NOĆNA MORA ZVANA PARTIZAN: Stanković mora da lupi šakom o sto, a Večiti derbi treba da bude meč svih mečeva!
Foto: Starsport©

utisci

NOĆNA MORA ZVANA PARTIZAN: Stanković mora da lupi šakom o sto, a Večiti derbi treba da bude meč svih mečeva!

Lako je možda igrati bez pritiska protiv Radnika, Inđije, Javora, gde je svaki fudbaler prilično opušten i lagodan jer zna da protivnik nema kvalitet da im se suprotstavi i gde je samo pitanje trenutka kada će njegov tim postići gol, a pobeda se ne dovodi u pitanje...

Objavljeno: 16:31h
Nikola Husein

Šampion bez pobede u derbiju - nije podatak kojim navijači Crvene zvezde mogu da se podiče ove sezone.

Doduše, titula će im doneti novi pohod na Ligu šampiona, ali deluje kao da apetiti nisu u potpunosti zadovoljeni. Ni navijača, a ni igrača. Možda reakcija Marka Gobeljića na kraju sinoćnjeg meča ispred severne tribine najbolje oslikava raspoloženje svake pristalice kluba sa Marakane.

Četiri meča bez gola u derbiju, malo više od šest sati fudbala bez lopte u mreži predstavlja izuzetno veliku frustraciju svih onih kojima je crveno-beli grb u srcu i čini se da je došlo vreme da stvari prestanu da se guraju pod tepih i suoči se sa evidentnim problemom koji već godinama muči ovu ekipu...

foto: Starsport©

Sve je to lepo, ubedljiva titula, tri godine Evrope, ali slagaće vas svaki navijač ako vam kaže da mu pobeda nad Partizanom ne znači više od neke evropske velike pobede. Prosto, to je najveći meč u Srbiji od pamtiveka i rivalitet koji teško može da se meri sa bilo čim.

U čemu je zapravo problem?

Nedostatak motivacije, želje, potcenjivanje protivnika i njegove pozicije na tabeli? Gde je nestala ta strast koju donosi Večiti derbi? Kako neko ko je tri puta uzastopno prvak države i na dresu nosi grb kluba koji je bio šampion Evrope, nema u sebi tu crtu da napadne protivnika u domaćim takmičenjima, ma kako se on zvao?

Sve su to pitanja za Dejana Stankovića ponajviše, a onda i igrače koji verovatno nemaju odgovor na to ili iskusno izbegavaju isti na sva ova pitanja.

Postoji li strah? Čisto sumnjamo, pošto svaki igrač u Srbiji živi prosto za ovakve mečeve i od malih nogu sanja da istrči na teren Marakane ili JNA i baš on reši derbi, ali kada dobiju tu priliku oni je upropaste - kako sebi tako i navijačima.

foto: Starsport©

Lako je možda igrati bez pritiska protiv Radnika, Inđije, Javora, gde je svaki fudbaler prilično opušten i lagodan jer zna da protivnik nema kvalitet da im se suprotstavi i gde je samo pitanje trenutka kada će njegov tim postići gol, a pobeda se ne dovodi u pitanje.

Da li Petrović zaista vredi tih 5.000.000 evra o kojima se toliko priča? Da li je Ivanić zaista otklonio svoju psihičku blokadu? Možda jeste u mečevima protiv malih klubova, ali sinoć ono što je pokazivao u prethodnim mečevima nismo imali prilike da vidimo.

Gavrić i Nikolić, starteri sa prošlog derbija i prospekti najavljivani i forsirani mesecima unazad, čini se da sve manje šanse dobijaju. Uvođenje Radulovića u finišu derbija će mnogi protumačiti kao "pranje" Dejana Stankovića na lošu igru njegovog tima, pa se nad detetom od 17 godina vadi kestenje iz vatre. Istina, daleko od toga da je to loš potez, za klinca rođenog 2002. godine, da oseti derbi i atmosferu, ali...

foto: Starsport©

Mnogo pitanja imaju svi ljubitelji fudbala i šampiona države za sve u klubu, za trenera, upravu, igrače. Jedno od glavnih pitanja je zbog čega napadači ekipe ne mogu zajedno da skupe 10 golova u sezoni?

Gde je nestalo ono vreme kada je samo jedan špic igrač umeo da "natrpa" po 20 pogodaka, da bude pun samopouzdanja jer zna da je baš on prvi izbor i izgara na terenu svaki minut za svog trenera i saigrače.

Tumbanje iz meča u meč i rotiranje igrača koji su zaduženi za egzekucije, neće mnogo doneti Crvenoj zvezdi koja će uskoro dobiti šansu da u letnjem prelaznom roku pažljivo prostudira i izabere najbolja rešenja za sezonu pred nama, a posao neće biti lak, jer navijači polako ali sigurno gube strpljenje, bez obzira na dominaciju u domaćem prvenstvu i evropskim takmičenjima. Nešto ne štima i poslednji derbiji su pravo ogledalo toga.

Drugi će opet reći: Čoveče osvajamo titule, igramo Ligu šampiona, šta hoćeš više?

Jeste, sve je to tačno, ali baš zbog svega toga, Zvezda mora da napravi nešto više od rezultata, nešto po čemu će biti prepoznatljiva, stil igre koji će trajati godinama i decenijama i mentalitet koji će na svakom meču biti isti i neće se dovoditi u pitanje kada im Partizan dođe na noge.

Sa druge strane, ne treba biti okrutan i okriviti klub zbog nekoliko mečeva protiv Partizana bez uspeha. Treba pogledati okolo i sabrati sve dobre stvari u nekoliko proteklih sezona i skinuti kapu, ali, meč protiv Partizana je priča za sebe i tu svako mora da svoj maksimum bez bilo kakve zadrške.

foto: Starsport©

Stanković je praktično početnik, ali svoja fudbalska karijera i trofeji su mu najbolji CV za ovaj posao i samo on zna kroz šta je sve prošao da bi stigao do svih tih velikih utakmica, finala, titula. Samo on zna kakve je sve savete od trenera dobijao, kroz kakve je uspone i padove prolazio, šta je to što jedan klub mora da ima da bi bio najbolji, a ako to ne iskoristi u klubu koji najviše voli, neće nigde...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.