SNIMAK SNOŠAJA, KOKAIN, NACISTIČKI ISPADI: Priča o Hrvatu, golmanu koji se navukao na drogu da bi pomogao devojci!
Mark Bosnić - loši momak australijskog fudbala, Foto: Profimedia

"seks, droga i premijer liga"

SNIMAK SNOŠAJA, KOKAIN, NACISTIČKI ISPADI: Priča o Hrvatu, golmanu koji se navukao na drogu da bi pomogao devojci!

Branio je za Aston Vilu, Mančester junajted, trenirao sa Kvins Park Rendžersima, ali definitivno je da neće ostati upamćen po stvarima koje je radio na terenu, već onima van njega

Objavljeno:

Seks, droga, rokenrol - rekli bi mnogi, ali ima i onih koji kažu "seks, droga, Premijer liga".

Ne, ovo nije već toliko puta ispričana priča o Robiju Fauleru, ovde je reč o jednom malo starijem, donekle zaboravljenijem fudbaleru. Dobro, ne baš fudbaleru, već o golmanu, bez želje da uvredimo čuvare mreže koji ovo budu čitali.

U pitanju je Mark Bosnić, australijski golman hrvatskog porekla, koji je jedna od najluđih pojava u istoriji engleskog, ali i fudbala uopšte.

Bosnić je karijeru započeo u mlađim kategorijama Sidnej Kroacije, a već sa 17 godina u Englesku ga je doveo Ser Aleks Ferguson. Za Crvene đavole odigrao je svega tri utakmice jer nije uspeo da dobije radnu dozvolu, a Ferguson je hteo da ode u Brondbi i tako olakša sebi dobijanje iste, ali, Bosnić se odlučio za povratak u domovinu u matični klub.

Veoma brzo, usledio je poziv iz Aston Vile, ali i tu je nastao problem oko radne dozvole. Ovoga puta, Bosnić je pronašao rešenje, pošto se oženio Lisom Hol, Engleskinjom sa kojom se zabavljao. Naravno, odmah je počelo da se priča o tome da je u pitanju brak iz koristi, pre nego iz ljubavi, zbog čega su ga engleske vlasti držale pod budnim okom čak dve godine.

Zaključili su da brak nije sklopljen iz interesa i da Bosnić sme da ostane u državi na neodređeno vreme, a samo tri meseca posle te odluke Mark i Lisa su se razveli.

On se drugi put oženio 1999. godine, ali umalo nije ni stigao pred oltar jer je noć pre njegovo momačko veče dostiglo neočekivane razmere, a o tome je svojevrsno pričao i Saša Đani Čurčić.

Saša Đani Ćurčić
Saša Đani Ćurčić foto: Dado Đilas

Saigrači iz Aston Ville Dvajt Jork i Mark, često su zajedno izlazili, ali i organizovali privatne zabave, a posebno je bila zanimljiva ona iz 1998, kada su ove dve, slobodno možemo da kažemo, budaletine, postavile kameru u sobu i snimale orgijanje se dve devojke.

Snimak je dospeo jer Jork nije uništi kasetu, već ju je bacio u kantu za smeće, koje su mu radnici gradske čistoće svakodnevno preturali kako bi našli nešto interesantno. Jednog dana, imali su sreće, pošto su pronašli taj kućni video i rado ga podelili sa javnošću, naravno, ne za malu naknadu.

Na tom snimku vide se Jork i Bosnić koji su obučeni u žensku odeću, a devojka koja mu sisa palac ga udara po zadnjici u maniru domino dame.

Takođe, te iste večeri, njih dvojicu je ispred jednog noćnog kluba zaskočio fotograf. Australijanac se sukobio sa njim i uzeo mu fotoaparat, nakon čega je uhapšen pod optužbom otuđivanja imovine odakle je odveden u pritvor.

Incident je ipak uspešno rešen pa je Bosnić uspeo da stigne na venčanje. Međutim, kakvo venčanje, takav i brak, jer se njegov sa Sarom Džaret završio posle svega 14 meseci, a ona je za vreme razvoda bila u trećem mesecu trudnoće, pa je navodno zbog stresa ostala bez ploda.

Nije tu bio kraj pikanterijama iz života ovog preludog fudbalera. Osim sa damama sumnjivog morala, voleo je da se opušta i uz kokain.

S obzirom na to da je imao platu 50.000 funti nedeljno dok je nastupao za Čelsi, imao je dosta novca na bacanje, a on se neretko odlučivao da ga "baci" u sopstveni nos. Razlozi njegove zavisnosti nešto su o čemu može da se napiše posebna knjiga, ili bar kraća naučna studija.

- To je bilo nešto što sam učinio iz žrtve. Gledajući unazad, ljudi bi mogli da kažu da je to bilo glupo. Ali tanka je granica između hrabrosti i gluposti. Još uvek verujem da je razlog zbog kog sam se navukao na kokain ispravan, jer sam time pomogao nekom drugom - rekao je Bosnić, a žrtvu je podneo zbog tadašnje devojke, manekenke Sofi Anderton.

