GRAD U KOJI ZVEZDA IDE DOŽIVEO JE 4 UŽASNE KATASTROFE! Ovo je mesto VELIKOG BOLA I PATNJE
Foto: Profimedia

svi smo čuli, ali nismo znali šta se desilo

GRAD U KOJI ZVEZDA IDE DOŽIVEO JE 4 UŽASNE KATASTROFE! Ovo je mesto VELIKOG BOLA I PATNJE

Prestonica Kipra uz Beograd spada među gradove sa najtragičnijom istorijom

Objavljeno:

Crvena zvezda u 3. kolu kvalifikacija putuje na Kipar i meč protiv Omonije.

Kao što je već poznato, igraće se samo jedna utakmica, a voljom kuglica domaćin će biti kiparski šampion na svom "GSP" stadionu u Nikoziji.

Nikozija kao grad nije nepoznat ni ljubiteljima fudbala u Srbiji, niti crveno-belima s obzirom da su često tamo tokom prethodne dve decenije obavljali zimske ili letnje pripreme.

Nikozija je prestonica Kipra, ali i nepriznate Turske Republike Severni Kipar, te je time podeljena na dva dela, kiparski i turski, što ga čini jedinstvenim u svetu. Grad je podeljen tzv. zelenom linijom, koja je demilitarizovana zona UN-a.

Već iz ovoga se da zaključiti da je to grad koji je imao burnu istoriju, a možemo reći da je to jedna od najnesrećnijih prestonica na svetu s obzirom na brojna nedaća i nesreće koje su je zadesile tokom postojanja.

Za vreme turske opsade 1570. godine poginulo je oko 20 hiljada stanovnika. I pored toga grad je ostao središte ostrva, što mu je omogućilo dalji razvoj. Turci su u krvi ugušili protivturski ustanak 1821. g. Kolera je pogodila grad 1835. godine, a vatra je uništila veliki deo Nikozije 1857. g.

Kipar je 1878. postao britanska kolonija sa Nikozijom kao glavnim gradom. Tokom 1950-ih Nikozija je bila mesto ilegalne i gerilske aktivnosti. Stanovništvo i gerilski pokret EOKA je napadalo britansku vojsku sa ciljem da Kipar postane nezavisan. Kipar je 1960. godine postao nezavisan, ali posle nezavisnosti nastavili su se sukobi Grka, koji su predstavljali većinu, i Turaka, koji su bili manjina. Tursku manjinu je pomagala Turska i Britanija na prikriveni način, po staroj latinskoj paroli „zavadi, pa vladaj“. Nakon državnog udara 1974. godine usledio je napad Turske na Kipar. Turska je zauzela 30% Kipra, tj. severnu trećinu, i veliki deo Nikozije (severnu Nikoziju). Nikozija je postala podeljeni grad što traje i danas.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.