ESPRESO ANALIZA: Generacija profesora Milojevića diplomirala sa desetkom!
Zvezda je po drugi put uzastopno u Ligi šampiona, Foto: Starsport©

liga šampiona

ESPRESO ANALIZA: Generacija profesora Milojevića diplomirala sa desetkom!

Rimejk filma "Čudo neviđeno" sa Vladanom Milojevićem u glavnoj ulazi

Objavljeno: 09:15h
Nikola Husein

Vladan Milojević je vlažne snove navijača Crvene zvezde pretvorio u javu - i to za svega dve godine.

Liga Evrope, Liga šampiona, Liga šampiona... uspesi koji se mogu graničiti sa naučnom fantastikom, danas su sasvim normalan sled događaja kada na klupi imate ovakvog stručnjaka, koji je navikao ljubitelje fudbala na uspeh i vratio Zvezdu u evropski krem.

A, to nije lak zadatak, već ultra težak.

Bilo kako bilo, Jang Bojs je progutan u grotlu Marakane, crveno-beli se sada okreću žrebu, a kinta se u kasu srpskog šampiona sliva i sliva.

Analizirali smo učinak fudbalera novog/starog učesnika najmasovnijeg evropskog takmičenja sa sinoćnjeg meča protiv tima iz Berna, pa pogledajte.

MILAN BORJAN

Samopouzdanje i samo samopouzdanje. Ovaj čovek ne može da izgubi koncentraciju, pa šta god da se desi. Počeo je sigurnim boksovanjem, uletao telom u šut fudbalera iz Švajcarske, imao malu nesigurnost kod one bizarne situacije kada je lopta levitirala iznad i oko gola Zvezde, krao vreme kada je trebalo. Od njega smo navikli na ovakve partije, a neka ga se statistika Lige šampiona ponovo plaši.

MARKO GOBELJIĆ

Trčao je kao lav, davao više od svog maksimuma, ponovo pokazao tu fanatičnu ulogu u ekipi i po ko zna koji put stavio svima do znanja da je za Zvezdu spreman i u pola noći ako treba. Istina, bespotreban žuti karton mu je ograničio agresivnost, ali fudbaleri Jang Bojsa nisu imali puno prostora po desnoj strani. Gobeljić će igrati novu Ligu šampiona i čini se da će ovoga puta biti startni bek srpskog šampiona - potpuno zasluženo.

MILAN RODIĆ

Kada vam je direktan rival Asale, to je znak da vas čeka đavolski težak posao. Rodić je po nekim pričama odigrao poslednji meč u Zvezdi, ali ono što smo sinoć videli izgleda kao njegova najbolja partija od dolaska. Sprint iz petnih žila da bi stigao loptu Marka Marina, pa zatim centaršut u trepavicu za Vukanovića su njegov pečat na ponovni ulazak u elitu. Ko zna, možda se dogodi preokret i Rodić započne svoju treću evropsku jesen.

foto: Starsport©

MILOŠ DEGENEK

Nije imao dan. Sasekla ga je katastrofalna greška već na samom startu kada je promašio loptu i stvorio opasnost pred golom Borjana, ali po njegovu sreću na tome je i ostalo. Žuti karton je direktno uticao na njegovu igru i morao je da bude oprezan, pogotovo u ovakvim mečevima. Što se tiče igre u vazduhu, to je njegova specijalnost, ali je na zemlji imao nekoliko ispadanja. Sve u svemu, Degenek polako postaje Zvezdina talija za ulazak u Ligu šampiona.

NEMANJA MILUNOVIĆ

Kako je počeo meč delovalo je da će ga završiti pre kraja prvog poluvremena - crvenim kartonom. Agresivno se ponašao prilikom duela sa igračima Jang Bojsa, pravio nesmotrene greške, ispadao kao na malom fudbalu, ali konsolidovao se u nastavku i bio onaj Milunović kakav treba Zvezdi u Evropi. Vrlo lako je mogao da napravi glupost kao u Kopenhagenu i ponovo ode na ranije tuširanje, ali "ishendlovao" je situaciju i sa žutim kartonom odigrao do kraja korektan meč.

