ĐuLe ili SuSa - izračunali smo koji Partizanov tandem je bolji!
ĐuLe vs SuSa - ko je bolji, a ko se vama više dopadao?, Foto: Starsport©, Ilustruje: Emilija Jovanović

ESPRESO ANALIZA

ĐuLe ili SuSa - izračunali smo koji Partizanov tandem je bolji!

Jedni su osvojili duplu krunu, ovi drugi za sada zajedno nisu ništa. Jedni nisu igrali Evropu, ovi drugi su bili više nego zapaženi u Partizanovoj "evrojeseni"... Kada se izanaliziraju njihove igre, zaključak do koga se dolazi definitivno se razlikuje od očekivanja

Objavljeno: 20:02h
Aleksa Radosavljević

Još tokom letnjih priprema FK Partizana napisali smo nešto čemu se malo ko nije nasmejao.

"RODIO SE NOVI CRNO-BELI TANDEM SU-SA: Majstorija Sume i Sadika za očaj odbrane Bordoa!", tvrdili smo tada, a komentarima na društvenim mrežama jasno ste nam stavili do znanja da se ne slažete preterano sa našom konstatacijom.

Crno-beli su na jedan dan otputovali iz slovenačkog Pohorja nadomak Maribora do jednog seoceta pored austrijskog Klagenfurta, gde su imali najtežu i najbitniju proveru pred početak nove sezone. Izabranici Sava Miloševića slavili su nad Bordoom sa 2:1, a još više od rezultata na toj utakmici, crno-belu javnost obradovali su Sejduba Suma i Umar Sadik, koje smo još tada okarakterisali kao novi tandem od koga će zavisiti Partizanova napadačka učinkovitost.

Na stranu to što je filozofija Sava Miloševića, kako je i on mnogo puta naglasio, da svaki fudbaler treba da postiže golove, ali i najvećim laicima bilo je jasno da će igra kluba iz Humske izgledati dobro samo ukoliko tako budu izgledali Nigerijac i Gvinejac.

A, srećom po crno-belu javnost, u velikom broju situacija su Suma i Sadik opravdali nadimak koji smo im dali - SuSa, inspirisani nadimkom za saradnju Uroša Đurđevića i Leonarda da Silve Souze - ĐuLe.

Suma, koji je došao upravo kako bi zamenio Leonarda, upravo od novca zarađenog transferom Brazilca na Bliski istok, nije se isprva uklopio u ekipu, bilo je raznih kuloarskih priča o razlozima svega toga, a sve do tih priprema u Sloveniji, čak smo i mi novinari bili skeptični može li Gvinejac da isplati bar deo od onih 1.650.000 uloženih u njega.

Sumnjali smo, ali se onda jednog jutra u Pohorju pojavio dugo najavljivani momak neobičnog izgleda, mršav, sa dugim nogama i još dužim rukama, koji neretko i 10-ak puta po utakmici padne na travnjak, a tek tada je Suma počeo da igra onako kako je od njega isprva i očekivano. Konačno je dobio šansu, pod Miloševićem, da zauzme svoju omiljenu poziciju, iza napadača, a saigrači su, za razliku od prve epizode u klubu, ovoga puta počeli konstantno da ga hrane loptama.

I to se umnogome isplatilo. Iskoristio je drugu šansu, njegov novi život u Partizanu mogao je da počne!

Otuda i ideja da u nedostatku sportskih događaja (ne, nećemo da pratimo belorusku, burundinsku i tadžikistansku ligu) uporedimo učinak ĐuLe i SuSa tandema.

Pošto sezona nije završena, u obzir dolazi samo njihov učinak u prvih 26 utakmica Superlige Srbije. Taj uzorak je najmerodavniji, jer Đurđević i Leonardo u sezoni 2016/17 nisu igrali Evropu (te sezone je Zaglebje na penale izbacilo crno-bele već u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope), a afrički duo nije nastupao u Kupu Srbije tokom tekuće takmičarske godine.

U Superligi, kada se saberu svi pogoci i asistencije Đurđevića i Leonarda (dakle, u koliko golova su učestvovali), dolazi se do brojke od 32. Leo je od toga dao 14 pogodaka uz tri asistencije, dok je popularni Đuka dao 13 golova uz samo dve asistencije. Ponavljamo, radi se o brojki u prvih 26 kola, koliko je odigrano ove sezone dok se nije pojavila korona.

Za razliku od njih, Suma je u Superligi ove sezone postigao devet pogodaka uz šest asistencija, dok je Sadik dodao po 11 u obe kolone. Dakle, njih dvojica su učestvovala čak u 37 pogodaka svog tima od ukupno postignutih 59.

Čak i kada bi se dodao učinak Srbina i Brazilca iz ondašnjeg Kupa, oni bi bežali Afrikancima samo za jedan pogodak. Dakle, zaključak je da je tandem Su-Sa zapravo bolji od osvajačkog tandema Đu-Le.

Još nekoliko podataka govori u prilog ovoj analizi. Sadik i Suma su praktično najbliži jedan sa drugim, iako se slažu i sa ostalima, dok je sujeta između Leonarda i Đurđevića bila vidljiva na gotovo svakoj utakmici. Iako su jedan drugom nekad čak i asistirali, češće se dešavalo da su bili prilično sebični jedan prema drugom, a u tu možda i leži odgovor zbog čega su Afrikanci učestvovali u većem broju pogodaka od njih dvojice.

Valja još napomenuti da su Đurđević i Leonardo od 26. kola do kraja sezone (igra se 37 kola) dobrano popravili svoj učinak, pa je pitanje kako bi ova analiza izgledala da je cela sezona odigrana. Naravno, njima dvojici "na čast" ide to što je Partizan tada osvojio poslednju duplu krunu i to pošto je stigla prednost Crvene zvezde od čak devet bodova sa početka sezone.

Bonus video:

(Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.