HRVATSKI STRUČNJAK SE PRISETIO GOSTOVANJA U BEOGRADU! Dolazak na Marakanu bio je dolazak mečki na rupu!
Foto: EPA/STR

Derbi u toku rata

HRVATSKI STRUČNJAK SE PRISETIO GOSTOVANJA U BEOGRADU! Dolazak na Marakanu bio je dolazak mečki na rupu!

Nismo tada u Beograd došli s cvećem, ali jesmo s nelagodom ili makar nekim osećajem neugode

Objavljeno: 18:19h

Proslavljeni hrvatski fudbaler i stručnjak Slaven Bilić se u intervjuu za Nedeljnik prisetio legendarnih utakmica Hajduka i Crvene zvezde na početku rata u tadašnjoj Jugoslaviji, pa je komentarisao aktualne razlike hrvatskog i srpskog fudbala.

Na proleće 1991. godine Hajduk i Zvezda su u Beogradu na Partizanovom stadionu igrali poslednje finale Kupa Jugoslavije.

Kada se videlo da je rat neizbežan, isti rivali su na Marakani igrali prvenstveni meč. Naravno, obe utakmice bile su obeležene strahovitim tenzijama.

- Nismo tada u Beograd došli s cvećem, ali jesmo s nelagodom ili makar nekim osećajem neugode. Za tih se mesec dana dogodilo puno više stvari nego za prethodnih deset godina, takvo je vreme bilo. I više nije bilo samo Borovo nego i Plitvice i barikade u Kninu, grozne stvari su se dešavale, a mi smo dolazili, što vi Srbi kažete, mečki na rupu - rekao je Bilić i nastavio.

- Sećam se da nam je Špaco Poklepović pred utakmicu citirao onaj deo iz Biblije: "Ako vas udare po jednom, vi im okrenite drugi obraz." Počinje utakmica, seva na sve strane, a ja se mislim: Dobri moj Špaco, ništa od tvoje Biblije... I kad se zakuhalo, Binić misleći da je nama trener i dalje Skoblar, u želji da vrati neki dug iz finala kupa, nokautira Špacu, valjda najmirnijeg čoveka na stadionu.

Bilić je uporedio stanje u srpskoj i hrvatskoj reprezentaciji u pogledu razlike u odnosu igrača prema nacionalnom dresu.

- To što se vama događa s reprezentacijom i Savezom, to u Hrvatskoj nema teorije da se dogodi. Zato što je od samog početka stvar postavljena vrlo jasno. Mi smo imali ogromnu odgovornost, veću od nas samih. Od okupljanja 1994. godine, kada smo razgovarali s nekim ljudima iz vojske, koji su nam rekli da se i mi borimo za Hrvatsku, ali na drugačiji način, pristup je uviek bio isti. Danas neki hrvatski košarkaš sa 21 godinom kaže da neće igrati za reprezentaciju jer se želi posvetiti klubu. Neki igrači iz naše ekipe se nisu smeli oprostiti odnacionalnog tima posle Francuske 1998.. Ne može, majstore, ako možeš igrati fudbal, igraćeš za zemlju, a ne da ti otkazuješ kad želiš - završio je Bilić.

(Espreso.co.rs/Nedeljnik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.