DRŽAVA NEMA ZA LEKOVE, A NE MOŽE DA NAPLATI PORESKI DUG BOGATIM SPORTISTIMA: Skandal o kom će se dugo pričati!
Detalj sa meča Dinamo - Hajduk, Foto: Espreso.co.rs

SRAMNO!

DRŽAVA NEMA ZA LEKOVE, A NE MOŽE DA NAPLATI PORESKI DUG BOGATIM SPORTISTIMA: Skandal o kom će se dugo pričati!

No, veliki problem su i brojni strani sportisti koji nisu ispunjavali obaveze prema državi. Kao i pitanje: Kako će država to naplatiti?

Objavljeno:

Poreska uprava Hrvatske objavila je godišnju listu poreskih dužnika na dan 31. oktobra, a reč je o fizičkim osobama koje obavljaju delatnost, a duguju više od 100.000 kuna, pravnih osoba koje su dužne više od 300.000 kuna te svih ostalih građana koji su dužni više od 15.000 kuna (1 kuna = 15 dinara). Među hiljadama građana naše komšijske zemlje na listi su i brojni bivši i aktuelni sportisti.

Neki se poreski dugovi povlače već godinama, pa su na listi navedena imena koja prema godištu rođenja odgovaraju proslavljenim sportistima ili sportskim radnicima poput Dine Drpića, Igora Cvitanovića, Ardiana Koznikua, Krune Lovreka, Hrvoja Štroka, Božidara Jovića, Gordona Schildenfelda, Orsata Zovka, Danka Đikića, Davora Marcelića, Fabijana Komljenovića, Ante Vukušića, Tonija Kukoča, piše 24sata.hr...

Svega koji dan nakon što je preminuo (obrada podataka izvršena je 12. oktobra) na listi poreznih dužnika osvanuo je i Slaven Zambata s dugom od oko 796.000 kuna, a na njoj su i dva bivša asa "vatrenih" Igor Štimac s 540.000 i Zvonimir Boban s 205.000 kuna. Svi su oni zaboravili da uplaćuju doprinos za obavezna osiguranja, a Štimac i porez na dobit.

Od sportskih klubova, visoko su na listi NK Zagreb s 519.000 kuna, MNK Split sa 642.000 kn, NK Zadar sa 786.000 kn, ali odskaču Cibona, čiji je dug 935.000 kuna i Jedriličarski klub Sustipan, koji je uspeo da nabije milion i po kuna duga državi!

No, veliki problem su i brojni strani sportisti koji nisu ispunjavali obaveze prema državi. Kao i pitanje: Kako će država to naplatiti? Tih više od deset miliona kuna! Tako je bivši Dinamovac Tongo Dumbija dužan čak 1,3 miliona kuna, bivši miljenik Torcide Žan Kuasi 900.000 kuna, bivši trener Dinama Ivajlo Petev 879.000 kuna, Marko Futač 605.000 kuna, a čak i mladi 17-godišnji igrač druge ekipe Dinama Daniel Tueto već duguje 573.000 kuna poreza na dodanu vrednost!

Dani Olmo iz Zagreba je otišao s dugom od 466.000 kn, Anhelo Enrikez 'visi' 447.000 kn, Said Husejinović 278.000 kn, Luis Ibanjez 277.000 kn, bivši košarkaš Cedevite Nolan Smit 263.000, nekoliko stonotenisera iz Kine po oko 280.000 kuna itd...

Zbog čega Republika Hrvatska okreće glavu od dugova stranaca pitanje je koje se nameće samo po sebi. A odgovor je jednostavan: manjkavi zakoni i propisi, kao i krajnja nebriga vlasti...

- Sportista stranac je izjednačen s domaćim sportistima, klub ga mora prijaviti policiji, moraju voditi knjigovodstvo, plaćati obaveze poput penzionog i zdravstvenog u iznosu od 3000 kuna, pa PDV, porez na dobit... I sve to funkcioniše dok su sportisti u Hrvatskoj, poštuju se propisi i rokovi. No problem nastaje onog trenutka kad oni odu iz Hrvatske i za sobom ostavljaju nepodmirene obaveze koje tek dospevaju, a neki rokovi sežu i godinu dana nakon što sportista ode u inostranstvo, i to je problem - kaže jedan od prvih i još uvek vodećih stručnjaka za knjigovodstvo i finansije sportista i trenera, Splićanin Ivan Zelić, i pojašnjava:

- Igrač, primera radi, raskine ugovor u junu, ode preko granice i država nema načina da naplati dug koji se obračunava i dospeva na naplatu i godinu dana kasnije. I meri se u milionima kuna. Trebalo bi menjati Zakon o porezu na dohodak, kao i propise prema kojima bi klubovi i savezi mogli igračima izdati ispisnice, odnosno papire za prelazak u drugi klub, tek nakon što podmire sve svoje obaveze. Na žalost to se ne događa, a igrači koji odu uglavnom su nedostupni i dug nikad ne bude naplaćen. S Hrvatima je lakše, njima će država napraviti refinansiranje preko drugih računa ili nekretnina, ali sa strancima to za sada nije moguće, iako, verujem da bi se za one koji dolaze iz EU nešto moglo i moralo napraviti - zaključuje Zelić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.