OD RUTINSKE OPERACIJE DO ZAMALO KRAJA KARIJERE! Fudbaler Čelsija se vratio na teren posle 983 dana
Foto: Profimedia

Veliki povratak

OD RUTINSKE OPERACIJE DO ZAMALO KRAJA KARIJERE! Fudbaler Čelsija se vratio na teren posle 983 dana

Sjajni holandski fudbaler je u 41 nastupu za Vitese upisao 12 golova i još toliko asistencija

Objavljeno:

Kada u leto 2013. godine došao u Čelsi iz Vitesea, devetnaestogodišnji Marko van Ginkel trebao je biti igrač na kojem bi Žoze Murinjo u budućnosti mogao graditi igru.

Sjajni holandski fudbaler je u 41 nastupu za Vitese upisao 12 golova i još toliko asistencija. Deset miliona evra, koliko ga je Čelsi platio, činilo se zanemarivo u odnosu na potencijal koji je Holanđanin imao i na Stamford Bridžu su bili uvereni da su napravili pravi posao.

Ipak, Van Ginkel se nije najbolje snašao u Čelsiju za koji je odigrao samo četiri utakmice pre nego što je sledećeg leta prosleđen na pozajmicu u Milan. Godine su prolazile, a mladi fudbaler se gubio na pozajmicama u Stouku i u dva navrata u PSV-u pre nego što je 2018. doživeo rupturu ukrštenih ligamenata u kolenu.

Igrao je odlično te sezone u PSV-u te je u 28 utakmica postigao čak 14 golova. Operacija je trebala biti rutinska i baš ništa nije nagoveštavalo golgotu kroz koju će Van Ginkel prolaziti sledeće dve godine.

Zahvat je prošao dobro, ali mu se koleno ubrzo upalilo i doktori su ustanovili da je tokom operacije došlo do infekcije. Van Ginkel je išao na tri nove operacije u razmaku od samo šest dana, nakon čega je tri meseca bio na antibioticima i još triput je morao pod nož.

- Doktori su mi rekli da nisam prvi slučaj, ali da se to događa u jednom od možda 200 slučajeva. Karijera mi je, naravno, bila u opasnosti, ali ubrzo je bilo pod znakom pitanja hoću li moći normalno hodati. Fudbal mi više nije bio važan. Infekciju sam dobio šest nedelja nakon prve operacije i ona mi je otežala oporavak ligamenata. Normalna infekcija uglavnom nije problem jer prođe sa antibioticima. No moja infekcija bila je užasno kompleksna i jako opasna - rekao je Van Ginkel koji se sredinom januara nakon 983 dana vratio fudbalu.

Marko van Ginkel
foto: Profimedia

Danas je na pozajmici u PSV-u za koji je do sad upisao tri nastupa s klupe i polako se vraća.

Psihički i fizički oporavak je bio vrlo težak, ali ja sam uvek bio pozitivna osoba i takav stav mi je sigurno pomogao. Prva utakmica nakon toliko vremena bila mi je kao novi debi. Izgubili smo, ali ja sam bio jako srećan i proslavio sam s porodicom povratak na teren. Videćemo hoću li se ikad vratiti na nivo na kojem sam nekad bio, ali trenutno sam srećan što uopšte igram fudbal - rekao je dvadesetosmogodišnji Van Ginkel.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.