Mark Bosnić
Mark Bosnić foto: Profimedia

Anderton je bila zavisnica od kokaina, a on joj je pomagao tako što bi za "svaku liniju koju bi ona povukla i on povukao jednu". Kako joj je to tačno pomagalo, nije objasnio, ali zato je otkrio da je u jednom periodu života konzumirao i do deset grama dnevno.

U jednom trenutku Džon Teri, koji je tada bio u svojim ranim dvadesetima, prišao mu je i rekao da se ne druži s tim ljudima (Anderton i njenom ekipom) jer je znao šta ga čeka, ali kako je Bosnić sam priznao, nije slušao svog mlađeg, ali dobrano mudrijeg kolegu.

S obzirom na celu situaciju, nije bilo čudno kada su mu na doping testu pronašli kokain u krvi, zbog čega je dobio otkaz u Čelsiju i bio suspendovan na devet meseci. Ali ako pitate njega, to je jedna od većih enigmi koje su ga zatekle u životu.

Naime, prema Bosnićevim rečima, poznati zavisnik o kokainu mu je ubacio beli prah u piće dok je bio u jednom londonskom noćnom klubu, ali on nije hteo da insistira na toj priči jer je bio razočaran kada je shvatio da ga svi smatraju osobom koja bi tako nešto uradila (ma, jok i ne bi, burazeru).

Sa 30 godina, odlučio je da odustane od fudbala i vrati se u Australiju, gde je nastavio sa preteranom konzumacijom kokaina. Ipak, nedugo zatim se navodno smirio, pa je 2004. rekao da je sada dobro i da ga uzima u puno manjim količinama. Tome je verojatno kumovala situacija u kojoj je zamalo upucao oca vazdupnom puškom, jer je mislio da je u pitanju provalnik, a navodno ga je baš on odvikao od preterane zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Mark Bosnić
Mark Bosnić foto: Profimedia

Bosnić je posle četiri godine pokušao da se vrati fudbalu, pa je jedno vreme trenirao sa ekipom Kvins Park Rendžersa čiji ga je trener golmana motivisao da se vrati na teren, čak je i odigrao prijateljsku utakmicu, ali zvanični nastup upisao je još samo u australijskim Central Koust Marinersima i Sidnej Olimpiku, a po odlasku u penziju 2009. godine postao je komentator na televiziji.

Uprkos svim nabrojanim kontroverzama koje se vežu za ovog Australijanca hrvatskog porekla, jedan incident ostaće posebno zapamćen, a najbolje opisuje haos u njegovoj glavi.

Bosnich je često bio bezobziran u svojim istrčavanjima sa gola, a posebno su ga nisu voleli navijači Totenhema jer je 1995. nokautirao Jirgena Klinsmana, najboljeg igrača tog tima, koji je ostao bez svesti. Kada je sledeći put Aston Vila došla u goste na Vajt Hart Lejn, u oktobru 1996. godine, ludi golman je bio predmet uvreda od samog početka utakmice, a mnoge od njih bile su na nacionalnoj osnovi.

Bosniću se na početku drugog poluvremena smračilo pred očima, pa se okrenuo prema tribinama, podigao levu ruku u vazduh, drugom oponašao brkove i krenuo da maršira. Pomoćni sudija je to primetio i upozorio glavnog, koji mu je dao žuti karton, a odmah posle utakmice na vrata svlačionice je pokucala policija da bi uzela njegovu izjavu.

Savez ga je kaznio sa samo hiljadu funti, a Bosnić je iste večeri nazvao jednu radijsku stanicu da bi se izvinio.

- Želim da kažem da sam to učinio iz neznanja. Za mene je to bila šala, ali vidim da je poprimilo široke razmere i jako mi je žao. Znam da su navijači Spursa izgubili bližnje u ratu, ali i ja sam izgubio bližnje u ratu - pokušao je da opravda svoj postupak.

Holokaust - ilustracija
Holokaust - ilustracija foto: AP

Još je rekao da nije znao za vezu navijača Totenhema i hebrejske veroispovesti (iako je do tada već godinama igrao u Engleskoj, a i sigurno nije baš slučajno oponašao Hitlera, no dobro, njemu na čast) i da je samo oponašao scenu iz poznate britanske humorističke serije Folti Tauers. Koliko god bio poznat po nemarnom ponašanju i olakom shvatanju života, nacistički pozdrav je možda ipak kap koja je prelila čašu i prekršila svaku granicu lepog ponašanja.

Na jednom događaju 2013. snimljen je kako se u govoru šali na tu temu pa spominje svog agenta, jevrejina, jevrejske advokate i ponovo Folti Tauers, a iste večeri je pročitao i pismo podrške koje mu je navodno poslao veteran Drugog svetskog rata.

Po završetku fudbalske karijere, osim što je novinar, bavi se i fudbalskim menadžmentom, tačnije, agent je, što je objektivno sukob interesa, ali kao i sve do tada, i ovaj segment njegovog života nije mogao bez kontroverzi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.