ZABORAVLJENI AS JUGOSLAVIJE: Pola Srbije ga se ni ne seća, a on je poslednji čovek kome je ovo pošlo za nogom...
Foto: EPA

sećanja

ZABORAVLJENI AS JUGOSLAVIJE: Pola Srbije ga se ni ne seća, a on je poslednji čovek kome je ovo pošlo za nogom...

Do dana današnjeg niko nije imao priliku da ponovi nešto slično...

Objavljeno: 16:37h
Nikola Husein

Uvek nas pred neku veliku utakmicu reprezentacije uhvati neka nostalgija i žal za nekim lepšim vremenima.

Kroz glavu se motaju filmovi, prolaze slike i gotovo uvek kada vidimo one dresove "Adidasa" od pre 20 i kusur godina, duboko uzdahnemo i prisetimo se koliko smo zapravo bili jaki.

Ipak, sada je neko drugo vreme, vreme novca i drugačijeg fudbala, a Srbija nije ona reprezentacija koja je nekada bila. Tu i tamo se plasiramo na po koji Mundijal i završimo takmičenje već nakon prvog kruga i uglavnom nacija bude razočarana.

foto: Profimedia

Evropsko prvenstvo je gotovo i zaboravilo na nas, ali mi na njega nismo. I dan danas se sećamo ludačke utakmice sa Slovenijom i nadrealnog povratka od 0:3, kao i one krađe u režiji Žila Vesijea protiv Španije, kada nam je "zabio prst u oko" i dodelio Holandiju za rivala. "Lale" su nas upropastile u Roterdamu sa 6:1 i to je naša poslednja utakmica na šampionatu Starog kontinenta.

Kralj, Piksi, Jokan, Dejo, Mijat, Juga, Miha i ostali velemajstori najvažnije sporedne stvari na svetu su tih godina polako završavali svoju reprezentativnu karijeru.

Stasavali su neki novi klinci poput Kežmana, Stankovića, Vidića, ali na jedno ime sa kraja 90-ih uvek prođe neopaženo.

Slobodan Komljenović, defanzivac ofanzivnih sposobnosti, igrač koji je ceo svoj fudbalski vek proveo u Nemačkoj je jedini fudbaler koji je u novijoj istoriji postizao golove na Svetskom i Evropskom prvenstvu.

foto: EPA

Protiv SAD i Holandije je 1998. godine pogađao mrežu na gotovo identičan način, posle centaršuteva Piksija, dok je dve godine kasnije bio strelac u već opevanom duelu protiv "crvene furije".

Do dana današnjeg niko nije imao priliku da ponovi nešto slično, pa zato za Komljenovića uglavnom znaju samo malo stariji ljubitelji fudbala i oni najzagriženiji.

Zanimljivo, to su mu bili i svi golovi u dresu reprezentacije Jugoslavije, za koju je odigrao 22 utakmice. Dovoljno za istoriju i priču unucima.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.