POBEDILI SMO PARTIZAN 5:0, A TUĐMAN KAŽE MOGLO JE TO BOLJE: Konobar u Beogradu nam je rekao - Zgazite, te Grobare!
Foto: EPA/Srđan Šuki

bilo je to vreme tenzija

POBEDILI SMO PARTIZAN 5:0, A TUĐMAN KAŽE MOGLO JE TO BOLJE: Konobar u Beogradu nam je rekao - Zgazite, te Grobare!

Tadašnji trener Kroacije se prisetio okršaja s Partizanom 1997. godine

Objavljeno:

Na današnji dan je godišnjica jednog od najbolnijih poraza u istoriji Partizana, a jedne od najvećih pobeda u istoriji hrvatskog fudbala.

Ovog 30. jula se navršava tačno 23 godine od ubedljive pobede tadašnje Kroacije (današenjeg Dinama iz Zagreba) nad Partizanom 5:0 u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Bilo je to više od obične fudbalske utakmice, bilo je to prvo gostovanje nekog srpskog kluba u Zagrebu i u Hrvatskoj, rane od rata su bile sveže, atmosfera malo je reći "srbomrzačka" u tom trenutku, a na tribinama i Franjo Tuđman koji u transu bacajući sako slavi golove svog fudbalskog projekta kome je on i promenio ime u Kroacija posle rata.

Partizan je pre toga u prvom meču u Beogradu pobedio jedva 1:0, ali onda je doživeo katastrofu na prepunom "Maksimiru".

Kroaciju (današnji Dinamo iz Zagreba) predvodio je Marijan Vlak i on se prisetio tog susreta.

- Bila je to i politička utakmica, ne samo sportska. Ali na terenu se to nije osetilo, igrao se fudbal, politika je bila u drugom planu, mi u ekipi nismo osetili previše politiku. Ali svakako da smo znali da se stvarala atmosfera fudbalskog ludila jer cela država, ne samo Dinamovci, živela je za tu utakmicu, nije bilo podele navijača, Dinamo, Hajduk, Rijeka... Svi su bili jedno i stali iza nas, i to smo osetili kao veliku podršku - rekao je Vlak za "Večernji list".

foto: EPA/Srđan Šuki

Kako se slavila velika pobeda nad Partizanom?

- Uf... To je bilo na Okrugljaku, došao je pokojni predsednik Franjo Tuđman i sećam se kako smo ušli kad je on već bio tamo. Kad dolazite na neki protokol gde je predsjednik, ne znate kako se ponašati, ne možete samo tako doći predsedniku. Tako da sam ja došao negde sa strane, a Canjuga odmah skočio po mene 'Šta čekaš, zašto nisi došao do predsednika?!'. I sednem ja tako tamo i on mi u jednom trenutku kaže: 'E, Vlak, dobro je bilo..., ali moglo je biti još bolje!' Ja mislim 'Šta sad nije u redu?!'. Predsjednik nabaci onaj svoj osmeh i govori mi 'Moglo je to biti bolje'!? Ha dobro, šta da kažem... Kasnije sam video da je u loži bacao sako, da je bilo ludilo, a onda meni kaže 'Moglo je bolje'!?

Među igračima nije bilo tenzija, a ključnu ulogu odigrao je Robert Prosinečki.

- Robi Prosinečki, koji je došao to leto i bio je okidač da ta generacija, koja je bila doista kvalitetna, napravi iskorak. On i Goce Jurić koji je takođe prošao sve sa Zvezdom. Oni su usmeravali i razgovarali sa igračima i sa mnom. Nakon pobede su primili brojne čestitke - rekao je Vlak i istakao još jedan detalj.

- Da, ima još jedan detalj: kada smo igrali u Beogradu, konobar u hotelu nam je prišao i rekao 'Daj, bre, zgazite te grobare - ispričao je Vlak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.