NOVI POTRES U U REPREZENTACIJI: Matijašević otkrio nove detalje i poručio - KOLAROVE, BOLJE DA NISI NI DOLAZIO!
Foto: Starsport©

novi momenti

NOVI POTRES U U REPREZENTACIJI: Matijašević otkrio nove detalje i poručio - KOLAROVE, BOLJE DA NISI NI DOLAZIO!

- Desila se srpska glava. Veliki je nedostatak Đuričića i Kolarova za naš sistem igre, ali to nije izgovor, ni opravdanje. Nema opravdanja za poraz od Škotske. Ali to što smo 90 minuta igrali na silu, a onda 30 minuta izgarali, pritisnuli rivala, e to je ta naša srpska glava. Tih pola sata nije bilo dovoljno da se zasluži sreća da se dobije na penale

Objavljeno:

Direktor fudbalske reprezentacije Srbije Vladimir Matijašević kaže ni za koga u FSS nema opravdanja posle debakla u baražu za Evropsko prvenstvo. Navijači traže “glavu” selektora, a Ljubiša Tumbaković uporno se skače kao “oparen” kad mu se pomene ostavka.

Matijašević, međutim, kaže da njegov nekadašnji učitelj, a sad saradik, mora da preuzme odgovornost za krah protiv Škotske.

Sad kad je završen ciklus, od očaja protiv Škotske do sjaja protiv Rusije, možete li da objasnite šta se desilo?

- Desila se srpska glava. Veliki je nedostatak Đuričića i Kolarova za naš sistem igre, ali to nije izgovor, ni opravdanje. Nema opravdanja za poraz od Škotske. Ali to što smo 90 minuta igrali na silu, a onda 30 minuta izgarali, pritisnuli rivala, e to je ta naša srpska glava. Tih pola sata nije bilo dovoljno da se zasluži sreća da se dobije na penale.

Ko mora prvi da odgovara?

- Ne mogu ja to da pričam. Sastaće se narednih dana Odbor za hitna pitanja, Izvršni odbor, pa ćemo da vidimo. Imam stav, mišljenje zašto su se neke stvari dogodile, ali bolje da ga zadržim za sebe.

Zar nije sad trenutak da se sve kaže, umesto da se prećutkuje?

- Bio sam za to da se dođe do određenih promena od prvog dana kad sam došao na mesto direktora. Mi svi treba da se ugledamo na Liverpul i da težimo takvoj igri. Ne samo mi u reprezentaciji Srbije, već svi u svetu. Smatrao sam da reprezentaciji trebaju brzi, jaki igrači. Pre šest meseci rekao sam da nam je potrebno podmlađivanje, ali taj predlog nije nišao na podršku.

Jeste li svesni da narod u najmanju ruku očekuje smenu selektora?

- Naravno i meni je to najnormalnije. Ne samo selektora, nego i direktora, i predsednika i bukvalno svakog od nas u FSS. To je očekivano, nismo ostvarili zacrtano, nismo iskoristili idealnu šansu. Zato sad svako treba da pokaže šta je uradio i da svako odgovara za svoj učina. Meni je Ljubiša Tumbaković prijatelj, bio mi je trener, izuzetno ga cenim i poštujem. Ali i on mora da bude svestan svoje odgovornosti, kao i ja svoje. Od toga ne može da se pobegne.

Šta je dobro ostalo posle ovog završenog ciklusa?

- Partija protiv Rusija, kao i sam rezultat, govore da imamo mlade igrače koji zaslužuju i veću minutažu, kao i još neke momke koji bi možda trebalo da dobiju prednost u prvoj postavi. Pogledajte Luku Jovića, a podsetiću vas da sam zatekao situaciju da je Luka bio izbačen iz reprezentacije kad sam došao. Radio sam na tome da ga vratimo. Pogledajte Vlahovića, a u mlađim kategorijama do nedavno je sklanjan iz tima. Vratili smo i oživeli Gudelja, Ristića, Đuričića... Uvek sam insitirao na tome da se radi na ambijentu, ali tako što će da se gradi poštovanje i poverenje, da to budu dvosmerne relacije. Kad neki igrač nije na spisku za određeni meč smatram da selektor ili ja kao direktor moramo da ga pozovemo, popričamo, objasnimo kako i zašto je takva situacija. Bitno je da budemo grupa u svakom trenutku.

Da li je Aleksandar Kolarov iskočio iz te grupe i sam sebe isključio?

- Pogrešio je i to sam rekao i njemu. Ne sumnjam u njegovu najbolju nameru i želju, ali neke stvari je uradio naopako. Rekao sam mu da bi bolje bilo da nije ni dolazio iz Italije, nego što je tri sata pred utakmicu saopštio da ne može da igra. Poštujem što je imao neki dogovor s ljudima iz Intera, ali trebalo je to da kaže barem u sredu uveče posle treninga. A ne da čeka četvrtak i maltene početak utakmice. Znam da nije hteo da folira, jer bi u suprotnom izašao na teren, pa se u na zagrevanju ili u drugom minutu uhvatio za ložu. Verujem da je ta poslednja magnetna rezonanca pokazala problem, ali ponavljam da je pogrešio i da je morao ranije da nam saopšti.

Zar onda nije logično što su ga i saigrači precrtali i što se osećaju izdanima?

- Nisam pričao s njima ponaosob. Nisam neko ko će da sedne s igračima i da ogovora. Ali izgubili smo, momci su bili utučeni i naravno da su komentarisali kapitena. Aleksandar je to shvatio i video.

I šta posle svega možemo da očekujemo? Vi ste „u vatri“, razgovarali ste sigurno prethodnih dana sa selektorom, predsednikom, potpredsednicima... Kako vam oni deluju, ko je spreman za ostavku, šta možemo da očekujemo uopšte posle sastanka Izvršnog odbora?

- Mogu samo da ponovim da opravdanja za ovaj neuspeh nema. Ni za koga od nas. Ja sam miran. Dao sam sve od sebe, radio najbolje što sam znao u vremenu koje sam imao. Videćemo šta će biti. Za rezultate i promenu sistema potrebno je vreme.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.