TO JE BILA BIOLOŠKA BOMBA! Meč Lige šampiona je bio okidač za eksploziju koronavirusa! Odatle je nastao haos!
Navijači Valensije u Milanu, Foto: EPA/Paolo Salmoirago

Reč Pulmologa

TO JE BILA BIOLOŠKA BOMBA! Meč Lige šampiona je bio okidač za eksploziju koronavirusa! Odatle je nastao haos!

Kaže da je sve počelo kada je 40.000 stanovnika Bergama stiglo u Milano

Objavljeno:

Koronavirus je izazvao katastrofalne posledice širom sveta i stvorio ogroman haos, a ključno mesto za njegovu ekspanziju jeste bio stadion "San Siro" na kome su meč osmine finala Lige šampiona igrali Atalanta iz Bergama i Valensija.

To su mišljenja vodećih stručnjaka iz Italije.

Fabijano di Marko, direktor pulmologije u bolnici "Papa Đovani XXIII" u Bergamu, otkrio je sablasne detalje koje proživljava svaki dan.

Di Marko se prisetio dana kada je epidemija počela, 21. februara i koliko su svi bili nespremni na ono što će im se desiti u narednih mesec dana.

Navijači Atalante na San Siru
Navijači Atalante na San Sirufoto: EPA/Paolo Magni

Bergamo je grad sa ubedljivo najgorim stanjem što se tiče zaraženih i mrtvih od koronavirusa.

U celoj Italiji ima oko 53.000 zaraženih, a 4.825 mrtvih. Velika većina od toga samo u Lombardiji, pokrajini čije je deo Bergamo.

Od 793 smrtna slučaja u prethodna 24 sata (od 18.00 časova u petak do 18.00 časova u subotu) čak 543 smrtna slučaja su registrovana u Lombardiji.

- Znao sam da se sprema katastrofa 1. marta. Rano ujutru sam ušao u sobu za hitne slučajeve i video ono što nikada neću zaboraviti. To je bio rat, nemam drugu definiciju. Pacijenti su bili svugde sa upalom pluća, borili su se za dah. Bili su na kolicima, u hodnicima. Otvorili su sve prostorije i sve su bile pune. Italija je htela da otvori gradove, a mi smo za 24 sata potrošili 5.000 maski sa filterima. Vladala je potpuna panika - prisetio se Di Marko u intervjuu za "Korijere dela Sera".

Italijan kaže da je prva smrt došla dva dana kasnije, ali da on i kolege nisu mislili da je išta strašno.

- Bio je veoma star i veoma bolestan - navodi.

Navijači  Valensije
Navijači Valensijefoto: EPA/Paolo Salmoirago

U bonici "Papa Đovani XXIII" u narednim nedeljama nastao je još veći haos, koji ste mogli da vidite kroz brojne slike koje pokazuju javnosti kako bi rašili svest o problemu koji stvara koronavirus.

Di Marko objašnjava da na početku pandemije u toj bolnici nije postojao nijedan moderan respirator, već samo 20 neinvazivnih mehaničkih respiratora.

- Imamo 15-20 mrtvih dnevno, preko 150 pacijenata u klinici, a garantujem vam da smo trenutno najbolje opremljena bolnica u Evropi za ovu situaciju. Zamislite da nismo...

Ako ste se pitali kako je ovo povezano sa sportom, do tog dela upravo dolazimo.

Di Marko je dobio pitanje "kako je sve ovo moglo da se desi?". - Čuo sam mnogo teorija o tome, a ja ću vam reći šta ja mislim. To je bio 19. februar, a 40 hiljada stanovnika Bergama je bilo u San Siru (stadion u Milanu) na meču Atalante i Valensije. Otišli su autobusom, kolima, vozom... To je bila biološka bomba, nažalost - zaključio je italijanski pulmolog.

Atalanta se velikom pobedom nad Valensijom od 4:1, na meču koji nije mogla da igra na svom stadionu jer ne ispunjava uslove UEFA, došla na korak od četvrtfinala Lige šampiona, a nešto kasnije se u isto i plasirala.

Bergamo i Milano, dva grada koja su među najugroženijim na svetu. A posle Italije najveće žarište Evrope je – Španija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.