UTOPIO SE BRAT LEGENDE HRVATSKOG FUDBALA: Imao je samo 8 godina!
Fudbalska reprezentacija Hrvatske, Foto: Starsport©

TEŠKA TUGA

UTOPIO SE BRAT LEGENDE HRVATSKOG FUDBALA: Imao je samo 8 godina!

Nekoliko je zanimljivosti vezanih za Olića. On je strelac prvog het-trika u istoroiji HSV-a. Drži i rekord po broju izmena u hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji, ali ima tu i tužnih priča

Objavljeno:

Legendarni hrvatski fudbalski reprezentativac Ivica Olić proslavio je 41. rođendan.

Olić, koji je napravio veliku karijeru i postao planetarno popularan, rođen je 14. septembra 1979. godine u Davoru kod Nove Gradiške. Fudbalje počeo igrati u Posavcu iz Davora, odakle je prešao u slavonskobrodsku Marsoniju u kojoj je igrao od 1996. do 2001. godine.

Bio je na meti splitskog Hajduka, ali umesto u Split završio je u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, gde je taj klub, danas niželigaš, pripremao ekipu za osvajanje hrvatskog prvenstva povodom stogodišnjice osnivanja kluba.

Sa Zagrebom je osvojio naslov prvaka Hrvatske 2001. i iduće godine prešao u Dinamo, a 2003. odlazi u moskovski CSKA.

U Rusiji je proveo tri godine i sa svojim klubom bio tri puta prvak Rusije, osvojio dva kupa, jedan Superkup i bio pobednik Kupa UEFA. Iz Rusije odlazi u Nemačku u HSV koji se bori za opstanak u Bundesligi.

Ne samo da je svojim golovima omogućio nekada moćnom HSV-u opstanak, nego je Olić iduće sezone postao najbolji strelac kluba pa 2009. odlazi u Bajern.

S Bajernom je osvojio Bundesligu i dva puta igrao finale Lige šampiona. Nakon tri godine u bavarskom velikanu igrao je za Volfzburg, HSV i Minhen 1860.

Za hrvatsku reprezentaciju odigrao je 104 utakmice i postigao 20 golova. S Darijom Srnom i Boškom Balabanom 2006. godine napravio je ispad uoči kvalifikacione utakmice s Rusijom kada su bili uhvaćeni noćnom izlasku u narodnjačkom klubu.

Zbog toga je kažnjen sa 30 hiljada kuna (hrvatska valuta). Od reprezentacije se oprostio 2016. godine, a danas je član stručnog štaba selektora "Vatrenih" Zlatka Dalića.

Nekoliko je zanimljivosti vezanih za Olića. On je strelac prvog het-trika u istoroiji HSV-a. Drži i rekord po broju izmena u hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji.

Ivica Olić
Ivica Olić foto: Starsport©

Zamenjen je više od 30 puta, a 30-ak puta je ušao u igru s klupe. Takođe je zanimljivo i to što je Olić bio najbrži igrač na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj, s prosečnom brzinom od 32 km/h.

U Ligi šampiona 2009./2010. na utakmici između Liona i Bajerna, 27. aprila 2010. godine, dao je het-trik i uveo Bajern u završnicu nakon devet godina čekanja.

Ivica Olić već je u sretnom braku sa suprugom Natali s kojom ima dvojicu sinova, Antonija i Luku, te kćer Laru.

No, Olićev život imao je i teških trenutaka. Dok je bio dete, njegov tada osmogodišnji brat Dubravko se utopio u reci.

– Brat Dubravko mi se utopio kupajući se ovde u Davoru. Bio sam malen, imao sam samo pet godina i ne sećam se najbolje tih dana. Ali znam da je starijeg brata Marina to strašno pogodilo, slomilo – ispričao je svojedobno Olić.

Drugi deo Olićeve životne priče odnosi se na ratno razdoblje početka devedesetih godina. Ivica Olić bio je odveden iz porodice u privremeno izbeglištvo!

– Došla je naredba da se selo delimično evakuiše i bilo mi je jako teško da se odvojim od porodice. Pitao sam se zašto, pa ovde nije bilo rata – rekao je Ola.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.