NA MARAKANI NA KAŠIČICU, U HUMSKOJ DONOSE MILIONE: Izgubljena godina za Zvezdinu decu i Partizanov izlog talenata!
Foto: Starsport©

poređenje

NA MARAKANI NA KAŠIČICU, U HUMSKOJ DONOSE MILIONE: Izgubljena godina za Zvezdinu decu i Partizanov izlog talenata!

Ne postoji formula kojim talentovan fudbaler postaje veliki igrač, ali jedno je sigurno, mladi sportisti moraju da se neguju, čuvaju i edukuju od strane klubova ne bi li imali veću šansu da sutra budu oni pravi...

Objavljeno:
Blažo Komnenić

Srbija je zemlja talenata, koliko ste puta čuli ovu rečenicu? Mnogo…

Da li je tačna? Apsolutno da. Ali, šta to zaista znači i koliko je uopšte sam talenat bitan za moderan fudbal je prilično diskutabilno.

Koliko je samo propalih talenta… Kada bi se pravila lista zemalja sa najviše propalih talenata verovatno bismo bili na njenom vrhu. Da nije povrede, da me nije ’pojeo’ blok, moji nisu imali pare da ’gurnu’ lovu treneru – izgovori su koje smo mnogo puta čuli.

Ne postoji formula kojim talentovan fudbaler postaje veliki igrač, ali jedno je sigurno, mladi sportisti moraju da se neguju, čuvaju i edukuju od strane klubova ne bi li imali veću šansu da sutra budu oni pravi.

Još jedna godina je arhivirana, pa je vreme da se podvuče crta i vidi gde su i šta rade talenti u dva naša najveća kluba. Ključna stvar za razvoj srpskog fudbala su upravo talentovani klinci i kako da od njih sutra stvorimo fudbalere koji će biti okosnica reprezentativnog tima.

foto: Filip Plavčić

Najbolji su po pravilu u redovima večitih, ali daleko od toga da u ostalim timovima nema bisera, čak naprotiv. Obratite pažnju na Čukarički i Voždovac i videćete mlade igrače od kojih sutra možemo da očekujemo velika dela.

Ipak, ovaj tekst je fokusiran na Crvenu zvezdu i Partizan i njihov odnos prema talentovanim fudbalerima u 2019. godini.

Utisak je da su crno-beli mnogo bolje radili sa mladim igračima ove kalendarske godine od najvećeg rivala.

Partizan je odneo pobedu u kategoriji „najbolja prodaja mladog fudbalera u 2019 godini“. Najveću zaradu je "Parni valjak" uzeo na prodaji Strahinje Pavlovića u Monako za 10 miliona evropskih novčanica.

foto: Starsport©

Sa druge strane, Dejan Joveljić je u redove Ajntrahta otišao za “samo “ pet miliona evra, a možemo samo da naslutimo koliko bi cena otišla gore da je napadač iz Bijeljine dobio pravu priliku i da se sa njegovom prodajom sačekalo bar još malo.

Slična stvar se dogodila i sa Aleksom Terzićem, koji je otišao u Fiorentinu za 1.7 miliona evra.

Pored toga što su crno-beli bolje poslovali u odnosu na Crvenu zvezdu, kada je reč o igračima iz omladinskog pogona, moramo da istaknemo i da su Partizanovi klinci imali mnogo više prostora u odnosu na one sa Marakane.

IZGUBLJENA GODINA ZVEZDINIH KLINACA

Možda je to zbog imperativa uspeha i očekivanja navijača da je rezultat iznad svega (i tu nemaju šta da zamere svojoj upravi, pošto je Zvezda imala rezultatski bolju sezonu od Partizana, u kojoj je osvojila titulu, plasirala u Ligu šampiona i 2019. godinu završila na prvom mestu Superlige Srbije), ali je Zvezda morala više da promoviše svoju decu ove sezone.

Upadljivo je da nijedan od klinaca iz omladinskog pogana nije dobio veći prostor kod trenera Vladana Milojevića.

foto: Starsport©/Beta/Branislav Božić

Daleko od toga da se iza juga Marakane radi loše, naprotiv, talenta je na pretek, radi se sjajno što i potvrđuje dominacija crveno-belih u svim mlađim kategorijama. Zvezdin razvojni tim Grafičar je takođe imao fantastičnu sezonu, završili su na liderskom mestu Prve lige Srbije, dok su omladinci i kadeti isto tako najbolji u svojoj konkurenciji.

Crveno-beli dominiraju u mlađim selekcijama, ali izostaje završni korak, u kom mladi igrač dobija šansu u prvom timu.

