Mesi, Platini i Darko Kovačević izbegavali plaćanje poreza! Panama pejpers ruši FIFA iz temelja!

Najveća afera ikada

Mesi, Platini i Darko Kovačević izbegavali plaćanje poreza! Panama pejpers ruši FIFA iz temelja!

Među imenima koja su se našla u 11 miliona dokumenara koji su procureli o otvaranju of-šor kompanija nalaze se brojni fudbaleri, a među njima i jedan iz Srbije
Objavljeno: 15:29h

Trese se planeta posle najnovijeg i vrlo moguće najvećeg skandala koji je do sada potresao svet. Curenje jedanaest i po miliona dokumenata o tome kako su poznate ličnosti, svetski moćnici, bogataši i mnogi drugi otvarali of-šor kompanije direktno ili preko prijatelja i rođaka i tako izbegavali plaćanje poreza u matičnim državama, prete da uzdrmaju sve iz temelja. Putin sakrio 2 milijarde evra?! Ruski predsednik ipak nije takav car kakvim se predstavlja! Među njima je i veliki broj sportista i sportskih radnika, čija su se imena našla među papirima koji su nazvani "Panama pejpers", jer su izvučeni iz panamske firme po imenu "Mosak Fonseka".

Svakako najzvučniji je Lionel Mesi, koji već ima problema sa poreznicima u Španiji i protiv njega se vodi sudski spor. Kako navodi "Zidojče cajtung" jedan od medija koji je dobio ova dokumenta, otkriveno je da je otac Argentinca, Horhe, otvorio treću of-šor kompaniju, uz dve poznate u Urugvaju i Belizeu, i to upravo u Panami. Ono što je još interesantno jeste da je firma pod nazivom "Mega star enterprajzis" otvorena samo dan nakon što je fudbaler Barselone izbegao plaćanje kazne veće od 4 miliona evra zbog neplaćanja poreza 2013. godine. Kako piše nemački medij, Horhe Horasio, je iskoristio postojeću firmu u Urugvaju kako bi otvorio kompaniju u Panami i tako nastavio da koristi Leova prava na lik i delo, a sve kako bi se izbegao porez.
Uz Mesijevo ime pominju se i 20 svetskih klubova koji su takođe imali of-šor kompanije, ali i imena još ogromnog broja fudbalera, a među njima i jedan iz Srbije. Španski listovi "Laseksta" i "El Konfidensijal" pišu, a "Mozzart sport" prenosi da je sporno pitanje kako je Real Sosijedad plaćao Darka Kovačevića, nekadašnjeg igrača tog tima i reprezentativca Jugoslavije u sezoni 2006/2007.
Bivši član našeg nacionalnog tima je navodno po papirima zarađivao 1.500 evra mesečno, a podaci u firmi "Mosak Fonseka" pokazuju da je dobijao milion evra po sezoni. Uz to se navodi da je klub iz San Sebastijana koristio banke i firme smeštene u Panami, Švajcarskoj i Nijeu, da bi se oslobodio plaćanja poreza za svoje najveće zvezde u periodu od 2000. do 2008. godine, a jedan od njih je bio i Kovačević. Osim njih dvojice u papirima su se našla imena i Ivana Zamorana, Gabrijela Hajncea, Leonarda Uljoe... Možda je ipak najvažnije ono što je tek u ponedeljak dospelo u javnost i što bi moglo do temelja da uruši ionako poljuljane temelje FIFA, jer je pronađena veza između člana etičkog komiteta Svetske kuće fudbala i bivših funkcionera iste koji su optuženi za korupciju. Ime koje je procurelo jeste Huan Pedro Damijani, urugvajski advokat koji je dugogodišnji član Etičkog komiteta FIFA, koji je bio napravljen upravo kako bi se pokazalo da vrhovna fudbalska organizacija želi da se "očisti" od "kukolja".
Takođe, tu je i ime Mišela Platinija za koga se tvrdi da je osnovao of-šor kompaniju u Panami baš u godini kada je postao predsednik UEFA, a da je ona ugašena neposredno pre nego je zbog veze sa korupcijom u FIFA suspendovan na šest godina vršenja bilo kakve funkcije u fudbalu. (Espreso.co.rs / Izvor: Mocart sport/Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.