ISPADALI OD PARTIZANA, A SADA SU NAJBOGATIJI U EVROPI: Stiže budući kralj Arabije koji je zverski ubio novinara?
Detalj sa čuvenog meča Njukasla i Partizana, Foto: EPA

englezi javljaju

ISPADALI OD PARTIZANA, A SADA SU NAJBOGATIJI U EVROPI: Stiže budući kralj Arabije koji je zverski ubio novinara?

Da će se Njuka posle 17 godina vratiti među najjače klubove Evrope?

Objavljeno:

Novi saudijski vlasnici engleskog premierligaša Njukasl Junajteda uložiće u klub čak 250 miliona evra kako bi se Svrake vratile u Ligu šampiona, gde su posljednji put igrale u sezoni 2002/03.

Dok se čeka službena potvrda Premier lige o promjeni vlasnika Njukasla, na St. Džjems Parku se već slaže nova tim.

Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF), kojem je na čelu princ Mohamadu bin Salman, odlučio je za 343 miliona evra da kupi klub od Majka Ašlija, a novi vlasnici su osigurali i 250 miliona evra ulaganja u tim i obnavljanje klupskih objekata te akademije, objavili su engleski mediji.

Ova investicija je prva u nizu trogodišnjih injekcija u redove Svraka, a u planu razvoja kluba koji je napisan na 350 stranica su i nova komercijalna sponzorstva.

Menadžer Steve Brus će dobiti za pravljenje tima oko 150 miliona evra, a prvi cilj je povratak u Ligu šampiona gde su zadnji put bili u sezoni 2002/03. Sledeće sezone ih je u kvalifikacijma izbacio Partizan, posle penala i čuvene realizacije Milivoja Ćirkovića.

Što stoji iza prodaje Njukasla?

Princ Mohammadu bin Salmanu je najmoćnijoj figura u fundamentalističkoj islamskoj zemlji i jednoj od najmoćnijih figura na globalnoj sceni.

Mnogi smatraju da arapski vlasnik ovom kupovinom zataškava kritike na račun kršenja ljudska prava, jer ovo deluje kao još samo jedan od projekata koji su vođeni takvim motivom.

Mohamed bin Salman, kojeg zapadni mediji nazivaju MbS, arapski je princ koji će postati i arapski kralj jednog dana kada njegov 84-godišnji otac Salman bin Abdulazis Al Saud napusti tron. Otkako mu je otac 2017. godine dodelio titulu prestolonaslednika, uticaj 34-godišnjeg MbS-a u Saudijskoj Arabiji neprestano je rastao.

Najveću podršku MbS ima od mlađe populacije koja podržava njegove ideje o brojnim reformama. Njegov najveći projekt zove se Vision 2030 (Vizija 2030.) s kojim želi promeniti ekonomiju Saudijske Arabije tako da ova zemlja postane sve manje zavisna o proizvodnji nafte.

Događaje kakve organizuje MbS, kao i njegova kupovina Njukasla, opisuje se kao "sportswashing" (izvedenica riječi "whitewashing", odnosno izbeljivanje, pranje para). Ovaj izraz koristi Amnesty International, organizacija koja se bori za ljudska prava.

"Vlasti u Saudijskoj Arabiji žele isprati narušeni međunarodni ugled", tvrde iz Amnesty Internationala spominjući ubistvo novinara Džamala Kašogija., Arapa koji je živeo u SAD-u i pisao za Vašington Post, kao i rat u Jemenu u kojem je ubijeno hiljade civila i gde 14 miliona ljudi strahuje od gladi.

CIA je objavila da je MbS naredio ubistvo Kašogija

Kašogija, kojeg su raskomadali u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Petorica Saudijaca zbog toga su osuđena na smrt, tri osobe na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 24 godine, a kraljevski savetnik i šef obavještajne službe oslobođeni su optužbe.

BONUS VIDEO:

(Esperso.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.