ZVEZDA IZBEGLA PAKLENOG RIVALA, PARTIZAN VEOMA TEŠKO GOSTOVANJE: Korona i države diktiraju žrebove za LŠ I LE!
Foto: Wikipedia

mnogo dilema i nepoznanica

ZVEZDA IZBEGLA PAKLENOG RIVALA, PARTIZAN VEOMA TEŠKO GOSTOVANJE: Korona i države diktiraju žrebove za LŠ I LE!

UEFA planira da vodi računa i o ovom parametru, koji bi mogao da bude uslov prilikom žrebanja parova u kvalifikacijama

Objavljeno:

Kvalifikacije za evropska takmičenja ovog leta i jeseni će biti lude, nikad viđene i neizvesne, jer će stvari verovatno morati da se menjaju u hodu kako se bude situacija sa Covid-19 menjala.

Već svi znamo da je izmenjen sistem kvalifikacija i da će u prva tri kola kvalifikacija da se igra samo po jedna utakmica, a domaćin će biti određen žrebom, ali svega tu još ima i svašta je promenjeno ili će se menjati.

Žreb za 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona biće 9 avgusta, a dan kasnije će biti žreb i za 2. kolo, kao i za preliminarnu rundu, odnosno pretkolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Međutim, UEFA je u utorak poslala dopis svim klubovima koji učestvuju u evro kvalifikacijama ovog leta, pa tako i Partizanu, Zvezdi, TSC-u i Vojvodini sa setom nekih novih pravila i obaveza koje moraju da ispune o čemu smo vam već pisali.

foto: Starsport©

U tom setu pravila se uostalom ističe da srpski klubovi moraju da pošalju u Nion dopis u kome moraju da navedu u koje evropske zemlje građani Srbije mogu da uđu bez ograničenja, i to će biti, po svemu sudeći, još jedan od uslova prilikom žrebanja parova u prvim kolima kvalifikacija.

Samim time možemo reći da se već sada, s obzirom na neke trenutne odluke nekih evropskih država, kao i države Srbije, smanjio potencijalni broj rivala srpskih klubova. I naravno, ako UEFA se bude držala ovog parametra ili na kraju odluči da se svi mečevi igraju na nekom neutralnom terenu.

Još nije poznato od kog kola će Crvena zvezda početi novi napad na Ligu šampiona. Ukoliko Juventus eliminiše Lion, a Barselona Napoli, tim Dejana Stankovića će evropsku sezonu početi od 2. kola, zakazanog za 25. avgust. Crveno-beli će u toj rundi imati status povlašćenog tima.

foto: AP, Ilustracija/Espreso.co.rs

Realna opcija koja bi za protivnike, pored pobednika prvog kola kvalifikacija, Crvenoj zvezdi donela i potencijalne rivale poput Šerifa (Moldavija), Kluža (Rumunija), Ferencvaroša (Mađarska), Dandalka (Irska), Slovana (Slovačka), Suduve (Litvanija), Omonije (Kipar), Sarajeva (Bosna), Dinama (Gruzija) i Fola Eša (Luksemburg).

Ako zakonske regulative do tada ostanu na snazi, zbog loše epidemiloške situacije, i zabrane ulaska srpskim državljanima u pojedine zemlje ili uz određena ograničenja, to znači da Zvezda neće moći da igra protiv Dandalka, Kluža, Slovana, Suduve, dok se ne zna šta bi bilo sa Šerifom, jer trenutno je srpskim državljanima zabranjen ulaz u zemlje iz kojih su navedeni timovi.

To između ostalog znači da osim mogućih protivnika iz 1. kola srpski šampion u drugom kolu može da igra protiv Dinama u Gruziji, Sarajeva u BiH, Ferencvaroša u Mađarskoj i Fole Eš u Luksemburu.

Sve to, pod uslovom da Zvezda treba da gostuje, ali opet ista stvar važi i ako crveno-beli budu domaćini, jer postoje zakonske regulative koje sprečavaju i ulazak državljana nekih drugih zemalja u Srbiju ili ulazak uz određena ograničenja.

foto: Starsport©

Tako bi bilo u slučaju da treba da igra s crnogorskim predstavnikom. Trenutno srpski državljani imaju zabranu ulaska u Crnu Goru, osim ako ne žele da provedu 14 dana u karantinu. Slična je situacija i sa crnogorskim državljanima koji bi da doputuju u Srbiju. UEFA je predvidela takvu situaciju i o svemu obavestila klubove u pisanoj formi.

- Ako, bez obzira na ograničenja, dođe do meča koji ne može da se igra na terenu domaćina, klub domaćin mora da pronađe neutralan teren. Stadioni na neutralnim lokacijama omogućiće većini timova putovanja bez ograničenja. Ukoliko se meč igra u neutralnoj zemlji zbog ograničenja putovanja, domaćin mora da se obrati jednom od stadiona kako bi organizovao utakmicu. Domaćin plaća zakup stadiona i sve vezane troškove za meč. Međutim, ukoliko zahtev za odigravanjem meča na neutralnoj lokaciji bude zahtev državnih organa gostujućeg tima , tada će oba kluba snositi jednake troškove - piše u saopštenju UEFA.

Partizan i TSC će evropsku odiseju početi 25 ili 26. avgusta kao učesnici prve runde kvalifikacija za Ligu Evrope. Vojvodina, kao osvajač Kupa, je u nešto boljoj situaciji. Lale će na teren tek od 17. septembra, a do tada pojedina međudržavna ograničenja možda budu prestala da važe.

foto: Starsport©

Kada UEFA bude napravila podgrupe, spisak će se svesti na šest ili sedam potencijalih suparnika. Međutim, pojedina kovid ograničenja mogla bi bar malo da olakšaju posao crno-belima ako budu bili gosti. Predstavnici Rumunije i Poljske ne bi bili među potencijalnim rivalima crno-belih, što znači da bi ekipa Sava Miloševića izbegla Botošani (Rumunija), Pjast Gljivice i Krakoviju (Poljska), baš kao i DAC, Ružemberok i Žilinu (Slovačka). Otpala bi i mogućnost gostovanja u Finsku, Irsku... Identična stvar odnosi se i na TSC koji će zbog nacionalong koeficijenta biti u grupi povlašćenih…

Takođe, poznato je da klubovi iz Srbije neće moći da igraju protiv predstavnika takozvane države Kosovo.

Sve u svemu mnogo je nepoznanica, dilema, neizvesnosti i sve će bit neobično i čudno, a ništa neće biti definitivno takoreći.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Mozzartsport.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.