UEFA ODLUČILA, MENJA FORMAT LIGE ŠAMPIONA IZ KORENA: Sve će biti drugačije!
Foto: Profimedia

velike promene

UEFA ODLUČILA, MENJA FORMAT LIGE ŠAMPIONA IZ KORENA: Sve će biti drugačije!

Evropska asocijacija klubova je podržala predlog

Objavljeno:

Evropska kuća fudbala najavila je niz ključnih promena u formatu Lige šampiona, koji bi potpuno izmenili sadašnji izgled prestižnog takmičenja.

UEFA strahuje za sudbinu svog najprofitabilnijeg takmičenja zbog sve češćih najava vodećih evropskih klubova o formiranju Superlige koja bi zamenila Ligu šampiona.

Plan UEFA-e je preneo ugledni list The Times, a predviđa povećanje broja klubova u grupnoj fazi sa 32 na 36 - po šest timova u šest grupa..

Dve najbolje ekipe iz svake grupe, plus četiri najbolje trećeplasirane, izborile bi plasman u nokaut fazu takmičenja. Zanimljivo je da onda ne bi bilo žreba za osminu finala već bi protivnike određivao učinak u grupi.

foto: Profimedia

Tako bi klub sa najviše osvojenih bodova u grupnoj fazi igrao protiv ekipe koja bi zauzela 16. mesto, drugi najbolji bi na megdan protiv 15., itd. UEFA očekuje da bi se ovako svaka utakmica igrala maksimalno, što trenutno nije slučaj kada neka ekipa unapred obezbedi plasman u nokaut fazu.

Veliku novinu bi predstavljao direktan plasman u naredno izdanje Lige šampiona za sve četiri ekipe koje bi stigle do polufinala.

Timovi plasirani od 17. do 24. mesta selili bi se u Ligu Evrope.

Pošto bi bio povećan broj odigranih utakmica, a samim tim i očekivani profit, UEFA je predložila i smanjenje broja klubova u najjačim evropskim ligama sa 20 na 18, što može da predstavlja glavnu kočnicu u postizanju eventualnog dogovora.

Evropska asocijacija klubova (ECA) je podržala ovaj predlog UEFA-e, ali tek ostaje da se vidi da li će ideja biti realizovana. Promene bi bstupile na snagu od sezone 2024/25.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.