč se igra večeras od 18.55 časova na stadionu "Rajko Mitić", a revanš je zakazan za sedam dana kasnije na "San Siru".

(Espreso/V.A.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.