U prvom delu sezone samo je Veljko Nikolić dobio priliku da debituje od mlađih igrača. Zvezdino dete iz klase '99 se čeka da pokaže raskošni talenat koji poseduje, ali sa minutažom koju je imao kod trenera Milojevića nije bilo realno bilo šta. Nikolić je odigrao samo jedan meč u domaćem prvenstvu i jedan u Kupu Srbije, a ima već 20 godina i vreme je da pokaže može li da bude igrač za veliku scenu ili ne.

foto: Starsport©

Godinu dana mlađi Željko Gavrić ima epitet jednog od najboljih u svojoj generaciji. Mnogi koji su ga gledali pričaju da je reč o fanatičnom krilnom igraču, koji može protiv svakog da napravi razliku, pa ne čudi odluka crveno-belih da produži ugovor sa njim do 2023. godine. Kapiten Grafičara ima iza sebe impozantnu sezonu - postigao je sedam golova i podelio pet asistencija.

Slična je priča i sa Jugom Stanojevim, koji je poput Gavrića išao na nekoliko priprema sa seniorima, ali je debi za prvi tim izostao. Pitanje je i da li će se dogoditi… Partizanov Filip Stevanović je prvi put obukao dres seniorskog tima sa 16 godina, dok Jug ima 20 godina, a debi na Marakani je miljama daleko.

foto: FK Crvena zvezda

Jedini igrač u crveno-belom taboru koji ima 20 godina ili manje, a imao je veći doprinos u ovoj polusezoni jeste Njegoš Petrović, ali valja napomenuti da je on kupljen iz Rada i da nije Zvezdino dete. Vezista crveno-belih je skupio 18 mečeva i prikupio simpatije navijača kao jedan veoma borben igrač (Petrović nije uspeo da postigne prvenac u dresu Zvezde).

Pored njega tu je još i Nikola Krstović. Bivši napadač Zete je najavljivan kao veliki talenat i budućnost kluba sa Marakane, ali smo veoma malo videli od njega. Za razliku od vremena kada je igrao u crnogorskoj ligi, ovde nije još uspeo da zatrese mrežu.

PARTIZANOV IZLOG ZASTRAŠUJUĆIH TALENATA

Partizan rezultatski kaska u odnosu na najvećeg rivala i prilično je daleko od prvog mesta, ali daleko od toga da su navijači crno-beli nezadovoljni učinjenim u protekloj godini, a pogotovo kada je reč o radu sa mladim igračima. Savo Milošević im je dao šansu, pustio ih da igraju i nije pogrešio, a pored toga uspeo je da osvoji Kup Srbije i da umalo izbori proleće u Evropi.

Dečko koji je najviše uradio u ovoj godini je svakako Strahinja Pavlović, koji će ostati još šest meseci u Humskoj kao pozajmljen igrač francuskog Monaka. Pavlović ima fantastičnu godinu iza sebe.

Popularni Kalaba kako ga zovu saigrači je igrao ’kao mator’ i pokazao da je budućnost srpskog fudbala. Partije u Večitim derbijima su svima pokazale o kakvom defanzivcu je reč. Sa samo 17 godina je stavio u džep Ričmonda Boaćija i nagovestio šta sve može, pa tako otpada priča da mladost ne može instant da donese rezultate.

foto: Starsport©

Veliki broj srpskih stručnjaka smatra da će Pavlović biti stub reprezentacije Srbije u narednih 15 godina. Veliki uticaj je imao na igru Partizana ove sezone i zajedno sa Bojanom Ostojićem činio odličan štoperski tandem crno-belih.

Još jedan dečak je oduševio sve Grobare. Golobradi tinejdžer je svojim potezima dizao publiku sa zapadne trbine na noge, tako da se nije slučajno našao u odabranom društvu najtalentovanijih igrača 2002. godine i mlađih.

Naravno, reč je o Filipu Stevanoviću, koji je ove godine upisao 22 nastupa za crno-bele, postigao je pet golova i podelio dve asistencije. Majstorija protiv Rada je pokazala da je ovaj momak zastrašujuće mnogo talentovan i da je za njega nebo granica. Tek ćemo mi videti šta se Fića može.

foto: Starsport©

Godinu dana mlađi Lazar Pavlović je za nijansu dobija manje šanse za igru od Stevanovića, ali daleko od toga da nije iskoristio svojih pet minuta. Savo ga je na veliko iznenađenje bacio u vatru, a Lazar mu je to vratio sa veoma kvalitetnim partijama.

Kada se podvuče crta ovaj trojac Partizanove dece je skupio samo u ovoj polusezoni 64 nastupa u crno-belom, dok je samo jedno Zvezdino dete igralo tokom ove jeseni za crveno-bele i to samo dva puta, odnosu ukupno 68 minuta.

BONUS VIDEO:

(Blažo Komnenić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.