UMRO JAJO! Volela ga je cela Jugoslavija, aplaudirali su mu i protivnički navijači!
Umro je Nikola Bubić Jajo, Foto: Profimedia

NEKA MU JE VEČNA SLAVA

UMRO JAJO! Volela ga je cela Jugoslavija, aplaudirali su mu i protivnički navijači!

Karijeru je počeo kao štoper, a postao je napadač legendaran u svom okrugu, koji će ga zauvek pamtiti

Objavljeno:

Nakon duge i teške bolesti preminuo je Nikola Bubić, legendarni Jajo, "topnik s Jadra", jedan od najboljih strelaca u istoriji fudbalskog kluba Solin.

Rođen je u Solinu 1953. godine. Fudbalsku karijeru započeo je u mlađim uzrastima Solina kao desni štoper, sve do jedne utakmice u Zadru, kada je tadašnjem treneru juniora Ćiri Podrugu, pre utakmice rekao da ima predosećaj da će danas postići gol i zamolio ga da ga stavi na mesto centarfora. Podrug ga je poslušao, a juniori Solina, pobedili su sa 1:0 upravo njegovim golom. Od tada je Jajo postao nezamenjivi centarfor, igrač sa brojem devet na leđima.

Za seniorsku ekipu Solina vrlo brzo je debitovao protiv Metalca iz Šibenika u Solinu, 1969. Te sezone takmičio se u Dalmatinskoj ligi, a 1976. pristupa tadašnjem drugoligašu Šibeniku. U sezoni 1973/74, sa 19 pogodaka bio je najbolji stjelac lige, a te sezone Solin se plasirao u Jedinstvenu HNL, u kojoj je Jajo ponovo sa istim brojem, dakle 19 pogodaka bio najbolji strelac lige. U Šibenik je stigao kao jedan od najboljih golgetera u Dalmaciji, međutim zov rodnog Solina bio je jači od svih šibenskih obećanja. Pod Šubićevcom se zadržao svega šest mjeseci, te se vraća u Solin.

U ljeto 1977. pristupa Slogi iz Mravinaca, pojačava tada odličnu ekipu koja je harala dalmatinskim terenima, i redovno je bio u vrhu liste strelaca. Uporedno je niz godina igrao i u Solinskoj ligi malog fudbala. Pun nostalgije i zaljubljenik u rodni Solin, i kada mu se pružila prilika da napravi veliku karijeru, nije izdržao, vratio se kući. Znao je da postigne i po četiri, pet golova slabijim protivnicima. Imao je sjajan osećaj za šansu i pretvaranje u pogodak.

Nikada se nije štedeo u igri, znao je da ide i glavom na kopačku. Solinska publika izuzetno ga je volela, a on se vernim navijačima oduživao na najbolji mogući način - golovima. Bio je majstor fudbala, mogao je sve sa loptom tako da je bio u stanju jednim potezom da reši utakmicu. Nije mu manjkalo aplauza ni sa protivničke strane. Solinska publika uvek je cenila i poštovala fudbalske znalce, a jedan od njih svakako je bio Nikola Bubić, u Solinu poznatiji kao Jajo i Tić.

Pogreb pokojnog Nikole Bubića Jaje (Tića) je upravo završen na novom groblju u Solinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.