KANJAS

Borbenost, iskustvo, inteligencija - to je ono zbog čega je i doveden. Špancu nije u opisu posla da fudbal čini lepim, već da ga pojednostavi i uprosti, a on je to sinoć radio odlično. Birao je je logička rešenja, razigravao saigrače, nije imao više od dva dodira sa loptom i može se reći da se navikao na Zvezdu, kao i ona na njega. Pravo pojačanje za Ligu šampiona.

foto: Starsport©

DUŠAN JOVANČIĆ

Iskreno, navikao nas je na bolja izdanja. Kao da ga je jedan meč suspenzije sasekao i izbacio iz ritma. Njegovo trčanje nikada nije bilo sporno, ali sinoć se videlo da je imao mnogo više grešaka nego obično, neka čudnija rešenja, vraćanja lopti unazad, međutim ovakvom borcu ne može da se uzme za zlo jedan malo lošiji dan. Biće to dobro kada krenu grupe.

MARKO MARIN

Ne mora da ima loptu u nogama uvek. Ne mora da ima svoje veče, ali on mora da bude Zvezdin gazda na terenu. U prvom delu je svoj jedini kontakt sa loptom imao samo kada je izvodio prekide, u nastavku je počeo sa svojom igrom, a upravo je on spojio Rodića sa linijom pre gola... Ostalo je istorija. Marakana nije dugo videla igrača poput Marina, to je bila ljubav na prvi pogled.

Marko Marin
Marko Marin foto: Starsport©

MATEO GARSIJA

Argentinac je sinoć igrao kao da mu to nije bio drugi meč u novom klubu, nego sto drugi. Pretrčao je kilometre, pomagao Gobeljiću, grizao kao pit-bul, ulazio u kost protivnika... Radio sve ono što bi i svaki borbeni Argentinac, to je prosto taj mentalitet. Daj sve od sebe, pa šta bude. Nije bio iskorišćen za neke napadačke akcije, ali je Garsija za samo nedelju dana ušao duboko u srca Delija i ono pravo od njega se tek očekuje. Čini se da je onih 1.800.000 isplaćeno već u Bernu.

ALEKSA VUKANOVIĆ

Ovo je bio njegovo veče. Veče koje će pamtiti do kraja života, a i posle toga. Ako vrati film malo unazad setiće se da je zimus bio u Napretku iz Kruševca i da realno gledajući nije ni pomišljao da bi već krajem avgusta mogao da Zvezdi donese Ligu šampiona. Ali, doneo je. Vratio mu se mukotrpan rad, na terenu je delovao kao da ima mečeve i mečeve ovakvog kalibra - a nema. Ako je u Bernu bio najslabija karika, u Beogradu je bio najjača. Trčao je kao navijen, napred, nazad, levo, desno, izluđivao ekipu Švajcaraca, dizao publiku na noge, zavredio aplauze čak i onih koji su ga osporavali, a bilo ih je, nije da nije, ali Milojević je verovao u njega, a on kada veruje u nešto, u to nikada nemojte da imate sumnju. Gol za Ligu šampiona je samo nagrada za njegovu volju, njegov rad i sve ono što nema, a to nadomešćuje svojom borbom. Bravo, Aleksa!

foto: Starsport©

BOAĆI

Ma, ne mora da postigne gol. Ali, on uradi sve da bi se došlo do njega. Kada svi očekuju neku kratku loptu, on odigra "štiklu" koja poremeti odbranu Jang Bojsa i na neki način postane zaslužan za ono što je usledilo. Borio se, ginuo na svakom delu terena, nadoknađivao u odbrani to što je odsečen u napadu. Povredio se, izašao hramljući sa terena i naterao 55.000 navijača da ustane i odere dlanove pozdravljajući ga. Boaći treba ovom timu, Boaći se srodio sa ovim timom i Zvezda bez njega ne bi smela da ostane.

Izmene:

BEN

Uf... Umalo da mu u poslednjem meču za Zvezdu ostane ogromna knedla u grlu. Postigao je autogol, naravno ne svojom voljom, ali da se nešto desilo nakon toga i pao novi gol za Jang Bojs, nismo sigurni da bi Ben "preživeo". Prošlogodišnji junak Lige šampiona, napušta Marakanu uzdignutog čela i ostaće upisan kao jedan od najboljih stranaca koji je nosio crveno-beli dres.

foto: Starsport©

TOMANE

Ušao umesto Boačija, bio je veoma borben, probao na svežinu da iznenadi odbranu Jang Bojsa, ali će crveni karton malo pokvariti sliku njegovog velikog evropskog debija.

IVANIĆ

Malo vremena na terenu za konkretni učinak

Crveno-bela bajka i dalje traje, navijači žive svoji san, a Vladan Milojević je sa svojom generacijom đaka ponovo pokazao da nijedan uspeh nije slučajan i srpski fudbal mu se zahvaljuje na tome.

foto: Starsport©

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.