ESPRESO ANALIZA PROŠIRENJA SUPERLIGE! Jedni se slažu, dok drugi negoduju: Bolje da su proširili na 60 klubova!
Milan Đuričić, Ardijan Đokaj i Mirko Poledica za Espreso.rs, Foto: Dragana Udovičić, Starsport©

ŠTA O novitetu KAŽE SRPSKA fudbalska STRUKA?

ESPRESO ANALIZA PROŠIRENJA SUPERLIGE! Jedni se slažu, dok drugi negoduju: Bolje da su proširili na 60 klubova!

Pomoćni trener Partizana Milan Đuričić Đumi, sportski direktor Rada Ardijan Đokaj i predsednik Sindikata fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica za naš portal objašnjavaju benefite i gubitke koje bi srpski fudbal mogao da ima zbog nove odluke Zajednice Superlige i Prve lige Srbije

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Odjeknula je ovog četvrtka vest da je Linglong Superliga za narednu sezonu proširena sa 16 na 20 klubova, kao i da je ukinut trokružni sistem takmičenja, koji je podrazumevao plej-of i plej-aut.

Od sada ćemo gledati običan dvokružni sistem, sa 38 kola. Ono što je takođe bio zaključak sa sednice Zajednice Superlige i Prve lige Srbije je činjenica da niko neće ispasti iz takmičenja, što se posebno svidelo Mačvi, Javoru, Inđiji, Proleteru i Radu, timovima koji su bili predodređeni da se bore za opstanak.

Ono što je nas interesovalo je: Šta misle srpski fudbalski radnici o svemu ovome i smatraju li da će se kvalitet lige zbog toga popraviti ili pogoršati?

Svoj sud o celoj situaciji prvi nam je dao sportski direktor Rada Ardijan Đokaj.

- Ja sam za proširenje lige, nebitno da li smo mi bili ti koji su u kriznoj situaciji. To bi mogao da bude bilo ko, jer i drugi gradovi, sa velikom tradicijom, imaju pravo da kroz Superligu promovišu sebe i što je najvažnije, nadam se da će što više dece dobiti šanse da se prikaže u najboljem svetlu - ističe sportski direktor Rada i bivši fudbaler Crvene zvezde za naš portal.

Ardijan Đokaj
Ardijan Đokaj foto: Starsport©

Međutim, ima i onih koji se ne slažu sa ovakvom odlukom Zajednice. Među njima prednjači predsednik Sindikata fudbalera Nezavisnost - Mirko Poledica.

- Moj komentar je vrlo jasan, pogrešili su što su proširili Superligu na 20, a Prvu ligu na 18 klubova. Mnogo bi bolje bilo da su proširili Superligu na 40 klubova, a Prvu ligu na 60 klubova da svi budu zadovoljeni, pa da svake druge godine dobijamo šampiona zvanično, a svake godine da ko plati više bude proglašen za šampiona. Siguran sam da bi to bilo najbolje rešenje za naše fudbalske eksperte, prepune iskustva i znanja i da nam zavide bundesligaši koji u Prvoj ligi imaju samo skromnih 18 klubova - istakao je poledica za Espreso.co.rs.

Mirko Poledica
Mirko Poledica foto: Beta/Miloš Mirkov

Osim povećanja broja klubova, podržana je i odluka prema kojoj će timovi koji su u najboljoj finansijskoj situaciji dobiti priliku da se odmah domognu Superlige, na šta je Poledica insinuirao.

- Liga će sigurno osetiti povećanje. Naš fudbal će to osetiti. Ima jedan dobitak, protok mladih igrača će biti veći i to će se osetiti odmah u prvoj godini. Biće više mladih igrača u ligi. S druge strane, imali smo nekoliko smanjenja lige, ali nismo nešto mnogo dobili u kvalitetu time. Prvi sam mislio da će se desiti, ali nije. Ja mislim da kod nas veća liga donosi više talenata. Uvek se tako reflektovalo, mladi igrači su gurani u nedostatku kvaliteta, što može mnogo da donese našem fudbalu - delimično se složio sa Đokajem Milan Đuričić, pomoćnik Sava Miloševića u stručnom štabu Partizana, u razgovoru za Espreso.co.rs koji na naše potpitanje "da li je bolje da se igra dvokružno ili trokružno" dodaje:

Milan Đuričić u pozdravu sa Savom Miloševićem, iza njega je Cvetković
Milan Đuričić u pozdravu sa Savom Miloševićem, iza njega je Cvetković foto: Starsport©

- Mislim da je bolje ovako. Trokružno bez prepolovljavanja bodova nema nikakvu svrhu. Ako već mora ovako, zašto ne? Treba obratiti pažnju na kvalitet. Ako je Savez neke mere vezao sa finansijskim uslovima, to je prava mera, najbolje što je moglo da se uradi. Je l' imaš novac, takmiči se, nemaš, nemoj da pravimo sirotinjsku ligu - jasan je Đuričić.

Đokaj vidi još jednu dobrobit ovakvog sistema takmičenja:

- I nama koji smo tu u grčevitoj borbi za opstanak, biće mnogo bolje. Ja to gledam kao promociju fudbala, to me zanima. Žao mi je što je Radnički iz Kragujevca dole, Borac Čačak, Sloboda Užice, to su sve gradovi koji zaslužuju superligaše. Smatram da ima dobrih fudbalera, talentovane dece i da je ovo sjajan način da vidimo sve njih na delu. Pozdravljam odluku FSS - zaključio je Đokaj.

Šta vi, dragi naši čitaoci, mislite o ovom povećanju? Da li će na kraju krajeva doneti boljitak ili pogoršanje već uzdrmane fudbalske situacije u našoj zemlji? Pišite nam svoje odgovore u komentarima ispod teksta ili na društvenim mrežama...

Bonus video:

(Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.