ČELNICI ZVEZDE VODILI SUDIJU U PROVOD PRED KLJUČNI EVROPSKI MEČ: U društvu dama noći odveli ga u poznati klub!
Marakana, Foto: Starsport©

NEVERICA

ČELNICI ZVEZDE VODILI SUDIJU U PROVOD PRED KLJUČNI EVROPSKI MEČ: U društvu dama noći odveli ga u poznati klub!

Italijan je ispričao nešto u šta mnogi neće poverovati

Objavljeno: 15:07h

Tadašnji direktori Crvene zvezde, prema navodima jednog od svedoka tog vremena, vodili su sudiju u noćni klub noć pre one legendarne utakmice protiv Milana u revanšu 2. kola Kupa šampiona u sezoni 88/89.

Bio je to jedan od najčuvenijih mečeva u klupskoj istoriji, koji je Zvezda izgubila posle izvođenja penala, i to u ponovljenom duelu pošto je onaj prvi, dan ranije, prekinut zbog magle.

Zvezda je do prekida vodila 1:0 golom Dejana Savićevića, imala je i igrača više, ali ne i sreće da meč privede kraju nakon milanskih 1:1, jer su vremenske prilike bile takve da je sudija Diter Pauli morao da prekine utakmicu.

Upravo je Pauli bio u centru pažnje i nakon meča, van stadiona, pošto su Zvezdini direktori želeli da ga opuste pred nastavak meča sutradan: u društvu nekoliko devojaka odveli su ga u noćni klub. Tako bar kaže tadašnji igrač Milana Taveđa.

- U Milanu smo igrali 1:1 i čekao nas je revanš u Beogradu protiv igrača koji su bili fenomeni u to doba. Na mitskom stadionu Marakana gde je vođa navijača bio izvesni Arkan. Na put u Jugoslaviju smo poveli čak i Gulita iako nije mogao da igra jer su ga bolele prepone. Gledajući Milan u toj beogradskoj magli, mislio sam u sebi da ne možemo pobediti tu utakmicu, pa taman da nam dozvole da igramo i rukama, a oni samo nogama. Jednostavno, to su one uatkmice kada vidite da ne možete ništa da uradite - počeo je priču Taveđa.

Utakmica se igrala kada je magla smanjila vidljivost.

- Na poluvremenu, pri rezultatu 0:0 smo otišli u svlačionicu. Magla je već padala, ali se videlo. Kada smo izašli iz svlačionica na drugo poluvreme, nismo mogli da vidimo ništa na dva mestra udaljenosti. Sa klupe uopšte nismo videli utakmicu. Posle pet minuta igre smo čuli urlike sa tribina i shvatili da je Crvena zvezda povela. Ramaćoni (bivši Milanov tim menadžer op.a.) mi je rekao da uložim protest kod sudije jer ne postoje regularni uslovi za igru. Ušao sam i prošetao do pomočnog sudije. Pitao sam da li vidi bilo šta? Samo mi je odgovorio da sednem nazad na klupu. Ali, s obzirom da me niko u toj magli nije video, nastavio sam da hodam za linijskim sudijom poput senke i da mu dišem za vrat. U jednom trenutku smo čuli tri zvižduka glavnog sudije Dietar Paulija. Znali smo da se meč prekida.

Taveđija je je opisao i momente neizvesnost koja je potom usledila.

- Napustili smo teren u društvu sudije koji mi je objasnio da moramo da sačekamo 45 minuta i da vidimo da li će se magla razići. Međutim, ja nisam otišao u našu svlačionicu. Ostao sam u hodniku da se vrzmam i pušio sam jednu za drugom kao ludak zbog tenzije koja je vladala. Navijao sam za maglu. Verovatno sam pušio da bih pomogao magli da bude gušća, ha-ha-ha... Ušao sam do naše svlačionice i video da je nekoliko igrača već krenulo na tušranje i da su skinuli opremu. Dresovi su bili pobacani po svlačionici... Igrači me nisu razumeli da je meč samo privremeno, a ne trajno prekinut.

Tada je Taveđija napravio potez koji je u velikoj meri doprineo da se meč definitivno odigra dan kasnije, mada je bilo jasno da bi se i bez njegove dosetljive intervencije duel teško nastavio istok dana.

- Bio sam primoran da napravim tipičnu italijansku scenu. Pokucao sam na vrata sudijske svlačionice i pokušao da pričam najbolji engelski koji sam mogao. Opet sam pitao sudiju da li je utakmica suspendovana ili trajno prekinuta. Dobio sam isti odgovor kao i pre. U tom trenutku sam se pretvorio u našeg čuvenog glumca Albreta Sordija i počeo da kukam Pauliju kako je moja karijera završena jer su igrači zbog mene i moje loše interpretacije otišli na tuširanje i sada nisu spremni za nastavak. Te reči su otvorile dušu sudije, pogledao me je i rekao: "OK, reci im da se igra sutra od 15.00 časova. Nikome nisam smeo da kažem šta sam uradio. Verovali ili ne, Ramaćoniju sam rekao tek posle 20 godina. Otrčao sam u našu svlačionicu i svim rekao da je meč definitivno odložen. Vratili smo se u hotel i trebalo je rešiti problem nekoliko stotina naših navijača koji nisu imali novca da ostanu još jedno veče. Odlučeno je da im Milan plati dodatne troškove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.